Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Productiever op het werk in 3 kleine stappen

2 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Nochtans is het helemaal niet moeilijk. De truc is om van deze goede voornemens gewoontes te maken: habits in plaats van efforts. Want wie zich bewust is van hoe gewoontevorming werkt, kan zijn/haar hersenen perfect trainen in het volhouden ervan.

Gewoontevorming is een circulair proces dat je zelf onder controle kan krijgen.

Wil je meester worden van je eigen gewoontes? Hou je dan aan deze drie stappen.

productiever.jpg
  1. Besef dat het niets met wilskracht te maken heeft

Iedereen kan van een effort een habit maken, ongeacht hoe gedisciplineerd je bent. Het gaat hier om wantpower, niet om willpower. Om deze wantpower te vinden, moet je je afvragen waarom je deze gewoonte wil kweken.

  • Willpower gaat om het idee dat je iets ‘moet’ doen en vraagt veel energie. Je pusht jezelf om iets te veranderen, tegen je vrije wil in. Wilskracht blijft zelden consistent over lange termijn.
  • Wantpower draait om iets wat je echt wilt doen, iets wat jou energie gééft en jou er van nature naar doet streven. Dit is de sleutel tot consistentie.

Zeg niet: “Ik probeer assertiever te zijn omdat mijn baas gezegd heeft dat ik er aan moet werken.”
Maar wel: “Ik probeer assertiever te zijn omdat ik graag meer wil bijdragen tijdens meetings.”

  1. Vind jouw persoonlijke trigger

Onze hersenen zijn niet getraind om nieuwe gewoontes automatisch te triggeren. We moeten dus zelf een trigger voorzien, anders zullen andere zaken altijd belangrijker of dringender lijken. Met behulp van een duidelijke trigger elimineer je het beslissingsproces (= effort) bij het starten van een nieuwe gewoonte.

Maak de trigger zo specifiek mogelijk!

Zeg niet: “Als ik aankom op het werk maak ik een to do lijstje.”
Maar wel: “Als ik mijn computer aanzet, maak ik een to do lijstje.”

Deze triggers helpen je om een routine te kweken. De sleutel tot succes in deze stap is een gemakkelijke implementatie. Zorg ervoor dat de habit zodanig makkelijk uit te voeren is dat je geen reden hebt om het niet te doen.

  1. Beloon jezelf

Onze hersenen hebben een beloning nodig, zelfs voor deze kleine habits. Als er geen positieve bekrachtiging volgt, gaan je hersenen je automatisch saboteren. De ‘awel ja, ik neem nog een stukje taart’ of ‘wat maakt het uit, ik spendeer nog een halfuur op Facebook,’ zijn dus eigenlijk foertmomentjes van onze hersenen. Ze protesteren omdat ze geen beloning krijgen.

Wanneer je daarentegen positieve gevolgen ervaart, worden je hersenen gestimuleerd om het gedrag vaker te stellen. Op de duur ontstaat er zelfs een hunkering – craving - naar het gedrag (in plaats van naar de taart). Zorg dus voor een onmiddellijke beloning, zo ontstaat er een patroon dat je hersenen makkelijk onthouden.

Je moet natuurlijk niet elke keer een fles champagne ontkurken als je een habit volbracht hebt. Het helpt wél om een kleine actie te ‘vieren’ op de manier waarop je normaal gezien spontaan juicht. Beeld je in hoe je reageert als je favoriete voetbalploeg wint en pas dat toe.

Je dag begonnen met de moeilijkste taak? Self high five! Je mailbox pas aangezet om 11u en daardoor twee heel productieve uren achter de rug? Vuistje onder tafel. Of je to do lijstje de dag op voorhand gemaakt? Dat verdient een vreugdesprong.

Het voelt misschien een beetje onwennig om zo’n kleine acties te vieren, maar daar moet je niet te veel bij stilstaan. Het is wetenschappelijk bewezen dat er op die momenten dopamine vrijkomt in je hersenen, waardoor je geneigd bent deze habit te herhalen.

Zo kweek je moeiteloos routine!

En als u het ook eens van een ander wil horen, bekijk dan zeker de TedxTalk van BJ Foch ‘Forget big change, start with a tiny habit

Download de LinkedIn recruitment gids

 

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen