11/02/2021

5 tips voor je sollicitatiegesprek

Bereid je voor op je sollicitatiegesprek met deze 5 niet te missen tips.

geschreven door: Planet Talent
Sollicitatiegesprek
Deel blogpost:

Tip 1: Goed begonnen is half gewonnen.

 

Op internet staan talloze lijsten met de meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek (zoals hier). Bereid deze vragen grondig voor zodat je weet wat je kan verwachten. Let op dat je effectief antwoordt op de vraag die de interviewer stelt, en niet op de vraag die jij hebt voorbereid.

 

Een vraag die met 99,9% zekerheid gesteld zal worden is “Wat is je zwakte?”. Beantwoord deze vraag zeker niet door je zwaktes op te lijsten. Het is de bedoeling dat je van je zwakke punt stiekem een sterkte maakt. Dit doe je door de zwakte te vermelden en daarna meteen te vertellen hoe je hieraan werkt. Noem zeker geen zwakte die essentieel is voor de job. Anders is de kans héél klein dat je een contract aangeboden zult krijgen.

 

 

Tip 2: Weet waar je op sollicitatiegesprek gaat.

 

Heel veel kandidaten weten weinig of niets over het bedrijf waar ze een sollicitatiegesprek hebben. Onderscheid je door op voorhand de website te bezoeken om meer te weten te komen over het bedrijf. Zo sta je niet met je mond vol tanden wanneer er een vraag gesteld wordt over hun producten en diensten. Informeer je ook over de mensen die er werken. De ‘Wie is Wie’ pagina bekijken is altijd handig: het weerspiegelt de structuur (hiërarchisch of plat) en cultuur (formeel of informeel) van een bedrijf. Hier kan je tijdens het gesprek op inspelen.

 

 

Tip 3: Kom niet te laat, maar ook niet te vroeg.

 

Waarschijnlijk moeten we jou niet meer vertellen dat je zeker op tijd moet zijn voor een sollicitatiegesprek. Maar kom ook zeker niet te vroeg. Je hebt toch geen zin om een uur te zitten stressen terwijl je op de interviewer wacht? Idealiter zou je een kwartiertje voor het gesprek het bedrijf moeten binnenstappen. Ben je toch vroeger? Ga dan iets gaan drinken in een café in de buurt. Maar drink jezelf zeker geen moed in met alcohol!

 

 

Tip 4: Een beetje zenuwen kan geen kwaad.

 

Natuurlijk zal je zenuwen hebben voor dit belangrijke gesprek. Maar dat is geen probleem. Deze zenuwen vertellen de interviewer dat je oprecht geïnteresseerd bent in de job. Let er wel op dat de zenuwen je niet volledig blokkeren. Focus voor het gesprek even op je ademhaling om de zenuwen toch onder controle te houden.

 

 

Tip 5: Last but not least: wees niet verlegen en stel een vraag.

 

Standaard wordt het sollicitatiegesprek afgesloten met “Hebt u nog vragen?”. Veel sollicitanten zijn meestal geneigd om hier ‘nee’ op te antwoorden. Het geeft net een goede indruk als je dit wel doet, het toont dat je interesse hebt in het bedrijf. Desnoods denk je op voorhand al eens na over een vraag. Let wel op dat je geen vraag stelt waarop je het antwoord eigenlijk al had kunnen weten (omdat het in het gesprek al ter sprake kwam of gewoon op de website staat).

Gerelateerde posts