13/12/2022

IT business analist salaris

Wil je weten hoeveel een gemiddeld IT business analist salaris bedraagt? Klik door, en je weet het meteen. Soms komen er zelfs onbetaalbare extra's bij.

geschreven door: Planet Talent
Hoeveel bedraagt een IT business analist salaris eigenlijk? Een overzicht van de gemiddelde cijfers.
Deel blogpost:

Heb je het beroep van IT business analist voor ogen? Dan hoef je niet bang te zijn dat je de rest van je leven droog brood zult moeten eten. We spelen je meteen een richtcijfer door. Gemiddeld kan je rekenen op een IT business analist salaris van tussen de 4500 en 5500 euro bruto per maand. Het gemiddelde bruto jaarloon in België bedraagt 50.857 euro.

 

Bovenstaande gemiddelde salarissen zijn uiteraard weggelegd voor senior functies. Hieronder vind je de bedragen toegespitst op jaar ervaring, allemaal bruto per maand.

 

 • Het gemiddelde IT business analist salaris voor een starter met minder dan drie jaar ervaring bedraagt 2300 à 2400 euro.
 • Heb je zes of meer jaar werkervaring? Dan stijgt dat cijfer tot ongeveer 3.000 euro.
 • Ben je een professional met tien jaar ervaring? Dan kan je rekenen op ongeveer 5.000 euro.
 • Ben je een doorgewinterde expert met twintig jaar ervaring op de teller? Dan zie je maandelijks ongeveer 7.000 euro op je loonstrookje verschijnen.

 

IT business analist salaris hangt af van verschillende factoren

 

Uiteraard is het gemiddeld salaris per maand afhankelijk van je wat je doet als business analist, je kennis, ervaring, branche én regio waarin je terechtkomt.

 

We verklappen geen geheimen als we je vertellen dat:

 

 • een junior business analist minder verdient dan een senior die al een aantal jaar werkervaring op de teller heeft staan,
 • het een verschil maakt als je werkt in grote bedrijven of in kleinere bedrijven,
 • het IT business analist salaris het hoogst ligt in de sector van de banken en de verzekeringen.

 

Nog zo’n dooddoener? Ook wie extra verantwoordelijkheden heeft, met teams werkt, projecten én andere mensen leidt, mag rekenen op een fors hoger loon. Deze belangrijke functies betalen vaak meer dan reguliere omdat ze specifieke vaardigheden en training vereisen.

 

Die specifieke business analist opleiding en training krijg je trouwens als consultant bij Planet Talent.

 

Volgens Glassdoor bedraagt een IT business analist salaris in België gemiddeld 3.472 euro per maand. Het bedrijf baseert deze schatting op gegevens van werknemers met als functietitel "IT business analyst" die het in de afgelopen twaalf maanden heeft verzameld.

 

Ook qua regio’s zijn er verschillen. Het gemiddelde basissalaris voor een IT business analist is het hoogst in de regio Brussel (53.966 euro), gevolgd door Vlaanderen (51.543 euro). Het laagste gemiddelde basissalaris vind je in Wallonië (47.724 euro).

 

Een IT business analist salaris kan volgens ons niet hoog genoeg zijn

 

Een IT business analist – of business analyst op zijn Engels – kan je volgens ons inderdaad niet goed genoeg betalen, want die speelt een echte sleutelrol in bedrijven. Bovendien moet die beantwoorden aan een hele reeks business analist competenties.

 

Als bedrijfsanalist moet je naast een uitmuntend oog voor detail beschikken over sterke analytische en uitstekende communicatieve vaardigheden.

 

Bovendien moet je nauw kunnen samenwerken met managers en leidinggevenden om:

 • problemen te analyseren,
 • te kunnen begrijpen hoe het bedrijf werkt,
 • manieren te vinden om werkprocessen en systemen te verbeteren,
 • functionele oplossingen te ontwikkelen die de prestaties verbeteren,
 • hen te helpen betere beslissingen te nemen en complexe vraagstukken op te lossen.

 

Je merkt het, je werkt in een zeer gevarieerde functie in verschillende soorten organisaties - kleine bedrijven, grote ondernemingen, overheidsinstanties en ngo’s. Om te slagen moet je je snel kunnen aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen en veranderende situaties en telkens opnieuw bruikbare oplossingen voorstellen.

 

Welke talenten heb je nog als business analist nodig? Je moet effectief kunnen communiceren met klanten, collega's en belanghebbenden, ook met mensen buiten de organisatie met verschillende achtergronden en culturen.

 

Groeiende vraag naar business analisten de laatste tijd

 

Sinds januari 2020 groeit de vraag naar hoogopgeleide IT business analisten gestaag. Dat is vooral het gevolg van het toenemende belang van technologie in ons dagelijks leven, maar ook van de Covid-pandemie die werkelijk iedereen heeft getroffen. Veel bedrijven sloten toen tijdelijk hun deuren. Andere kozen ervoor open te blijven maar tegelijk fors te investeren in hun online en digitale activiteiten.

 

Dat alles heeft geleid tot een aanzienlijke toename van de vraag naar IT-diensten. Kandidaten voor de functie van IT business analist bevinden zich op het vlak van salaris in een bevoorrechte situatie. Organisaties erkennen inderdaad de waarde van iemand die begrijpt hoe je gegevens en processen analyseert en omzet in bruikbare informatie. Ze zijn dan ook bereid meer geld te betalen voor dergelijke expertise.

 

Die functie is immers een van de meest gewilde in de industrie van vandaag. Het beroep groeit snel en er is veel vraag naar gekwalificeerde kandidaten om technologische ontwikkelingen in goede banen te leiden.

 

De grote vraag naar dergelijke experten overtreft het aanbod en dat opent opportuniteiten om te onderhandelen over het salaris, of beter het salarispakket. Vorig jaar steeg het gemiddelde IT business analist salaris met 4%. Het blijft wel belangrijk ook rekening te houden met de extralegale voordelen die je krijgt boven op het basisloon.

 

Dit biedt Planet Talent boven op het mooie IT business analist salaris

 

Een business analist vertrekt in het beste geval van een masterdiploma economie, wiskunde, informatica, bedrijfskunde, computerwetenschappen, statistiek, marketing of verwant gebied. Ervaring in een soortgelijke functie heeft de voorkeur. Een goede extra begeleiding en ondersteuning van een consultancybedrijf als Planet Talent heeft dat ook.

 

Bij Planet Talent geven we jouw talent graag een extra boost via een uitgebreide waaier aan opleidingen, events, workshops en bootcamps. Op 48 maanden bereik je het niveau van manager, consultant of expert. In alle opleidingen leggen we de nadruk op harde kennis maar ook en vooral op soft skills. Want het zijn vooral de zachte vaardigheden die je succesvol maken als business analist.

 

Start je je carrière in dienst van Planet Talent, dan krijg je per jaar 150 uur opleiding en persoonlijke coaching in een uniek trainingstraject. Je mag je verwachten aan interessante workshops, events, inspirerende sprekers, seminars en onvergetelijke bootcamps. Meer dan kansen genoeg om een sterk netwerk op te bouwen van gelijkgezinde jongeren waar je je hele leven kan op terugvallen.

 

Boven op het IT business analist salaris krijg je nog tal van extralegale voordelen zoals:

 • dertiende maand,
 • fiscaalvriendelijke bonus,
 • bedrijfswagen met tankkaart of mobiliteitsbudget,
 • gsm met abonnement,
 • maaltijd- en ecocheques,
 • groeps- en hospitalisatieverzekering
 • 32 vakantiedagen per jaar

 

Wil je aan de slag als business analist?

 

We hopen dat we al je vragen over lonen hebben ingelost.

 

Nu je weet welk IT business analist salaris je mag verwachten.... Misschien is NU het ultieme moment om de sprong te wagen?

 

Ons voorstel? Ben je als starter in het bezit van een masterdiploma in een economische richting? En heb je een meer dan gezonde interesse in IT?

 

Spring dan samen je toekomst tegemoet met Planet Talent. Wij helpen je groeien tot een ware deskundige IT business analist.

 

Neem dan nu meteen contact met ons op! Hier vind je onze vacatures.

Gerelateerde posts