28/04/2017

Het verhaal van Koen, consultant in Project Management

Ik heb altijd gestudeerd wat ik interessant vond. Eerst was dat  Industrieel Ingenieur Elektronica/ICT, maar uiteindelijk miste ik een economische insteek. Met een extra master organisatie en management dacht ik klaar te zijn voor de arbeidsmarkt. Maar er zijn zóveel jobs die je kan doen… Ik wist niet wat te kiezen.

geschreven door: Planet Talent
Koen Glorie op een lab café bij Planet Talent
Deel blogpost:

Position Switch

Ik kon starten als Technical Consultant bij DXC (toen nog HP). Het was een job met veel klantencontact: ik zou in binnen- en buitenland software pakketten implementeren. De link tussen software en business vond ik heel interessant en ik ben met veel enthousiasme aan die opdracht begonnen. Maar toen duidelijk werd dat ik eigenlijk continu in het buitenland zou werken, zag ik het toch niet meer zitten.

 

Dat knaagde wel… Om aan mijn coach en de klant toe te geven dat ik daar niet klaar voor was. Het strookte ook niet met het ambitieuze beeld dat ik van mezelf had. Maar mijn coach heeft toen alles in het werk gezet om dat ‘ontslag’ vlot te laten verlopen. Daarna heb ik een tijdje op interne projecten bij Planet Talent gezeten en ondertussen keken zij uit naar een andere opportuniteit.

 

 

Dankzij de coaching van Planet Talent heb ik ‘mijn ding’ gevonden.

 

 

Dat is toch één van de sterktes van Planet Talent: ze laten je niet aan je lot over. Tijdens mijn tijd ‘op de bench’ heb ik kunnen studeren en heb ik nog enkele soft- en hardskills verder ontwikkeld. Samen met twee andere consultants kreeg ik ook de taak om een cursus ‘ICT for dummies’ samen te stellen. En die cursus heb ik enkele keren gegeven aan nieuwe Planet Talent consultants zonder IT achtergrond. Dat was heel plezant om te doen!

 

Een vliegende start

Na een tijdje kon ik aan de slag als tweedelijnsmedewerker IT applicaties bij Familiehulp. Daar kreeg ik de kans om nieuwe programma’s te schrijven, moeilijke problemen van medewerkers op te lossen, onderhoud te doen… Een fijne leerschool met veel contact met de medewerkers en even veel verantwoordelijkheid.

 

 

Na een halfjaar vroegen ze of ik me wou omscholen naar project manager.

 

 

Die kans heb ik natuurlijk met beide handen gegrepen. Deze job past volledig binnen mijn ambitie. Ik houd me elke dag bezig met analyses, coördinatie van projecten, prospectie, aankoop… en heb nog steeds veel contact met de medewerkers. Ik had nooit verwacht dat ik hier nu al zou staan. Dat is mijn stimulans om deze job super goed te doen. Natuurlijk lig ik al eens wakker door de grote verantwoordelijkheid, maar dat heeft iedereen. Wegen doet dat niet.

 

onboarding2

 

Een dag in het leven van een Project Manager

Het takenpakket van een Project Manager is heel divers. Mijn dagen bestaan voornamelijk uit  projectbeheer en ondersteuning bij overheidsopdrachten. Mijn officiële titel is 'stafmedewerker ICT-Beleid.' Als stafmedewerker werk ik nauw samen met de mensen van andere ondersteunende diensten; aan de hand van een werkgroep schrijven we de verwachtingen uit.

 

Doordat de aankoopafdeling bijvoorbeeld minder kennis heeft van ICT projecten, is het mijn taak om hen te begeleiden in het opstellen van aankoopdossiers voor ICT-software pakketten. Zo ben ik ook het aanspreekpunt voor de externe leveranciers.

 

Concreet betekent dit dat ik projecten opvolg, nota's schrijf en aan de directie voorleg, de directeur ICT-beleid ondersteun, dossiers opstel, veel overleg en samenwerking....

 

Certificaten

Ook al ben ik reeds aan de slag als Project Manager, toch stimuleert Planet Talent mij om mezelf te blijven ontwikkelen. Zo behaalde ik een certificaat in ITIL, PRINCE2, .net… En certificeerde ik mezelf op het vlak van Scaled Agile Framework: een opleiding gericht op SCRUM op grote schaal.

 

En dankzij hun opleiding communicatie perfectioneerde ik mijn omgang met medewerkers. Ik zal aan de telefoon bijvoorbeeld nooit meer zeggen dat “collega Maarten taart aan het snijden is”. (lacht)

 

 

Planet Talent stimuleert mij om mezelf te blijven ontwikkelen

 

Vroeger staarde ik me blind op een bepaald traject dat ik voor mezelf voor ogen had. Maar uiteindelijk ben ik gegaan voor een toffe functie in een tof bedrijf en dat heeft me al enorm veel kansen opgeleverd.

Zit er in jou ook een beloftevolle consultant?

Gerelateerde posts