20/04/2021

Naar welke junior IT-profielen zijn werkgevers écht op zoek?

Wie als starter in de IT-wereld op zoek gaat naar een uitdaging, kan ongelofelijk veel kanten uit. In deze blogpost lijsten we de IT-profielen op waar werkgevers echt nood aan hebben.

geschreven door: Planet Talent
Naar welke junior IT-profielen zijn werkgevers écht op zoek
Deel blogpost:

Business Analyst | Functional Analyst


Een functional analyst, of functioneel analist, heeft een sleutelrol bij het ontwikkelen van software. Hij/zij is de link tussen de experts, die beschikken over alle kennis en data, en het team dat de specifieke software gaat bouwen. De functioneel analist zorgt voor een ‘vertaling’ op maat van het ontwikkelingsteam.

De functioneel analist behoudt ook altijd het overzicht. Als bijvoorbeeld bij een opdrachtgever de neuzen niet in dezelfde richting staan, dan zal een functioneel analist knopen helpen doorhakken. Daarom is het ook belangrijk om als functioneel analist vertrouwd te zijn met businessprocessen, zodat je weet waar de prioriteiten binnen een bedrijf liggen.

 

 

IT-coördinator


De job van IT-coördinator kan op verschillende manieren ingevuld worden. Zo kan een IT-coördinator het ICT-beleid in een bedrijf helpen bepalen en uitvoeren. Hij/zij kan ook de ICT-infrastructuur van een organisatie doorlichten en bijsturen. Of het is ook mogelijk dat een IT-coördinator als projectleider wordt ingeschakeld om een specifiek IT-project binnen een bedrijf in goede banen te leiden.

Een sector waar IT-coördinatoren talrijk vertegenwoordigd zijn, is het onderwijs. De verantwoordelijkheden variëren hier van netwerkbeheerder, softwarebeheerder, beleidsmedewerker, lesgever,... Afhankelijk van de onderwijsinstelling kan de invulling dus sterk verschillen.

 

 

Business Intelligence Consultant


Een Business Intelligence Consultant (of BI Consultant, dat bekt vlotter) heeft als taak om de interne processen binnen een bedrijf beter te stroomlijnen. Via overleg en data-analyse probeert hij/zij voorstellen op tafel te leggen, zodat het bedrijf beter kan presteren. Als BI Consultant vind je dus moeiteloos je weg in big data en weet je raad met de bijbehorende technologieën.

Niet alleen kan je de data verzamelen, je bent ook een analytische en strategische denker. Jij bepaalt mee het beleid, dus het is belangrijk om jouw inzichten ook begrijpelijk te kunnen voorstellen. Zo kan iedereen mee op de kar springen.

 

 

IT security professional


De naam laat het al vermoeden: een IT security professional, of information security analyst, heeft een belangrijke, beschermende rol. De centrale taak is het veiligstellen van online data. In onze huidige maatschappij gebeurt héél veel online, dat geldt ook voor het bewaren van eindeloos veel persoonlijke gegevens.

Een IT security professional kan aan het werk in tal van sectoren: banken, overheden, commerciële bedrijven,... Een diversiteit aan jobs valt onder de overkoepelende term van IT security professional: een security architect die voor een veilige omkadering zorgt, een cryptographer die een kei is in het verpakken van gevoelige informatie, een security hacker gaat op zoek naar de achterpoortjes,...

 

 

Software developer


Een softwareontwikkelaar houdt zich natuurlijk bezig met het schrijven en programmeren van software. Als ontwikkelaar begin je soms van nul, je start vanuit een probleem waarvoor een oplossing moet gezocht worden. Daarnaast kan het ook je taak zijn om bestaande software tegen het licht te houden en te optimaliseren.

Programmeertaal is je tweede natuur. Als developer kan je er eentje machtig zijn, of meerdere tegelijk beheersen. Hoe dan ook ben je erg gewild bij werkgevers. Maar net zoals in al andere domeinen van de IT-wereld is het van groot belang dat je permanent blijft leren, de softwareontwikkeling staat niet stil.

Gerelateerde posts