20/03/2023

Brent superpositief over functie business analist

Lees hoe Brent enthousiast vertelt over zijn job als business analist in dienst van Planet Talent. Hij voelt zich als een vis in het water.

geschreven door: Planet Talent
Maak kennis met Brent, business analist in dienst van Planet Talent.
Deel blogpost:

Brent werkt als business analist voor Dynatos, een jong en sterk groeiend IT-bedrijf en onderdeel van de Cronos Groep. Dynatos ontfermt zich over de financiële processen van bedrijven, geeft strategisch advies en implementeert software om de financiële processen te optimaliseren. Verre van een doorsneebedrijf dus, en dus ook heel interessant om als consultant aan de slag te gaan. Daar moet je Brent alvast niet meer van overtuigen.

 

Brent even kort voorgesteld

 

Brent volgde de opleiding handelsingenieur aan de Solvay Business School in Brussel. Eerst drie jaar bachelor handelsingenieur en vervolgens twee masterjaren Business and Technology. “Al in mijn opleiding at ik van die twee walletjes – business en IT."

 

"Het drong toen nog niet echt tot me door, maar dat was meteen de perfecte voorbereiding op wat ik nu als business analist doe. Een business analist staat op de intersectie van business en IT, bouwt bruggen tussen de beide domeinen en zorgt ervoor dat de twee dynamisch en tegelijk harmonieus samengaan," vertelt Brent.

 

 

Communiceren is key in de job van business analist

 

“Goed communiceren is inderdaad een must in deze job. Ik moet niet alleen alles duidelijk en eenvoudig kunnen uitleggen maar ook heel goed luisteren. Ik moet echt identificeren wat de klant vraagt, te weten komen wat hij nodig heeft en daarvoor de juiste vragen stellen. Want doe ik dat niet, dan krijg ik ook niet de juiste antwoorden. Wat ik hoor, moet ik vervolgens vertalen naar de andere kant. Ik communiceer dus constant en leg voortdurend linken tussen IT en business”, vertelt Brent.

 

Voordat Brent bij Dynatos aan de slag was, werkte bij als business analist bij BMW Group BeLux. “Dat was mijn eerste opdracht bij Planet Talent. Ik werkte er aan de uitbouw en optimalisatie van het CRM-systeem, een groot marketinggerelateerd project. De job lag me niet honderd procent, ik voelde dat er iets ontbrak, maar wist niet meteen wat dat precies was."

 

"Door gesprekken met mijn coach Jurgen Nauwelaers bij Planet Talent werd duidelijk dat ik het financiële luik miste. Samen zijn we op zoek gegaan naar een oplossing en op een bepaald moment heb ik de switch gemaakt naar Dynatos. Bij BMW BeLux was het werk vooral IT-minded, bij Dynatos ligt de focus meer op business, en dat ligt me beduidend meer.”

 

 

Even meekijken wat Brent doet als business analist

 

“Ik heb veel klantencontacten en projecten en dus ook veel variatie,” vertelt Brent. “Bij één klant implementeren we bijvoorbeeld Routty en AP Essentials, bij een andere voeren we een Process Director for Accounts Payable in.”

 

“Mijn rol als business analist is afhankelijk van de fase van het project. In het prille begin moet ik tot in de puntjes identificeren wat de klant exact wil, verwacht en nodig heeft. Dat komt neer op puur analyseren en uit dit gedeelte haal ik het meeste plezier."

 

"Is alles geïdentificeerd en gedocumenteerd dan passen we de basisconfiguratie aan waar nodig en zetten we het to-be-systeem op poten voor de klant. Het grootste deel van mijn werktijd gaat naar het uitvoerig testen ervan. Vervolgens bieden we de klant een bijna-klaarsysteem aan.”

 

“Ik houd van de communicatie, het menselijk contact en de vele stof om te analyseren. Ik ben een echt denktype en laat mijn denkmolen graag draaien. Even leuk vind ik het om met creatieve oplossingen te komen aandraven. Denken in oplossingen is een van de hoofdskills van een business analist. Bovendien voel ik me als een vis in het water als ik mag rondspelen in testomgevingen.”

 

 

Wat is de meerwaarde van Planet Talent bij dat alles?

 

“Planet Talent screent de kandidaat-consultants enorm goed en zorgt dat ze terechtkomen in een ecosysteem dat hen echt op het lijf geschreven is,” volgens Brent. “En moet er al eens worden bijgestuurd, dan kan dat uiteraard. Ik ben echt blij dat ik de kans heb gekregen om van job te switchen.”

 

“Door de coaching van Planet Talent leer je ontzettend veel over jezelf, over je skills, talenten, vaardigheden en hoe je in het leven staat. Als ik nu terugkijk op mijn leven voor Planet Talent, en dat is amper anderhalf jaar geleden, herken ik mezelf bijna niet meer. Ik ben een heel ander persoon geworden qua mindset, attitude, ervaring, kijk op de wereld…”.

 

 

“Planet Talent consultant zijn is een enorm mooie asset voor de rest van je leven en je carrière.”

 

 

“Ik ben me er ten volle van bewust dat ik me als Planet Talent consultant in een heel geprivilegieerde positie bevind, omdat ik aan alle kanten ondersteund, gevolgd en gecoacht word. Zeker als ik merk dat veel mijn ex-medestudenten nog steeds zoekende zijn. Zij hebben niet de luxe van begeleiding en de ruimte om te maneuvreren die ik wel heb. Zonder Planet Talent zat ik nu misschien nog steeds in een omgeving de me niet honderd procent ligt.”

 

PT Bootcamp Affligem 20230217 (7)-1

 

Waarom zouden afgestudeerden beginnen bij Planet Talent?

 

“Voordat ik hier begon, had ik niet door welke mooie kansen Planet Talent te bieden heeft. Om eerlijk te zijn dacht ik dat ik te maken had met een veredeld interimkantoor,” lacht Brent. “Maar dat is het helemaal niet!”

 

“Boven op een interessante job krijg je toegang tot een heel netwerk, een community van gelijkgezinden, extra opleidingen, coaching en ondersteuning. Je komt hier terecht in een soort safe haven waar je de issues van op de werkvloer kan bespreken met gelijkgezinden, en heel vaak slagen die erin een ander licht op de zaken te werpen.”

 

“Ik ben er zeker van dat ik binnen tien à twintig jaar nog steeds aan Planet Talent zal terugdenken als een mooi begin van mijn carrière. Als een heel goede start, met veel extra groeipotentieel dat ik zomaar in handen krijg. Ik zou het iedereen aanraden.”

 

Wil je net zoals Brent ook aan de slag als business analist en als consultant?

 

Of wil je meer weten over wat een business analist doet? Interesse in de vacature van business analist? Laat dan van je horen!

Gerelateerde posts