Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Een management traineeship: wat houdt dat in?

3 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Ben jij degene die meestal het voortouw neemt, de doodle opstelt, de Secret Santa regelt? Ben je sterk in organiseren, communiceren, maar ook in delegeren? Denk je graag vijf stappen vooruit, maar vergeet je ook de huidige prioriteiten niet uit het oog? Ja, het lijstje van eisen voor een goede manager is behoorlijk lang... In deze tijden van transformatie en digitalisatie is er nood aan betrouwbare leiders die een duurzaam management kunnen uitbouwen. Is dat de carrière waar jij van droomt? Dan is een management traineeship een eerste stap in de juiste richting.

Een management traineeship wat houdt dat in?

Wat is een management traineeship?

Een traineeship is altijd een combinatie van leren en werken. Bedrijven organiseren zo’n opleidingsprogramma’s omdat je op die manier heel veel ervaring kan opdoen op korte tijd. Zo verwerf je de essentiële skills die van jou een sterke manager zullen maken. Meestal start je in groep en word je tegelijkertijd individueel begeleid door een collega of mentor. Toch is het geen stage, maar wel degelijk een betaalde job waar een contract aan vasthangt. En de bijhorende verwachtingen.


Vaak proef je tijdens zo’n management traineeship van verschillende opdrachten in verschillende departementen (zoals sales, finance, marketing, productie, development, etc). Want om een goede manager te zijn, moet je alle lagen van het bedrijf kennen. En als je structurele wijzigingen wil doorvoeren in het beleid, moet je weten hoe de business in elkaar steekt. Bovendien leer je in al deze verschillende departementen niet alleen veel over je product/dienst, maar ook over de mensen die er werken. Als manager moet je de collega’s uit het magazijn even goed kennen als de boekhouders op kantoor.


Zo krijg jij een beter beeld van wat je graag doet en weet je werkgever waar je sterktes liggen. Je zal je dus vanaf dag één serieus moeten bewijzen.

management traineeship


Welke skills heb je nodig?

Met een masterdiploma uit een economische of business richting kom je zeker in aanmerking voor (junior) management traineeships. Een extra jaar studeren bij AMS, Vlerick of één van hun soortgenoten kan natuurlijk ook geen kwaad. Maar ook met een andere bachelor- of master op je cv kan je je kans wagen. Tegenwoordig kijken veel bedrijven verder dan je diploma en hechten ze vooral belang aan je hard en soft skills.


Want gedegen managers zijn bruggenbouwers: ze leggen de link tussen strategie en praktijk, tussen processen en mensen… daarom zijn naast een goede basis aan kennis en ervaring (hard skills), ook de interpersoonlijke skills zeer belangrijk (soft skills).

Welke hard en soft skills je al hebt, en welke je nog verder moet ontwikkelen, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Maar onderstaande vaardigheden komen sowieso goed van pas. Ervaring als leid(st)er in de jeugdbeweging, trainer in een sportclub of bestuurslid van een vrijwilligersvereniging? Dat geeft je een streepje voor.


Soft skills

 • analytisch inzicht
 • oplossingsgericht
 • ijzersterke communicatie skills
 • daadkracht
 • visie, zin voor initiatief
 • stressbestendigheid

Hard skills

 • finance, budgetbeheer
 • een sterk leervermogen
 • consulting vaardigheden
 • project management skills
 • affiniteit met administratieve en commerciële tools

*Het onderscheid tussen soft en hard skills is hier niet altijd even duidelijk. Veel management skills gaan over leiderschap, communicatie en organisatie: naargelang de context zijn dat hard of soft skills. Maar in welk vakje ze ook passen, het is belangrijk dat je ze ontwikkelt.


Zo herken je een goede manager

Een job als manager vergt heel wat energie en gedrevenheid: er wacht je een leven van uitdagende projecten, veeleisende klanten en lange uren. Zowel je team als je baas rekenen op jouw volledige toewijding - maar hun verwachtingen liggen soms ver uit elkaar. Deze verantwoordelijkheid is zeker niet voor iedereen weggelegd. Maar als je het goed doet, heb je ongelooflijk veel impact op je collega’s, klanten en het bedrijf.


Wat maakt iemand dan een goede manager? Het zit ‘m in de balans. Het evenwicht tussen resultaten behalen en je team gemotiveerd houden. Tussen tevreden klanten en tevreden bazen. Tussen controle bewaren en vertrouwen geven. Een goede manager herken je niet aan de grootste auto of het kantoor met het beste uitzicht, maar aan de waardering die hij/zij krijgt van collega’s, klanten en bazen. Uiteindelijk zou het niet mogen uitmaken of je bedrijf schoenen of verzekeringen verkoopt - duurzaam management draait om sterk leiderschap. Het loont de moeite om je daar al eens over in te lezen.


Enkele must reads:

 • Simon Sinek - Leaders eat last
 • Stephen Covey - De 7 eigenschappen van effectief leiderschap
 • Lois Frankel - Nice girls don’t get the corner office
 • Daniel Pink - Drive
 • Herminia Ibarra - Act like a leader, think like a leader


Aanbod in België

Het aanbod aan management traineeships of management carrière-trajecten bij Belgische bedrijven is de laatste jaren serieus gestegen. Hier vind je per sector een aantal voorbeelden.


Finance & Verzekeringen:


Fast Moving Consumer Goods (FMCG):


Via consultancy:


Voor wie internationale ambities heeft:


Big Four:

Hoewel ze het niet zo benoemen, lijken de startersjobs bij deze bedrijven sterk op de meeste andere management traineeships.


Is Vlerick ook een management traineeship?

Hoewel de masters en MBA programma’s van Vlerick zeker een meerwaarde betekenen voor wie management ambities heeft, zijn het geen traineeships. Het is immers geen job (je wordt er dus niet voor betaald), maar een fulltime opleiding. Meer info vind je hier.


Hoe geraak je binnen?

De selectieprocedure voor een traineeship is meestal een pak moeilijker dan een ‘gewone’ sollicitatie. Het blijft niet bij één gesprek; er komen ook (online) assessments, testen, groepsopdrachten en meerdere interviews aan te pas. De plaatsen zijn gegeerd, de kandidaten talrijk. Bedrijven maken de sollicitatieprocedure zo zwaar, omdat zo’n traineeship voor hen een serieuze investering is. Ze gaan op zoek naar hun toekomstige managers, talent dat sleutelrollen kan vervullen. Daarom willen ze 200% zeker zijn dat ze het juiste vlees in de kuip hebben.

management traineeship

Keep cool. Zo overleef je de selectie.


Persoonlijkheidsassessment:

 • Wees eerlijk in plaats van sociaal wenselijk te antwoorden. Anders val je toch door de mand tijdens een gesprek.
 • Vind je het moeilijk om vragen over je persoonlijkheid of communicatiestijl te beantwoorden? Pols eens bij je vrienden of familie hoe zij je zien. Dat geeft meestal een beter beeld van jou. Want wij Belgen onderschatten onszelf al eens graag ;).

Intelligentietest:

 • Neem je tijd. Lees de vragen een paar keer na, vaak zitten er kleine nuances in de vraagstukken die het antwoord bepalen. Oog hebben voor detail is dan cruciaal.
 • Neem pen en papier bij de hand. Op dit ‘kladpapier’ kan je vanalles uitproberen, zodat je het uiteindelijke antwoord correct en coherent kan invullen.

Groepsopdracht:

 • Wees jezelf. Je hoeft heus geen haantje de voorste te zijn om sterk te scoren in een groepsopdracht. Integendeel. Recruiters letten meer op hoe je communiceert en interageert met je medekandidaten, dan op wat je individueel bereikt.
 • Keep cool. Stress is je grootste vijand als manager, en ook in deze groepsopdracht. Laat zien dat je kan presteren onder tijdsdruk zonder in paniek te schieten.

Interview met iemand van recruitment:

 • Zorg dat je cv klopt. Heb je wat langer over je studies gedaan of ben je nog een jaar gaan reizen voor je begon te werken? Verdoezel dit niet. Het zal sowieso naar boven komen tijdens een gesprek. En vaak zijn dit ervaringen waar je veel uit geleerd hebt, focus daarop.
 • Ken je werkgever. Zorg dat je niet alleen vragen over jezelf, maar ook over het bedrijf kan beantwoorden. Maak duidelijk waarom je zo graag voor dit specifieke bedrijf wil werken. Toon aan dat je al nagedacht hebt over wat de job inhoudt, en niet enkel over hoe je binnen geraakt.

Interview met iemand van het management:

 • Bereid je voor. Tijdens zo’n gesprek peilen ze vaak naar hoe je reageert in bepaalde situaties. Op Glassdoor vind je bij ‘gesprekken’ tal van voorbeelden. Denk hier al eens goed over na, zodat je een gepast en gestructureerd antwoord kan geven.

 • Straal zelfvertrouwen uit. Deze gesprekken kunnen intimiderend zijn, maar dat laat je best niet te veel zien. Toch onzeker? Fake it ‘till you become it.

 

Kies het management carrière-traject van Planet Talent

Het management carrière-traject van Planet Talent stoomt je klaar voor een managementrol bij een innovatief bedrijf. In tegenstelling tot traditionele traineeships hop je bij ons niet van opdracht naar opdracht, maar start je in een functie voor een langere periode.

Met een persoonlijke coach, bootcamps, extra opleidingen en regelmatige feedback sessies ontwikkel je je in no time tot een volwaardige manager.

Met het management traineeship groei je (o.a.) uit tot:

 • (junior) Project manager
 • PMO officer
 • (junior) Service manager
 • Management consultant
Start je carrière bij Planet Talent Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen