07/05/2018

Jobstudent na het afstuderen of toch beter direct vast werk?

Wanneer je afgestudeerd bent, kan je geen job als student meer uitvoeren. Je bent letterlijk student af. Maar de wetgeving rond jobstudenten voorziet één uitzondering...

geschreven door: Planet Talent
Jobstudent na het afstuderen
Deel blogpost:

Afstuderen in juni

 

Wanneer je afstudeert in juni kan je wel nog als jobstudent werken tot 30 september. Werk je na afloop van jouw studentenjob bij diezelfde werkgever als vaste werknemer, dan moet de functie wel wat verschillen. Het is niet de bedoeling dat een studentenjob kan gelden als een goedkope inloopperiode. Wanneer er een hele poos tussen de vakantiejob en de vaste job zit, is er sowieso no problemo.

 

Ook is het van belang om je na jouw studies in te schrijven bij de VDAB als werkzoekende, omdat je beroepsinschakelingstijd begint te lopen. Beroepsinschakelingstijd eh?! Waarschijnlijk val je nu uit de lucht en heb je daar nog nooit van gehoord. Wees gerust, je bent niet alleen. Dat is de wachttijd om aanspraak te maken op een uitkering. Dat krijg je helaas niet als je net van school komt, maar duurt een jaar vooraleer het in werking kan treden. Wanneer je wacht met registreren blijft die periode opschuiven.

 

Afstuderen in september of januari?


 • September: je kan nog aan de slag als jobstudent tot het eind van de maand. Vergeet je ook niet in te schrijven bij de VDAB.
 • Januari: je maakt geen aanspraak meer als jobstudent en je schrijft je best in bij de VDAB.

 

 

Algemene voorwaarden jobstudent

 

Wie kan een studentenjob uitoefenen?


 • Je moet minstens 16 jaar,
 • OF je moet minstens 15 jaar zijn en de eerste graad van het middelbaar heb je met succes afgerond.
 • Je moet ‘student zijn’. Dat wordt heel breed gezien. Je hoofdactiviteit moet jouw studie zijn, maar dat kunnen ook een beperkt aantal studiepunten zijn of zelfs gewoon je thesis afwerken.

De wet voorziet geen maximumleeftijd voor jobstudenten. Zolang je student bent als ‘hoofdberoep’ is er geen enkel probleem…

Behalve wanneer:

 1. Je een jaar lang ononderbroken tewerkgesteld bent bij dezelfde werkgever via een arbeidscontract.
 2. Je bent verbonden aan een avondschool of in heel beperkte mate verbonden aan een leerplan (minder dan 15 uur les per week).
 3. Je als student bij je stage onbetaalde arbeid verricht (buiten je stage-uren kan dat natuurlijk wel).
 4. Je als student gebruik maakt van een inschakelingsuitkering.


Hoeveel uur mag je maximaal werken?


Jobstudenten mogen maximaal 475 uur per jaar werken. Ben je zelf de teller kwijt? Op studentatwork.be kan je je aantal gepresteerde uren checken. Natuurlijk mag je meer dan 475 uur per jaar werken, maar dan moet je ook hogere sociale bijdragen betalen.

 • Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken geldt naast de 475-uur regel ook de 240-uur regel. Je mag maximaal 240 uur per kwartaal werken. Werk je meer, dan verlies je jouw kinderbijslag voor dat kwartaal.

 • Studenten die nog niet zijn afgestudeerd, mogen in het kwartaal juli-augustus-september meer werken dan die 240-uur regel, die regel geldt dan (nog) niet voor hen.

Jobstudent na het afstuderen


 • Wil je toch meer werken dan 475uren, dan mag je nog 80uren extra per maand presteren maar via een andere tewerkstelling (geen studentenjob). Hiervoor betaal je dan wel de normale sociale bijdragen als werknemer. Maar je behoudt wel het recht op kinderbijslag tijdens je studies.  

 

 • Als je dan nog meer wil werken dan die 80 uren per maand via een gewone arbeidsovereenkomst dan verlies je je recht op kinderbijslag.

 

 

Hoeveel mag je maximaal verdienen (bruto)?

 

Je mag als jobstudent maximaal 13.242,86 euro per jaar verdienen. Verdien je meer, zal je belastingen moeten betalen. Te veel verdienen kan niet alleen een negatieve invloed hebben op jouw rekening, maar ook op die van jouw ouders.

Zij hebben een belastingvoordeel als je minder verdient dan:

 

 • 7272,50 euro als je ouders samen belast worden
 • 9210 euro als je ouders apart belast worden

 

MERK OP: Als je echter net afgestudeerd bent en je bent al ingeschreven bij de VDAB als werkzoekende, behoud je je kinderbijslag zolang je niet meer verdient dan 541,09 euro per maand.

Voorbeeld kinderbijslag:

 

Tom is pas afgestudeerd en al ingeschreven bij de VDAB maar wil nog even werken als jobstudent. In juli vliegt hij er stevig in en verdient 1000 euro. In augustus pakt hij het er nog eens goed van en gaat hij met zijn vriendin op reis. In september beseft hij echter dat de rekening dringend gespijsd moet worden en gaat terug werken. Ook in september verdient hij 1000 euro.

In juli verdiende Tom meer dan 541,09 euro dus krijgt hij geen kinderbijslag. In de maand augustus krijgt hij die wel terug. In de maand september verdiende Tom ook te veel om aanspraak te maken op bijslag.

 

Er is dus een verschil tussen werken tijdens de zomer als student en werken tijdens de zomer als schoolverlater. Als je in je laatste zomer veel wil werken, moet je dus de keuze maken wanneer je je gaat inschrijven bij de VDAB.

 

ZOMER STUDENT ZOMER SCHOOLVERLATER
-        Mag meer dan 240 uur werken -        Mag niet meer dan 240 uur werken
-       Geen probleem kinderbijslag -       Ingeschreven VDAB = opletten kinderbijslag

  

Na het afstuderen werken als jobstudent

 

Dus je wil veel geld verdienen tijdens de vakantie?

 

STAP 1: Studeer af in juni.

STAP 2: Werk tijdens de zomer als jobstudent (niet meer dan 240 uur).

STAP 3: Vergeet je niet in te schrijven als werkzoekende bij de VDAB.

STAP 4: Denk na over wat je van plan bent met al dat geld.

STAP 5: Geniet van je geplande reisjes en festivals, het is je laatste lange zomer!

 

Een studentenjob staat sowieso ook goed op je cv; het bewijst dat je ondernemend bent en graag de handen uit de mouwen steekt. Bovendien bezorgt de juiste studentenjob je een aantal skills die later ook van pas zullen komen. Hier vind je een lijst met de 30 belangrijkste skills waar werknemers naar op zoek zijn: laat je inspireren!

 

VOORDELEN VAN STUDENTENJOB NA AFSTUDEREN NADELEN VAN STUDENTENJOB NA AFSTUDEREN
-        Minder sociale bijdragen -        Enkel mogelijk wanneer je afstudeert in juni
-        Geen belastingen -        Je bouwt nog geen sociale rechten op

 

VOORDELEN VAST WERK NA AFSTUDEREN NADELEN VAST WERK NA AFSTUDEREN
-        Je bouwt sociale rechten op -        Minder flexibel dan studentenjob
-        Meer zekerheid -        Belastingen en sociale bijdragen

 

 

Conclusie

 

It’s up to you! Beide opties hebben voor -en nadelen. Ga je voor de flexibele vakantiejob of wil je al sociale rechten opbouwen met een vaste job? Kiezen is verliezen, maar vergeet vooral ook niet de batterijen op te laden tijdens de zomer! Een lege Duracell is goed voor recyclage, een volle is multi-inzetbaar!

Gerelateerde posts