Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Het eerste jaar van Jens, Topstarter in Sales

3 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Sales was voor mij geen evidente keuze. In het middelbaar volgde ik de richting Industriële Wetenschappen, en dan word je automatisch in een bepaalde richting geduwd. Maar gaandeweg merkte ik dat het commerciële meer mijn ding was. Tijdens mijn studies richtte ik bijvoorbeeld al een klein bedrijfje in fitness supplementen op.  Eerst verkocht ik vooral aan mensen die ik kende uit de fitness. Maar na een tijdje had ik iemand die me hielp met de boekhouding en ontwierp een vriend een logo. De bal ging aan het rollen en voor ik het wist had ik mijn eerste stappen in sales gezet.

sales starter Jens Holbrechts

Geen brochure

Toen ik ‘echt’ begon te werken, ben ik er door tijdsgebrek mee gestopt. Momenteel ben ik Topstarter Sales bij een internationaal bedrijf waarvan de rode draad identificatie is, en dat is toch wel een heel andere soort sales! Er is geen standaard product: we bieden elke klant een oplossing op maat. Ik kan dus niet gewoon met een brochure naar de klant stappen en onze producten aanprijzen. Maar dat maakt het net interessant!

Nu ik een jaar aan het werk ben, merk ik dat het die uitdaging is waar ik voldoening uit haal. Elke nieuwe lead heeft zijn eigen verhaal en daar moet ik telkens op inspelen. Niet gemakkelijk, maar wel boeiend.

Een succesvolle Sales moet vooral goed kunnen luisteren

Als je pas van de schoolbanken komt, moet je nog veel leren in sales, want er is geen draaiboek. Je leert het best door goed te luisteren en vooral veel vragen te stellen. Ik kon de eerste maanden meelopen met een collega die 30 jaar ervaring had. We spendeerden veel tijd op de baan en in de auto overliepen we dan de salesgesprekken. Ik vroeg altijd om meer uitleg; soms 3 keer dezelfde vraag – maar daar leer je enorm veel uit. De machines, de problemen van de klanten, onze service… je moet het je volledig eigen maken. Alles van buiten kennen is niet genoeg.

Na een tijdje kon ik de eerste gesprekken dan zelfstandig doen. Ik weet nog dat ik de allereerste keer een uitgebreide voorbereiding had gemaakt. Volledig volgens ‘het boekje’, zoals we het in de salestraining gezien hadden. Maar ik merkte al snel dat elk gesprek anders is: ik heb maar 5 van de 20 vragen die ik voorbereid had, kunnen stellen. En dat is eigenlijk juist de bedoeling; elk bedrijf is anders, je moet altijd voortbouwen op het specifieke verhaal van de klant. Hou je dus niet krampachtig vast aan je voorbereiding, maar luister vooral naar wat ze te vertellen hebben.

Generation gap

Als starter moet je je harder bewijzen, dat is gewoon zo. Het hele salesteam, het management, alle klanten… ze zijn allemaal minstens 10 jaar ouder én ervarener dan mij. Daar moet je gewoon rekening mee houden. In het begin was dat nog wat onwennig, maar van zodra je de producten goed kent en je hen iets kan bijleren, respecteren ze je echt wel.

“Het is niet gemakkelijk. Maar als iedereen het zou kunnen, dat zou ook maar saai zijn.”

Ik ben ondertussen kritischer geworden voor mezelf. Mijn kijk op sales is veranderd. Daarom probeer ik niet te lang op successen te teren en altijd te blijven streven naar een goede relatie met de klant of prospect. Zo haal ik voldoening uit verschillende aspecten van het project; niet enkel uit het sluiten van de deal. Ik doe mijn job heel graag omdat hij zo afwisselend is. Want achter de schermen kijken van zoveel grote bedrijven; dat is best wel indrukwekkend!

 

Tips van Jens

  1. Het beste product alleen telt niet. Het is de service die er toe doet; het gevoel dat de klant bij jou heeft, maakt het verschil. Bouw een band op met je klant en steek daar veel tijd en energie in. Je zal achteraf de vruchten kunnen plukken!
  1. Laat de moed niet te snel zakken. Je krijgt niet zomaar een klantenportefeuille als je start. Er moet heel wat tijd over gaan vooraleer je zelf relaties kan uitbouwen. Het eerste (half) jaar moet je dus heel hard werken om projecten binnen te halen. De ‘echte sales’ komt pas later.
  1. Durf feedback vragen. Ik wou mijn manager daar eerst niet mee ‘lastigvallen’, maar ik heb geleerd dat die vragen geapprecieerd worden. Door regelmatig contact te houden, is hij meer betrokken en kan hij meer tips geven. En zo leer ik continu bij!

 

Zit er in jou ook een Topstarter?

Ontdek onze traineeships Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen