Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Hoe jongeren rekruteren in tijden van corona?

5 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

De coronacrisis houdt de wereld in haar greep en de impact ervan op ondernemingen is gigantisch. Veel bedrijven zetten even de rem op vacatures en rekruteringsprocedures, zo blijkt uit een rondvraag van Planet Talent bij hooggeschoolde jongeren die op zoek zijn naar een eerste job. Maar is dat stilzwijgen wel slim, en hoe kan je die gegeerde groep van young potentials vandaag net wél bereiken?

Hoe talentvolle jongeren rekruteren in woelige tijden

Planet Talent hield in april een steekproef bij hooggeschoolde jongeren die momenteel stage lopen en/of op zoek zijn naar een eerste job. Hieronder een overzicht van de meest opvallende conclusies.

 

Helft van stages stopgezet of uitgesteld

Bijna de helft (45%) van de stages zijn stopgezet of uitgesteld tijdens de coronaperiode. Van degene die wel nog stage lopen, geeft het merendeel (53%) aan extra moeilijkheden te ondervinden sinds het uitbreken van de coronacrisis. De meest terugkerende argumenten zijn:

  • Te weinig zinvolle of alternatieve opdrachten (15%)
  • Onduidelijke of te weinig communicatie (11%) 

 

Minder vacatures en weinig reactie op sollicitaties

Meer dan één op drie (36%) werkzoekenden ondervindt in deze periode extra moeilijkheden bij de zoektocht naar eerste job. De meest voorkomende argumenten hiervoor zijn volgens hen:

  • Er zijn opvallend minder vacatures voor mij (36%)
  • De vacature waarvoor ik gesolliciteerd heb staat on hold (33%)
  • Er komt weinig of geen reactie op mijn sollicitatie (13%) 

Opvallend: Bijna de helft (42%) van de respondenten is bereid om een stage of job uit te oefenen bij ondernemingen die een rechtstreeks verband hebben met de coronacrisis.

 

Digitale tools helpen het rekruteringsproces

Maar ondanks de moeilijkheden zijn er ook duidelijk positieve signalen. Zo ondervindt de grote meerderheid (73%) van respondenten die al in een sollicitatieprocedure verwikkeld zaten, eigenlijk géén moeilijkheden. Dat is volgens hen te danken aan de opmars van video-rekrutering en het volledig potentieel benutten van digitale tools zoals Skype (54%), Zoom (36%) en Microsoft Teams (23%).

Belangrijke kanttekening: er zijn ook respondenten (11%) die aangeven dat de gesprekken moeizamer zijn en meer energie vragen omdat alles digitaal verloopt. Deze groep geeft de voorkeur aan persoonlijke contacten in het sollicitatieproces.

 

Een Zoom-sessie

 

3 slimme tips om young potentials te rekruteren in woelige tijden

1. Experimenteer

Blijf niet bij de pakken zitten en wees niet bang om te experimenteren. Hooggeschoolde jongeren op zoek naar een eerste job zitten nu vaker thuis en spenderen meer tijd op digitale platformen. Denk strategisch na, bedenk creatieve campagnes en verspreid ze via de (social media-) kanalen waar jouw doelgroep zich bevindt.

 

2. Kies voor video

De meerderheid van young potentials geeft de voorkeur aan video-rekrutering, gecombineerd met online testing (digitale persoonlijkheidsvragenlijsten en cognitieve testen). Ga evenwel niet onbesuisd van start en besteed voldoende aandacht aan de pre-screening van kandidaten om in een latere fase een ‘bad fit’ te voorkomen.

 

3. Wees transparant over de sollicitatieprocedure

Bij gebrek aan persoonlijk contact is het nog belangrijker geworden om transparant te zijn over de volledige (digitale) sollicitatieprocedure. Leg alle stappen met bijhorende verwachtingen en timings uit en maak hiervoor een aparte landingspagina op.

Maak intern goede afspraken zodat iedereen weet waar zijn/haar rol stopt en die van iemand anders begint. Digitaliseer en centraliseer tot slot alle gegevens van een sollicitant. Er is niks zo frustrerend als je verhaal opnieuw te moeten vertellen binnen dezelfde organisatie.

Et voila, met deze stappen ben je goed op weg om jouw young potentials te bereiken en te inspireren. 😉

 

Doe beroep op een expert

Wil je je liever focussen op jouw core business en besteed je jouw young graduate program liever uit aan een expert? Planet Talent heeft al meer dan 20 jaar ervaring met het detecteren en coachen van jong talent via traineeships in ICT, Sales of Management.

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen