Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Met deze bucketlist maak je er een onvergetelijke zomer van

3 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Deze zomer studeren er 70 000 jongeren af en uit onderzoek blijkt dat bijna de helft ervan zich nog niet klaar voelt om zijn/haar carrière te beginnen. Ze willen vooral genieten van hun vrije tijd en liggen nog niet echt wakker van wat er na de vakantie komt.

Je slaap moet je er niet voor laten, maar we raden je toch aan om af en toe eens te dagdromen over hoe je je carrière wil lanceren. En daar hoef je heus je agenda niet voor vrij te maken. Streep gewoon deze vijf musts af van je bucketlist: ze bezorgen je een onvergetelijke zomer én staan goed op je CV.

Zomervakantie-745651-edited-810345-edited.png

1.    Maak die verre reis nu je nog een onbeperkt aantal vakantiedagen hebt

Je moet geen sabbatjaar inplannen om de wereld te zien. Grijp deze zomer je kans en maak een verre reis met je lief, met vrienden of – waarom niet – alleen. Het is immers de laatste zomer dat je geen rekening moet houden met een beperkt aantal vakantiedagen. Want 20 verlofdagen op een heel jaar tegenover 45 in de grote vakantie alleen al… die zijn zo om.

En als je op een sollicitatiegesprek over een verre reis kan vertellen, toon je aan dat je zin voor initiatief hebt, dat je openstaat voor andere culturen en dat je niet vies bent van een beetje avontuur. Dat bewijst dan weer dat je goed kan omgaan met onvoorziene omstandigheden: win-win dus!

 

2.    Spek je spaarvarken met een vakantiejob

Je begint in september te werken, waarom zou je deze zomer dan een vakantiejob zoeken? Net daarom! Als pas afgestudeerde heb je nog geen ervaring op de ‘echte’ arbeidsmarkt, dus je kan ze maar beter elders opdoen. Idealiter versier je een (betaalde) stage in de sector waar je graag wil beginnen werken. Maar met rekken vullen in de plaatselijke supermarkt of onstuimige kinderen in ’t oog houden op je favoriete recreatiedomein scoor je even goed.

Want *spoiler alert* het eerste jaar dat je begint te werken, is sparen niet altijd gemakkelijk. Je moet heel wat kosten maken (vervoer, huur, verzekeringen …) en hebt niet altijd recht op vakantiegeld en/of andere voordelen. Wie voor hotel mama kiest kan natuurlijk gemakkelijker een centje opzij zetten.

 

6 to do's als je pas afgestudeerd bent

We hebben duidelijk en overzichtelijk op een rijtje gezet wat je te doen staat als je afgestudeerd bent.

Welke 6 to do's?

 

3.    De laatste zomer zonder zorgen: doe eens zot

De dagen zijn lang, de zon staat hoog en je verantwoordelijkheden zijn bijna onbestaande. Je kan het je permitteren om nachtenlang op een matje te slapen, om vijf dagen uit te kateren van een festival of om spontaan de trein naar overal en nergens te nemen. Dus doe dat!

“Het is nu of nooit” is misschien een beetje overdreven. Maar “het is nu of het zal nooit meer zo gemakkelijk zijn” klopt spijtig genoeg wel. Het laatste wat je wil is aan het werkleven beginnen met het nostalgische “had ik maar…” gevoel.

 

4.    Zet je in, leef je uit : je soft skills op scherp

Voor diegenen die deze zomer een laatste keer op kamp gaan, valt het afscheid van het studentenleven waarschijnlijk nog zwaarder. Hoe dan ook , élk engagement staat goed op je CV. Of het nu bij de jeugdbeweging, een sportvereniging of ander vrijwilligerswerk is.

Je inzet getuigt van verantwoordelijkheidszin, motivatie en teamspirit. En dat laatste kampvuur op die allerlaatste avond… dat blijft je nog je hele leven bij.

 

5.    Laat het zoeken naar een job geen twee maanden liggen

Je bent uiteraard niet verplicht om meteen na je examens te beginnen solliciteren. Maar het is wel belangrijk dat je je een correct beeld vormt van welke job je graag zou doen. Hou de vacatures in het oog, zoek informatie over wat jouw droomjob inhoudt en vraag eens rond bij mensen met een gelijkaardige job waarom ze het graag doen.

Want ook al begin je pas in september écht te zoeken, je staat maar beter sterk in je schoenen. Want naast je CV is het vooral je motivatie die het verschil kan maken tijdens een gesprek. Dus hoe meer je over het bedrijf en de functie weet, hoe beter. 

 

Start je carrière bij Planet Talent Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen