10/08/2020

Het verhaal van Stefaan, consultant in Software Engineering

Stefaan startte zijn eerste job als software engineer bij Planet Talent. Ontdek waarom dit voor Stefaan de juiste keuze was voor zijn carrièreontwikkeling.

geschreven door: Planet Talent
Stefaan Truijen consultant Planet Talent
Deel blogpost:

Op mijn eerste dag als software engineer bij Inventive Designers werd meteen duidelijk dat de lat hoog ligt. Hun software is complex en heeft ongelooflijk veel toepassingen, maar zit gebeiteld in een strak geordende structuur. Dat moet ook wel, als je 2,5 miljoen (!) lijnen code beheersbaar wil houden. En dat weerspiegelt zich ook in onze manier van werken: we krijgen de tijd om de dingen goed te doen. Alles moet voldoen aan die hoge standaard en alles moet onze klanten verder helpen. Zo simpel is het (lacht).

Migratie naar de cloud

Momenteel ligt onze grootste focus op de migratie van de traditionele software on premises naar (minstens) even stabiele software in de cloud. Die software moet robuust zijn en snel kunnen recoveren. Een technisch huzarenstukje dus: hieraan werken vereist een hoge concentratie.

 

 

“Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live.” – John F. Woods

 

Alle code die we schrijven, moet voldoen aan de eisen van de klant. Er is dus een hoge flexibiliteit vereist – en dat zorgt al eens voor onvoorziene problemen. Gelukkig is dat net wat ik het liefste doe: moeilijke problemen oplossen :). De code even aan de kant leggen en het probleem proberen op een hoger, meer strategisch niveau bekijken; de verschillende mogelijkheden onderzoeken, praten met de stakeholders… Zo’n vraagstuk kan echt dagen in mijn hoofd zitten.

 

 

Klant is koning

 

Een tijdje geleden, zat ons team ‘vast’. We zouden een duidelijk overzicht van de hele architectuur nodig hebben, opperde iemand. Dat klonk mij als muziek in de oren: dat soort uitdagingen zet mij meteen aan het denken. Uiteindelijk heb ik de hele architectuur uitgetekend. Daar zijn veel uren in gekropen en nog meer iteraties over gegaan, maar het bewijst zijn nut nog elke dag. Die zin voor initiatief wordt dan ook beloond; het team is dankbaar dat ik er mijn tijd voor genomen heb.

 

Bij alles wat we doen, proberen we vanuit het standpunt van de klant te denken. Zij moeten verder geholpen worden, dat is altijd het belangrijkste doel.  Daarom hebben we bij Inventive Designers 4 waarden gedefinieerd: passionate, focused, credible en inspiring. Je voelt echt dat we hier als één team achter staan; iedereen is gepassioneerd bezig met zijn/haar job. Dat zorgt voor een grote focus én voor een sterke relatie met de klant. En daar mogen we best trots op zijn!

 

Die klantgerichtheid is iets waar je eigenlijk totaal niet mee bezig bent wanneer je afstudeert als ingenieur. Nochtans kan de relatie met de klant niet overschat worden. De migratie van de traditionele software naar de cloud draait daar eigenlijk ook om; zo empower je de gebruikers zonder specifieke IT kennis. De kunst is dan om een product te ontwikkelen dat technisch perfect in elkaar zit, maar ‘simpel’ is om te gebruiken.

 

 

Presenteren op GEARS

 

Nog zoiets dat ik graag doe; complexe technologie op een ‘simpele’ manier uitleggen, zodat ook een leek verstaat waar je mee bezig bent. Overtuigend communiceren is één van de soft skills die ik dankzij Planet Talent verder heb kunnen ontwikkelen. Ik heb het altijd al graag uitgelegd, maar had nooit verwacht dat ik op zo’n korte tijd al presentaties zou kunnen geven.

 

 

Planet Talent vertrouwde op mijn kunnen; ik mocht gastcolleges geven op Hogeschool Gent en KULeuven.

 

Planet Talent vertrouwde op mijn kunnen; ik mocht gastcolleges geven op Hogeschool Gent en KULeuven. Deze ervaringen gaven mijn zelfvertrouwen de boost die het nodig had. Een tijdje later stond ik op de mainstage van GEARS (2017) te praten over ‘Serverless Software Architecture’. Het publiek bestond hoofdzakelijk uit software engineers, dus ik was best zenuwachtig. Maar ik heb enkel goede feedback gekregen; een enorm plezante en vooral leerrijke ervaring!

 

 

Van Software Engineer naar Software Architect

 

Ik heb een passie voor alles wat met computers te maken heeft. Daarom zit ik bij Inventive Designers en Planet Talent zo op mijn plaats; wie wil bijleren, krijgt hier veel kansen. Zo heb ik mijn hulp aangeboden aan de collega’s van internal IT. Ik ben dan wel software engineer, maar wou me ook wat meer verdiepen in de wereld van de hardware. Dus nu help ik een halve dag per week met het vervangen van harde schijven, problemen met windows of met het internet dat plat ligt… Boeiend én je leert veel andere collega’s kennen.

 

 

Wie wil bijleren, krijgt hier veel kansen

 

Waar ik mezelf zie in 5 jaar? Ik zou graag evolueren naar een functie als software architect, hopelijk nog steeds bij Inventive Designers. Creatief problemen oplossen is waar ik goed in ben. Dagelijks bezig zijn met het analyseren van business gerelateerde problemen en dat vertalen naar oplossingen in software, lijkt me de gepaste uitdaging. Als software architect moet je out of the box kunnen denken, onbekend terrein durven betreden. De onvoorspelbaarheid van dat soort job trekt me echt aan, het is een vak waarin ik nog veel kan bijleren!

 

 

Zit er in jou ook een beloftevolle consultant?

Gerelateerde posts