11/12/2020

Afgestudeerd, wat nu?

Je hebt je diploma in de hand en kijkt nog een laatste keertje achterom. Vaarwel, schoolbanken! Nu eerst feesten, lekker uitslapen en verdiend genieten van de vakantie. Maar wat daarna? Je moeder vraagt: “Ben je al met alles in orde?” Lichte paniek. “Hoezo?”, vraag je je af. “Wat moet ik dan regelen?” Waarom vertelt niemand je wat je moet doen als je afgestudeerd bent?

geschreven door: Planet Talent
Afgestudeerde young potential
Deel blogpost:

Klaar in 1-2-3 met onze handige checklist

 

Geen paniek. You got this. Ooit stonden wij in jouw schoenen, ook met de zweetdruppeltjes op het voorhoofd. Daarom hebben we speciaal voor jou een eenvoudige administratiechecklist ontwikkeld. Daarin zetten we duidelijk en overzichtelijk op een rijtje wat je te doen staat als je afgestudeerd bent. Doorloop de zes simpele stappen en je bent in no time klaar om te gaan solliciteren. En dan kun je tegen iedereen zeggen: “Natuurlijk ben ik al klaar met alles. Je kent me toch?”

 

 

1. Schrijf je in bij VDAB

 

Pas afgestudeerd? VDAB verwittigen is dan de volgende logische stap. Er zijn vier tewerkstellingsdiensten in België: VDAB (Vlaanderen), Actiris (Brussel), Forem (Wallonië) en ADG (Duitstalige gemeenschap). Die diensten volgen de Belgische werkgelegenheid op. Ze proberen zo veel mogelijk mensen aan werk te helpen. Dat doen ze door opleidingen te organiseren, werkzoekenden op te volgen en bij te staan en vacatures te publiceren op hun website. Het is jouw verantwoordelijkheid om hen te laten weten dat je afgestudeerd bent en beschikbaar bent op de arbeidsmarkt. Woon je in Vlaanderen? Dan is het VDAB – oftewel de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding – die jou zal begeleiden. Woon je in Brussel? Dan richt je je tot Actiris.

 

Waarom inschrijven bij VDAB?

 

Heb je één jaar na het afstuderen nog geen werk gevonden en ben je jonger dan 25? Dan heb je recht op een inschakelingsuitkering. Maar om die te kunnen uitbetalen, moet VDAB exact weten wanneer die wachttijd van één jaar (de beroepsinschakelingstijd) verstreken is. Schrijf je dus zo snel mogelijk in, zodat je wachttijd van start kan gaan. Doe je dat niet, dan begint je beroepsinschakelingstijd pas later te lopen.

 

Wat zijn je plichten als je je inschrijft bij de VDAB?

 

Na je inschrijving krijg je van VDAB een heleboel tips en opdrachten die je helpen in je zoektocht naar werk: het opmaken van een cv, het actief zoeken naar vacatures, enzovoort. De volledige lijst krijg je na inschrijving. Deze opdrachten zijn verplicht en je hebt een maand om ze af te werken.

 

TIP: Houd dus je vacatures, sollicitatiebrieven en cv goed bij, voor het geval dat je bewijsstukken moet voorleggen.

 

 

Hoe schrijf ik me in bij VDAB?

 

Je inschrijven bij VDAB kan eenvoudig online op hun website.

 

 

Mag ik dan geen vakantiewerk meer doen?

 

Helaas. Je mag als schoolverlater niet meer werken als jobstudent. Maar er is één uitzondering. Wie afstudeert in juni mag nog vakantiewerk doen tot eind september. Studeer je af in september of januari? Dan is het een ander verhaal. Meer weten? Wij schreven er een blog over.

 

Mag ik werken in het buitenland?

 

Wil je tijdens je beroepsinschakelingstijd naar het buitenland om daar te werken? Informeer je dan bij RVA – de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening –of je werk in het buitenland meetelt voor je beroepsinschakelingstijd. Dat hangt namelijk af van verschillende factoren. Het adres van een kantoor in jouw buurt vind je op de RVA-website.

 

 

2. Sluit je aan bij een ziekenfonds

 

Het ziekenfonds, ook wel de mutualiteit genoemd, regelt je ziektekostenverzekering. Het zorgt ervoor dat je een deel van je dokters- en apothekerskosten terugbetaald krijgt. Maar er zijn nog meer voordelen. Misschien heb je ook wel recht op een gedeeltelijke terugbetaling van je bril, je sportactiviteit, of een bezoek aan een psycholoog of diëtist. Vanaf nu kun je dus bij alles wat met je gezondheid te maken heeft beter even de reflex maken: zou mijn ziekenfonds hierin tussenkomen? Wat de voordelen zijn en hoe je de terugbetaling aanvraagt, vind je op de website van je ziekenfonds.

 

Welke ziekenfondsen zijn er?

 

Hieronder vind je de verschillende ziekenfondsen in België. Op hun websites vind je de contactgegevens van de kantoren in jouw buurt.

 

 

Ziekenfonds

 

Hoe kies ik een ziekenfonds?

 

De meeste afgestudeerden schrijven zich in bij het ziekenfonds van hun ouders. Slimmer is om de verschillende ziekenfondsen met elkaar te vergelijken en je eigen mening te vormen. Voor alle duidelijkheid: de basisverzekering is bij elk ziekenfonds gelijk. Maar daarnaast bieden ze elk nog extra voordelen aan die een serieus verschil kunnen maken in je portemonnee.

 

TIP: Maak een lijstje van jouw grootste kosten qua gezondheid. Bijvoorbeeld: je draagt contactlenzen, maakt elk jaar een verre reis en bent lid van de plaatselijke atletiekclub. Dan is het interessant om te kijken welke mutualiteit de grootste terugbetaling voorziet voor oogzorgen, reisvaccinaties en sportabonnementen.

 

Bonustip: Het is misschien nog verre toekomstmuziek, maar er bestaat ook zoiets als een geboortepremie. Dat is een tegemoetkoming die je krijgt van het ziekenfonds bij de geboorte van je kind. Het gaat hier over honderden euro’s, dus op dat moment is het zeker interessant om de verschillende partijen met elkaar te vergelijken.

 

Wanneer inschrijven bij een ziekenfonds?

 

Na het afstuderen kom je op eigen benen te staan en moet je dus verplicht je eigen aansluiting hebben bij het ziekenfonds. Je kunt dat dus beter meteen in orde brengen. Er is één uitzondering: ben je afgestudeerd, heb je nog geen werk gevonden en loopt je beroepsinschakelingstijd nog? Dan ben je voorlopig nog ten laste van je ouders en hoef je je nog niet in te schrijven.

 

Inschrijven kan eenvoudig in het ziekenfondskantoor in jouw buurt. Neem zeker je identiteitskaart mee, en je bewijs van inschrijving bij VDAB.

 

Moet ik een hospitalisatieverzekering nemen?

 

Je moet op je eigen benen staan, ook wanneer je ernstig ziek wordt. Daarom is het aangeraden om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Zo blijven de kosten bij een prijzig ziekenhuisverblijf beperkt. Soms zit een hospitalisatieverzekering mee in je loonpakket. Informeer je hier dus goed over wanneer je aan het werk gaat. Voorziet je werk geen hospitalisatieverzekering? Dan kun je er beter zelf eentje afsluiten bij je ziekenfonds.

 

 

3. Verwittig het kinderbijslagfonds

 

Kinderen opvoeden is duur. Daarom komt de overheid tussen in de kosten. Je ouders krijgen hiervoor elke maand een bedrag op hun rekening gestort. Dit wordt de ‘kinderbijslag’ genoemd. Intussen heeft Vlaanderen het systeem sinds januari 2019 omgedoopt tot “groeipakket”.

 

In de meeste gevallen heb je na het afstuderen geen recht meer op die bijdrage. Je kunt je kinderbijslagfonds dus beter op de hoogte brengen van je veranderde situatie. Doe je dat niet, dan kunnen ze geld dat onterecht uitbetaald werd, achteraf terugvragen. En dat is geen pretje voor je ouders.

 

Hoe verwittig ik het kinderbijslagfonds?

 

Geen idee welke dienst momenteel instaat voor de uitbetaling van je groeipakket? Met het rijksregisternummer van je ouders kun je dit eenvoudig opzoeken op de website van de Vlaamse overheid. Op diezelfde website vind je ook de contactgegevens van de verschillende uitbetalingsdiensten.

 

Zij kunnen je vertellen of je nog recht hebt op een uitkering of niet, en die ook tijdig stopzetten om terugvorderingen te vermijden. Met algemene vragen kun je terecht bij het Agentschap Uitbetaling Groeipakket op 02 89710 60 of via info@groeipakket.be.

 

Jeugdvakantie

 

 

4. Informeer naar jeugdvakantie

 

Je bent pas afgestudeerd. Recht op vakantie heb je dus waarschijnlijk nog niet opgebouwd. Het aantal vakantiedagen in België wordt namelijk berekend op basis van het aantal gewerkte dagen van het jaar voordien. Ben je jonger dan 25, én heb je een maand gewerkt tijdens je afstudeerjaar? Dan heb je als pas afgestudeerde wél recht op verlof, namelijk in de vorm van jeugdvakantie. De documenten voor de aanvraag van jeugdvakantie vind je terug op de website van de RVA.

 

 

5. Neem een familiale verzekering

 

Een familiale verzekering dekt je burgerlijke aansprakelijkheid tegenover andere personen. Die verzekering komt dus tussen wanneer je schade berokkent aan derden. Een voorbeeld: je bent uitgenodigd op een feestje van vrienden en je maakt per ongeluk de tv kapot … In dat geval komt de familiale verzekering tussen. Die verzekering is niet verplicht, maar ze valt mee qua prijs en kan je een hoop kopzorgen besparen bij een ongeval.

 

Woon je in bij je ouders? Dan sta je nog bij hen ingeschreven. Als je alleen woont of dat van plan bent, kun je die verzekering dus maar beter in orde brengen. Let op: gedomicilieerd zijn op het adres van jouw ouders en zelf ergens anders wonen, is niet voldoende.

 

TIP: Geen idee welke verzekeringsmaatschappij bij jou past? Contacteer dan jouw plaatselijke verzekeringsmakelaar. Die bekijkt voor jou de opties bij meerdere verzekeringsmaatschappijen en geeft je onafhankelijk advies.

 

 

6. Kickstart je carrière

 

Yes! De administratieve rompslomp is achter de rug. 🙌 Wat nu? Nu begint het leuke deel: de zoektocht naar de job van jouw dromen. En ook daar helpen we je graag bij.

Gerelateerde posts