Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Hoe hou je de motivatie hoog van een team resultaat gedreven verkopers?

4 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Verspil geen tijd aan het zoeken naar dé perfecte beloning waar het hele team samen naar streeft. Voor de ene draait het allemaal om zijn/haar financiële bonus, terwijl dit voor de andere de druk net te veel opdrijft.

Durf voorbij het geld te kijken en probeer te begrijpen wat de motivatoren zijn van elk lid van het team. Openstaan voor ieders persoonlijke motivatoren en hen hierin op een originele manier tegemoet komen, is de beste manier om met het team de salestargets te halen.

motivatie.jpg


Tip 1: bepaal aan wat soort motivatie er het meeste nood is

Als je het gevoel hebt dat de motivatie te wensen over laat, is het belangrijk om te onderzoeken hoe dat komt. Zijn het één of twee collega’s die met een probleem zitten? Of is het de moraal van het hele team die op een laag pitje staat?

Wanneer het duidelijk is dat het om enkelingen gaat, benader ze dan ook apart. Vraag ze op de man/vrouw af waarom de goesting er niet meer is. Zo geef je hen de kans om aan te geven waar zij precies nood aan hebben. En kan je met hen overleggen hoe je hun motivatie wil vergroten en wat daar tegenover staat.

Als er toch een probleem met het hele team blijkt te zijn, is het nefast om iedereen persoonlijk aan te spreken. Zo riskeer je achterklap en zet je mensen al gauw tegen elkaar op. In dat geval is het efficiënter om het team samen uit te dagen.

Geef ze een gemeenschappelijk doel op korte termijn. Dat kan heel simpel zijn; bijvoorbeeld een x aantal nieuwe leads tegen het einde van de maand.  Of een administratieve taak die iedereen zo snel mogelijk moet afwerken. Door ze enkel een beloning te geven wanneer het hele team slaagt, bekrachtig je het nut van een positieve samenwerking.

Tip 2: walk the way you talk

Mensen raken heel snel gedemotiveerd wanneer ze het gevoel hebben dat hun leidinggevenden ‘ook geen moeite doen’. En dat zit vaak in kleine dingen.

Komt de salesmanager systematisch te laat voor meetings? Dan zal het salesteam hun timing op de duur ook niet meer zo belangrijk vinden. Praat de salesmanager soms slecht over collega’s wanneer deze er niet zijn? Dan kan je er van uit gaan dat er achter zijn/haar rug ook wel eens geroddeld wordt.

Maar het omgekeerde geldt ook. Stuurt de salesmanager vaak een mail om iemand te feliciteren met een nieuwe deal? Dan is de rest van het team ook meer geneigd om elkaar schouderklopjes te geven. Staat de salesmanager open voor feedback en werkt hij/zij actief aan het verbeteren van een probleem? Dan zullen de andere teamleden ook meer moeite doen om feedback écht ter harte te nemen.

Straalt de salesmanager enthousiasme en gedrevenheid uit? Dan is dit sowieso besmettelijk voor de sfeer binnen het team.

Tip 3: maak er een wedstrijd van

Nee, je moet niet zo ver gaan als Andy Bernard uit The Office (US). Een tattoo beloven in ruil voor een schijnbaar absurd salestarget mag dan wel uitzonderlijk motiverend werken, het haalt je geloofwaardigheid ook uitzonderlijk snel onderuit.

Maar één ding kan je er wel van leren: zelfs een absurd hoog salestarget is haalbaar als je er een wedstrijd met een gezamenlijk doel van maakt. De truc is om de lat hoog te leggen en de termijn kort te houden. Laat ze een week alles geven;  zo lijkt de beloning binnen handbereik. Nog een voordeel: de teleurstelling is minder groot dan wanneer ze er maanden voor moeten werken hebben.

Hoewel de meeste verkopers gedreven worden door resultaten en de financiële beloningen die daar aan vast hangen, kan je voor een wedstrijd beter iets anders dan (weeral) een bonus beloven. Hou het fun en wees origineel. Het moet iets zijn waar het hele team baat bij heeft; liefst iets waar ze samen van kunnen genieten.

Geen inspiratie? In tip 5 vind je vast wel een beloning waarmee je ook jouw team kan motiveren.

Tip 4: stoefen mag

Zet het succes van je salesteam en hun individuele prestaties in de verf. En zorg ervoor dat het hele bedrijf ze kan zien. Onderzoek wijst uit dat publieke erkenning immers meer kan motiveren dan een stijgend salaris.

Schreeuw het dus gerust van de daken als iemand een belangrijke klant binnenhaalt. Of zet de topverkopers van de maand letterlijk in de bloemetjes. Of speel elke dag het favoriete nummer van diegene die het best verkocht heeft. Simply the Best doet het altijd, maar meer inspiratie vind je hier.

Dit soort erkenning stimuleert de vriendschappelijke competitie binnen het team. Diegene die de prijs krijgt, voelt zich gewaardeerd en wanneer de anderen dit zien zullen ze hun best doen om dezelfde status te verwerven: win-win.

Tip 5: step up your reward game

Denk out of the box als het op beloningen aankomt. Gepersonaliseerde prijzen, tegenover de traditionele financiële extraatjes, motiveren het hele team. Want wie gunt er zijn/haar collega nu geen zelfgemaakte lunch van de baas?

Laat het team zelf kiezen waarvoor ze een extra effort willen doen. Kunnen ze niet direct iets bedenken? Hierbij onze suggesties:

 1. Doe hun prospectie voor een week
 2. Trakteer het team op een etentje
 3. Trakteer hen een rondje in hun favoriet café
 4. Geef ze een uur sporttijd per week
 5. Breng iedereen ’s morgens zijn/haar favoriete koffie met koekje
 6. Een gratis car wash beurt
 7. Een extra dag verlof
 8. Organiseer een after work drink
 9. Organiseer een uitje tijdens de werkuren: bowlen, lasershooten, naar de cinema, een workshop…
 10. Koop voor iedereen een plant/iets groens voor op zijn/haar bureau

En als je echt wil laten zien hoe toegewijd je bent (zonder naar de tattooshop te stappen):

 1. Schotel hen een homemade lunch voor die je zelf gemaakt hebt
 2. Laat je snor staan
 3. Kleur je haar
 4. Kom in een hawaihemd/foute kersttrui/onesie/… werken
 5. Geef een showke in de plaatselijke karaokebar

Dagelijkse kost

De motivatie van een team hoog houden, daar moet je elke dag aan werken. De kunst is om een dynamiek binnen het team te creëren waardoor ze elkaar stimuleren om the extra mile te gaan. Mensen die niet gemotiveerd zijn, zullen geen topverkopers worden als je hen enkel extra cash belooft. Ga op zoek naar die bepaalde stimulans die je verkopers graag naar kantoor doet komen. Zo zullen diegenen met het talent en de discipline om hard te werken voor deze beloning, zonder moeite floreren. En op hun beurt anderen inspireren.

 Download de LinkedIn recruitment gids

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen