Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Optimisme in sales: a life saver

5 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Herinner je je eerste stappen nog? (Natuurlijk weet je dat niet meer, dat kan ook helemaal niet, maar hypothetisch) Iedereen was heel fier op je. Na meer dan 1000 pogingen kwam je heldhaftig van de grond. Je publiek (mama en papa) huilden bijna van geluk. Analoge camera’s werden bovengehaald (want smartphones waren er nog niet). Het was één groot feest, zelfs al duurde het wachten op dat eerste stapje erg lang.

Optimisme in sales a life saver

Vandaag verloopt alles helemaal anders. Wanneer we iets nieuws proberen, slaken we na 10 pogingen al heel wat zuchten. Er zijn nog maar weinig volhouders na 100 pogingen. Meer dan 1000 pogingen? Wie is er zo gek?! Daar moet je wel héél optimistisch voor zijn!

Het is net dàt optimisme dat in Sales het onderscheid maakt tussen kruipers en marathonlopers.

 

Sales sucks

Afgewezen worden, onder druk staan van het management en de targets, harde sales zowel intern als extern, de competitie die zijn voet tussen de deur ramt, en dat alles terwijl jij je deals probeert te closen.... Er zijn er maar weinigen die zich hieraan willen wagen. Elke sales trotseert dagelijks een strijd tegen de shitload die over hem heen komt om al-is-het-maar één deal te closen.

 

“It is the nature of selling that even the best salespeople will fail far more often than succeed” (Schulman)

 

Maar, wie niet waagt niet wint, toch?

  • Gemiddeld krijg je iemand pas aan de lijn na 6 pogingen…
  • Maar 1 op 5 mails die je naar prospects stuurt, wordt geopend…
  • 80% Van de deals wordt pas na het 5e contact gesloten.

Wie niet waagt, niet wint… Al moet je nogal wat ‘wagen’ om dan heel misschien maar te winnen.

 

You miss 100% of the shots you don’t take, and close 1% of the leads you call

 

Dit is de beste paragraaf ooit

Er is maar één manier om met de dagelijkse battle die wij sales noemen om te gaan. Dat is: OPTIMISME. (Geïllustreerd in de titels van deze en volgende paragrafen)

Henry Ford zei ooit: “Whether you think you can, or you think you can’t – You’re right”. Als je ergens aan begint met het idee dat het niet zal lukken, zal dat vaak inderdaad zo zijn. Het is een selffulfilling prophecy. Ook het omgekeerde is waar. De kans is dus het grootst om kweetniehoecrazy dingen waar te maken door er met kweetniehoecrazy vertrouwen aan te beginnen.

 

Hierna ga je zéker begrijpen wat optimisme is

Optimisme = de neiging om gunstige uitkomsten te verwachten (Van Dale)

Optimisme zorgt ervoor dat we kunnen volhouden en dat we geloven; geloven dat we het verschil kunnen maken, geloven dat de volgende call ons een stap dichter brengt bij een win, dat de prospect na 10 keer bellen inziet waarom hij dringend met je moet spreken, dat je exact de oplossing kent voor het probleem van je droomklant.

Optimisme geeft je de energie om creatief obstakels te omzeilen. Het geeft je de ballen om na 10 keer vallen niet op te geven. Je wil toch niet kruipen voor de rest van je leven?! Je gaat verdomme een marathon lopen. Wat zeg ik? Sprinten! 

 

Optimisten denken in termen van opportuniteiten in plaats van problemen.

 

Optimisten geloven dat mindere momenten tijdelijk zijn. Ze zullen dus sneller recupereren als hen iets tegenzit. Ze zijn zich bewust van die tijdelijkheid en zullen dan ook sneller opnieuw proberen.

 

Dit saaiere theoretische stukje gaat niemand tegenhouden om tot het einde door te lezen

Optimisme zorgt voor succes, niet omgekeerd. (onderzoek van Dr. Seligman aan de Universiteit van Pennsylvania, 1990).

Martin Seligman heeft een experiment gedaan waarbij sales gescreend werden op optimisme. Vervolgens gingen ze aan de slag als sales en werden hun resultaten vergeleken. Het al dan niet bezitten van deze soft skill zorgde voor harde resultaten. Optimistische sales verkochten 33% méér dan de rest. Door sales kandidaten te screenen op optimisme, stegen niet alleen de salesresultaten maar was ook de retentie van sales werknemers hoger.

En als je het niet van Martin of mij wil aannemen, neem het dan aan van Gary V: 

 

 

Je gaat er meteen invliegen want iedereen kan een optimist zijn

Wat kan je nu zelf doen? Omarmen! Wat omarmen?

Het begint bij jezelf, je eigen houding. Jij! YOU! TOI! Dus omarm volgende drie zaken: Tegenslagen, je Omgeving en Initiatief.


1) Omarm tegenslagen

Als je een tegenslag hebt, denk dan na over de voordelen. Wat heb je eruit geleerd? Wat is er goed aan de situatie? Waar ga ik achteraf om kunnen lachen?


2) Omarm je omgeving

Filosoof Jim Rohn zegt dat je het gemiddelde bent van de 5 personen waar je het meeste tijd mee spendeert. Ga jij om met optimisten? Je teams/vriendenkring bewust samenstellen met optimisten is een goed vertrekpunt. Optimisme is namelijk even besmettelijk als buikgriep, maar dan een pak aangenamer. Dit wordt ‘emotionele besmetting’ genoemd. Stemmingen worden vaak doorgegeven aan anderen. Terechtkomen in een optimistisch team maakt je dus automatisch optimistischer. Om maar te zwijgen over de emotionele besmetting naar je klanten toe. Daarnaast zet je als manager de toon, dus ‘lead by example’!


3) Omarm initiatief

Blijf niet bij de pakken neerzitten. Als optimist besef je dat je altijd op een manier voor verandering kan zorgen door zelf actie te ondernemen. Je zal dus niet passief wachten tot een oplossing als bij wonder komt opdraven. Verander je aanpak, focus, … Adem in, adem uit en GO! Als je zelf niet ziet wat je anders kan doen, ga dan om raad vragen. Blijf in GEEN GEVAL watertrappelen, want dan kom je niet vooruit.

 

Deze links en artikels ga je zeker bekijken want ze zijn echt kei interessant

 

Theoretische deep-dive

 

Inspiratie

Je gaat dit artikel delen want ik heb je echt geïnspireerd, op mijn eigen optimistische manier. 😉

 

Start je carrière bij Planet Talent Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen