Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Uw specifieke vacature is geen uitzondering - en dat is goed nieuws!

2 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

De schaarste op de arbeidsmarkt breekt elk jaar records. Zo komen er dit jaar 69 000 jobs bij en volgens het Verbond van Belgische Ondernemingen staat de teller van vacatures die niet ingevuld raken al op 130.000. In Europa doet alleen Tsjechië het slechter dan ons.

Uw specifieke vacature is geen uitzondering en dat is goed nieuws!

hond met vijf poten

Reden tot paniek? Alleen als bedrijven blijven zoeken naar de hond met vijf poten die hun specifieke vacature kan invullen. Werkgevers staren zich nog te vaak blind op diploma’s, technische vaardigheden en aantoonbare ervaring. VDAB deed onderzoek naar vaardigheden en affiniteiten binnen beroepen en kwam tot de vaststelling dat er 60% overlap is. Dezelfde competenties kunnen dus een meerwaarde betekenen in heel wat verschillende jobs.

ruwe diamant

Onze blik verruimen klinkt niet alleen mooi, het is essentieel om al die openstaande vacatures ingevuld te krijgen. Werkgevers zullen breder moeten rekruteren en kandidaten die niet aan hun lang lijstje met eisen voldoen, ook een kans geven. Zoek niet naar de witte raaf, maar naar de ruwe diamant die u zelf kan polijsten.

Want natuurlijk is niet eender wie geschikt voor eender welke job. Aan elke functie zijn bepaalde technische en intellectuele verwachtingen verbonden. Maar overschat deze niet. Hoe specifiek uw vacature ook lijkt, er zijn meer dan één 'soort' mensen die ze kunnen invullen. Ongeacht hun diploma of ervaring. Dat is goed nieuws, toch?

learning & development

Ondertussen maken steeds meer bedrijven het onderscheid tussen competenties die hun werknemers moeten hebben en de skills die ze hen zelf aanleren. En daar ligt een groot deel van de oplossing;  bedrijven die de schaarste willen opvangen, zetten maximaal in op learning & development. Maar daar knelt het schoentje. De opleidingsparticipatie van werknemers in ons land is niet bepaald iets om mee uit te pakken:

“Ook al hebben we het al jaren over levenslang leren en weten we dat onze jobs er morgen anders zullen uitzien of zelfs zullen verdwijnen, we brengen het amper in de praktijk. We aarzelen om ons bij te scholen, hetzij via jobrotatie, een lessenreeks of andere vormen van leren. Daarmee maken we het onszelf niet gemakkelijk.” aldus Jan Van Acoleyen, chief HR officer bij Proximus.

weg met de specifieke vacature

Mensen aanwerven die het nut - of de essentie - inzien van blijven bijleren, is dan ook geen overbodige luxe. Screen kandidaten op hun leervermogen en op de wil om hun ontwikkeling in eigen handen te nemen. Zo kan die schijnbaar unieke, specifieke vacature ingevuld worden door iemand die de juiste competenties NOG niet heeft, maar wel de drive en het leervermogen om zich er in te verdiepen.

Hoe je die aantrekt? Durf creatief zijn. Schrap de specifieke vereisten in je vacature en leg de focus op proactiviteit, wendbaarheid en kritisch inzicht. Essentiële soft skills in deze volatiele, onzekere, complexe en ambigue wereld.

retentie stijgt

Het omgekeerde geldt immers ook. Bedrijven waarbij opleiding en ontwikkeling verankerd zijn in de bedrijfscultuur, trekken meer talent aan én houden hen langer. De meeste werknemers weten dat ze langer zullen moeten werken en zoeken daarom een job waarin ze zich kunnen ontplooien. Want werk dat voldoening geeft, hou je langer vol. Neem nu contact op

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen