Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

VR is changing the (recruiting) game

3 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

 

Veel meer dan enkel gaming

 VR leent zich uitstekend voor allerlei andere sectoren naast gaming. Vooral voor objecten die nog niet fysiek zijn gebouwd, kan VR een cruciale rol spelen. Architecten die hun prototypes willen voorleggen of autobouwers die hun nieuwste bolide willen tonen, kunnen VR goed gebruiken. VR kan ook ingezet worden om mensen op te leiden bv. bouwvakkers die een cursus EHBO voorgeschoteld krijgen. 

vr.jpg

VR stimuleert een ander deel van het brein in vergelijking met traditioneel leren met als resultaat dat de geleerde stof langer blijft hangen. Recente studies tonen aan dat VR zowel de aandacht en het geheugen kan verbeteren. De impact van VR is veel groter dan een gewone cursus want het wordt beleefd met alle zintuigen. VR wordt vandaag al ingezet om trauma’s en allerhande emotionele stoornissen te behandelen. De technologie van VR kan dus voor heel wat meer gebruikt worden dan de gamingindustrie.

Download de LinkedIn recruitment gids

Een voorbeeld in de praktijk is het Britse automerk Jaguar. Jaguar heeft veel nieuwe technisch onderlegde werkkrachten nodig. Dus bracht het Britse automerk onlangs een gratis mixed reality spel uit. Spelers leren de verschillende nuances van de auto-industrie en lossen codes op. Het spel meet de nieuwsgierigheid, het lateraal denken en het probleemoplossend denken. Diegene die goed scoren, krijgen een bericht of ze geïnteresseerd zijn om te solliciteren. Naast Jaguar zijn nog tal van bedrijven op de VR-trein gesprongen. Lloyds Banking Group maakte een gelijkaardig spel waarbij geïnteresseerden in de job een probleem virtueel moeten oplossen. Intuit ( een business & financial software company) boxte in 10 dagen een VR-spel in elkaar om studenten design te strikken op een jobbeurs. Naast het showen van hun prachtig kantoor kwam ook de bedrijfscultuur naar boven en konden ze een gewone werkdag meemaken.

VR en gamification zal in de toekomst meer en meer een prominente rol spelen in recruitment. Daar is ook Google van overtuigd, zij kochten onlangs Owlchemy Labs. Owlchemy Labs bracht een job simulator spel uit en sleepte daarmee zelfs verschillende awards in de wacht. Het spel laat de speler kennismaken met verschillende jobs. Zo kan je aan de (digitale) lijve ondervinden wat bij jou past en wat niet. The next step in storytelling is storyshowing! Klinkt onwijs vet toch?! Maar waarom kennen we nu nog niemand die VR thuis heeft liggen of bedrijven in de buurt die ermee bezig zijn?

De kwaaltjes van VR 1.0

Weinig compatibel

Helaas kan je doordeweekse Dell laptop geen VR-spellen draaien. Daar heb je tot op vandaag een krachtige computer of een PS4 voor nodig.

Duur

Omdat de technologie nog maar 2 jaar beschikbaar is, is het voor de consument wat prijzig. Je bent al snel een paar 100 euro kwijt voor de basis. Gene kattepis dus…

Ziek gevoel

Naast een lege portefeuille kan Virtual Reality ook andere ongemakken veroorzaken namelijk ‘cybersickness’. 1 van de oorzaken van het zieke gevoel is latentie. Het beeld komt een fractie van een seconde achter. VR-technologie staat nog niet ver genoeg om het menselijk brein volledig te foppen.

Enkele wist-je-datjes

  • Zowel NASA als het Amerikaanse leger gebruiken VR om te trainen.
  • Helaas kan niemand de titel claimen van ‘uitvinder van VR’. Er waren waarschijnlijk meer dan 5 personen tegelijk bezig aan de technologie.
  • Nieuwe Topstarters krijgen bij ons de kans om eens te proeven van VR… TO BE CONTINUED

VR 2.0 in 2018

2018 heeft heel wat te bieden. De prominente producenten komen met hun vernieuwde versie af. Die nieuwe versies laten de kinderziektes achter zich en zetten een grote stap vooruit. Zo zullen de brillen van Oculus zonder extra hardware functioneren, een betere resolutie hebben en de helft minder kosten!!! Het ziet er dus naar uit dat, met de interesse en financiële steun van heel wat bedrijven, VR in 2018 hoogstwaarschijnlijk zal boomen!

Conclusie

De introductie van VR in 2016 bracht heel hoge verwachtingen met zich mee. Misschien waren die wel té hoog. 2017 bracht veel goeie content en ook bedrijven werden overtuigd van de technologie. In 2017 werd 2 miljard dollar geïnvesteerd in VR. VR is booming business. Meer dan 75 procent van de bedrijven op de ‘Forbes Most Valuable Brands’ lijst investeerden in VR. 2018 belooft dus een interessant jaar te worden met grote investeringen van bedrijven, lagere prijzen voor de consument en veel goeie content. LET’S GET VIRTUAL!

Onze meerwaarde Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen