06/12/2016

Meet Frederik, onze groei-architect

Planet Talent en Atlas delen al 20 jaar dezelfde visie. “We hebben altijd fijn samengewerkt omdat we geloven in hetzelfde doel: dat je met de juiste attitude en de wil om te blijven leren alles aan kan.”

geschreven door: Planet Talent
Frederik De Waele
Deel blogpost:

De juiste attitude

Planet Talent en Atlas delen al 20 jaar dezelfde visie. “We hebben altijd fijn samengewerkt omdat we geloven in hetzelfde doel: dat je met de juiste attitude en de wil om te blijven leren alles aan kan.”

Frederik had al 12 jaar sales ervaring op zak toen hij bij Atlas begon. Dat maakt van hem de ideale kandidaat om ons Start2Sell programma op poten te zetten. “In zes sessies overtuig ik de topstarters om ‘de regels aan hun laars te lappen’, om géén standaard verkooptechnieken te gebruiken.

Daarom is het interessant dat ik bij Planet Talent de opleiding commercieel denken aan IT’ers kan geven. Dat is geen vanzelfsprekende combinatie, maar levert vaak heel leerrijke momenten op. Zowel voor de topstarters als voor mezelf.

 

Geen geforceerd rollenspel

Meestal geeft Frederik trainingen aan mensen en bedrijven die al lang in dezelfde routine zitten. Hij moedigt hen dan aan om dat conformistische denken in vraag te stellen. Dat is natuurlijk anders bij onze topstarters: ze komen net van school en zijn nog heel leergierig. Maar dat brengt ook extra uitdagingen met zich mee. “De voorbeelden die ik geef, zijn voor hen nog abstract. Ze kennen de praktijk nog niet en reageren soms kritisch.”

Maar de overgrote meerderheid is heel enthousiast. “Net omdat we het niet op de schoolse manier brengen, maar heel interactief, is het niet moeilijk om ze mee te krijgen. Mensen verwachten vaak een geforceerd rollenspel bij dit soort trainingen, maar daar ben ik absoluut geen fan van.”

Frederik doet zijn job graag. Dat zie je in de bevlogen manier waarop hij er over vertelt. “Ik hou er van om mensen te zien groeien, om ze wat bagage mee te geven waar ze écht mee aan de slag kunnen. En ik moet toegeven dat die impact die je vanop een podium kan creëren, verslavend werkt. Ik wil mensen een spiegel voorhouden. Niet alleen om ze te confronteren, maar vooral om ze te inspireren.”

 

Effect op lange termijn

Maar je kan pas effectief iets realiseren als je mensen blijft opvolgen. We willen allemaal onze goede voornemens lang volhouden, maar we weten ook allemaal hoe weinig dat echt lukt. Daarin bewijst Planet Talent zijn meerwaarde. Alle topstarters worden nog twee jaar opgevolgd door hun coach en dat vergroot de impact. De topstarters worden dan gestimuleerd om wat ze in de training leren ook effectief in de praktijk om te zetten. “Het is fijn om dan een jaar later positieve feedback te krijgen, zo weet je waarvoor je het doet.”

Want het is niet vanzelfsprekend om het enthousiasme en de leergierigheid van een topstarter vast te houden eens ze beginnen te werken. “Vaak worden ze afgeremd door hun omgeving, wordt het dwarsdenken en hun zin voor innovatie niet altijd geapprecieerd. En dat heeft niets met leeftijd, maar alles met motivatie te maken.”

 

Goede voornemens

Hoe blijf je dan gemotiveerd? Frederik benadrukt dat je vooral niet te snel mag opgeven. “Een baby valt gemiddeld 4000 keer voordat het lukt om te stappen. Terwijl we als volwassenen er vaak al na 2 à 3 keer de brui aan geven wanneer iets niet lukt."

Deze drie tips geeft Frederik nog graag mee:

 

1. Begin NU
Waarom wachten tot maandag of tot 1 januari? Van uitstel komt afstel.
2. Spreek met jezelf een termijn af van bijvoorbeeld 30 dagen. Probeer vol te houden en geef jezelf een oprechte kans om te veranderen.
3. Neem niet te veel hooi op je vork. Kies 2 focuspunten en ga daar 100% voor.

Gerelateerde posts