Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Wij pleiten voor een diploma wendbaarheid

2 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

De tijd dat IT'ers verstopt zaten in de kelder van het bedrijf en enkel boven water kwamen als er een schijnbaar onmogelijk computerprobleem was, ligt ver achter ons. Want dankzij Big Data en automatisatie worden steeds meer processen overgenomen door bots, platformen en andere software. En zijn het vooral de communicatieve en creatieve elementen van de job die overblijven.

diplomawendbaarheid.jpg

Tekort aan gekwalificeerde IT'ers

Maar de vaardigheden die toekomstige IT'ers hier voor nodig hebben, zijn niet zomaar van een diploma af te lezen. Iemand's studieverloop kan veel zeggen over diens intelligentie en doorzettingsvermogen, maar weinig over engagement, creativiteit, ondernemingszin of teamwork. Toch blijven vele bedrijven zich vastbijten op een bepaalde masteropleiding of een specifieke specialisatie als belangrijkste vereiste.

Dat er veel IT'ers nodig zijn, staat buiten kijf. Volgens de voorspellingen zitten we binnen drie jaar met een tekort van 30 000 gekwalificeerde mensen voor zo'n 230 000 IT jobs. Daarom is het zo belangrijk dat de traditionele kijk op wat een gekwalificeerde IT'er is, bijgesteld wordt. Want de technische know how die nu nodig is voor een bepaalde job, kan er binnen drie jaar helemaal anders uitzien. En wat studenten informatica leren op school, kan het jaar erna al voorbijgestreefd zijn.

Bovendien kan tegenwoordig iedereen leren coderen: via (gratis) online trainingen heb je de basis snel onder de knie én kan je gemakkelijk bijblijven met de laatste nieuwe technologie. Deze zogenaamde MOOC (Massive Open Online Courses) biedt iedereen de kans om zijn/haar opleiding in eigen handen te nemen.

Een diploma wendbaarheid

En dat is nu net waar het schoentje wringt: wie vandaag gekwalificeerd is, is dat morgen al niet meer. Tenzij er tijd en energie geïnvesteerd wordt in 'bijblijven', in het continu ontwikkelen van de skills van morgen. Maar veel bedrijven pinnen zich nog te veel vast op het diploma dat - volgens hen - vandaag hoogstnodig is. Wij pleiten daarom voor een diploma wendbaarheid met een hoog leervermogen als belangrijkste vereiste.

Het fijne is dat die continue manier van leren nog versterkt zal worden door nieuwe technologie. Zo zijn ze bij MIT aan het experimenteren om een nieuwe taal te leren met hulp van augmented reality. En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Allerlei apps en wearables zullen ons in staat stellen om steeds beter te worden in onze job. En wat heb je daar voor nodig? Affiniteit met technologie, flexibiliteit om steeds mee te evolueren en, uiteraard, een uitgesproken leervermogen dat je in staat stelt om met dit alles om te gaan.

De juiste bemanning

Wat er zeker ook niet mag ontbreken op het diploma van de toekomst: empathie. Want dat is een eigenschap die (voorlopig) niet geautomatiseerd kan worden. Wanneer het analyseluik kan overgenomen worden door technologie, verplaatst de focus zich naar het creatief meedenken met de klant/gebruiker om zo tot de beste oplossing te komen. Een groot inlevingsvermogen, goede communicatieskills en een doorgedreven besluitvorming zijn dan onontbeerlijk.

Zal automatisatie een aantal jobs bedreigen? Zeker. Maar het zal ook ruimte maken voor meer sociale, creatieve en strategische jobinhoud. Bedrijven die deze boot niet willen missen, zoeken dus best naar een bemanning met de juiste vaardigheden, ongeacht het diploma dat ze op zak hebben.

Geloof jij ook in jong bloed? Stimuleer jij ze graag om te blijven leren? Bekijk onze partnerships.

Download de LinkedIn recruitment gids

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen