Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Topstarters in Sales: niet evident, wél efficiënt.

4 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Patrick Gyseling,
Chief Commercial Officer bij Atos Belgium

Een paar jaar terug heeft het Management Team van Atos België beslist om  jong Sales talent aan te trekken. Atos had echter  geen contact meer met de universiteiten. Daarom hebben we een paar HR bedrijven uitgenodigd om zich te komen voorstellen.

salespeople.jpg

Planet Talent stak er toen bovenuit dankzij de ongedwongenheid waarmee ze hun visie uit de doeken deden.

Kristel Seymus, de CEO, is toen zélf de presentatie komen geven. Dat gaf aan hoe belangrijk ze het vond en dat maakte voor ons het verschil.

Deze jonge medewerkers kregen een rol in de delivery organisaties van Atos. Ik had op dat moment niet in gedachten  dat ik ook bij Sales met jonge mensen in zee zou gaan. Dat idee heeft lang moeten rijpen. Want het lijkt vanzelfsprekend dat je in Sales iemand met ervaring aanneemt, iemand die meteen de beoogde cijfers kan halen, iemand die je niet te veel meer moet opleiden in de complexe IT oplossingen.

Frisse wind op de Sales afdeling

Maar ook op deze afdeling had ik het gevoel dat we te veel op dezelfde manier naar de dingen keken. Het sales team bestond voornamelijk uit mannen van dezelfde generatie en  terwijl we overal rond ons zagen dat er ook veel vrouwen en jongere  managers in het vak kwamen.

Ik had nog steeds een goed contact met Planet Talent; Kristel bood me raad en perspectief. Uiteindelijk heb ik de kwestie voorgelegd aan een paar sterke spelers uit het team en hebben we de knoop doorgehakt. Planet Talent heeft ons toen drie uitstekende kandidaten voorgesteld, ze hadden hier allemaal kunnen werken, denk ik. Maar  na de interviews kozen we met enkele collega’s  unaniem voor Carolien en zo is zij het geworden!

Carolien
werkt ondertussen als business developer  op klanten in de financiële sector . Ze moet nog veel studeren en voorbereiden, maar ook wij kunnen van haar veel leren. Over social media in het salesproces bijvoorbeeld. Social selling, daar weet haar generatie veel meer van dan die van mij.

Carolien Sales Atos

Gen Y versus Gen X

De manier waarop er gecommuniceerd wordt, is één van de grootste verschillen tussen de jonge starters en de ‘oude rotten’ in het vak. Ze zijn veel directer, zeggen ‘nee’ in plaats van ‘ja maar’ en zijn doorgaans veel minder ambigu. Maar deze assertiviteit kan ook al eens arrogant overkomen, daar moeten ze soms nog op letten. Ik probeer dan voor hen een klankbord te zijn, hen wat nuances bij te brengen.

Het is fijn om mensen zo te zien evolueren, om hun potentieel te zien ontwikkelen.

Sacha Sales Atos

Als je ze handvaten aanreikt, doen ze daar iets mee. Ook Sacha, die we een tijdje later aangeworven hebben, was van bij het begin een meerwaarde voor dit team. Zij is onze marketing- en communicatiemanager.

Het is een nieuwe functie en Sacha nam meteen initiatief. Ze komt heel zelfzeker over en neemt veel verantwoordelijkheid op. Chapeau voor iemand van die leeftijd!

De meerwaarde van een starter zit vaak in kleine dingen. Zo stuurde Sacha me een filmpje van op een beurs. Ik wist meteen hoe het er daar aan toeging, ‘in real time’. Je krijgt het nieuws wanneer het gebeurt, in plaats van in een meeting achteraf. En die effectievere manier van communiceren wordt ook door onze klanten geapprecieerd.

‘What you see is not always what you get’.

Het was een beetje een sprong in het diepe, om op de salesafdeling met deze jonge mensen in zee te gaan. Maar ik kan het anderen alvast aanraden.

Bij meer ervaren verkopers blijkt het sollicitatiegesprek vaak het beste verkoopgesprek dat ze voeren.

En soms voldoen ze dan achteraf niet meer aan de verwachtingen. Mensen die iets al 20 jaar op dezelfde manier doen en niet openstaan voor vernieuwingen, zijn geen aanwinst voor een salesafdeling.

Jonge mensen, die nog niet te verkoopsminded zijn in een sollicitatiegesprek, zijn dat wél. Iemand met een frisse blik en de juiste motivatie, kan je zelf opleiden tot een uitstekende sales.

Al staat daar geen leeftijd op. Kennis is vluchtig, het gaat om iemands intellectueel potentieel en zijn/haar leervaardigheid. Planet Talent test daar excessief op en dat merk je. Ik heb vertrouwen in hun visie en hun bedrijfscultuur. Bij hen heb ik nog nooit iemand ontmoet waarmee ik niet zou willen samenwerken.

Geloof jij ook in de meerwaarde van jong talent?

Laat een nieuwe wind waaien door uw instroomprocessen. Lees hier wat wij voor u kunnen betekenen.

Download de LinkedIn recruitment gids

 

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen