Geschreven door
Planet Talent
De meeste instellingen bieden zowel gespecialiseerde (bijvoorbeeld Aeronautics) als generieke (communicatie, administratie…) traineeships aan. Het hoofddoel is om je te laten kennismaken met hun wereld:
“The purpose of the programme is to provide trainees with an understanding of the Centre and its role within the activities of the European Union while also providing an opportunity to acquire practical knowledge and professional experience.”
Het hangt van je eigen voorkeur en motivatie af bij welke instelling je terechtkomt. Er zijn dus heel wat mogelijkheden, maar vergis je niet: het is niet simpel om binnen te geraken. Amper 3% van de kandidaten mag ook effectief starten.
Soorten EU traineeships
Er zijn verschillende soorten traineeships die elk een andere inkijk geven in het werk dat Europa doet. De inhoud van zo’n programma hangt grotendeels af van bij welke instelling je terecht komt.
TIP: Veel van deze instellingen hebben een video gemaakt over hoe het is om bij hen een trainee te zijn. Check zeker deze van de De Europese Commissie of van het Europees Parlement eens. Als je op YouTube naar ‘naam instelling + traineeship’ zoekt, vind je ze allemaal.
Overzicht van traineeships bij Europese instellingen
Praktisch: solliciteren voor een EU traineeship
Wie komt in aanmerking?
Geen enkele instelling geeft een uitgebreide lijst met specifieke criteria waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen. Ze houden het graag vaag:
“Internships are offered to individuals whose academic profile or professional experience indicates that they would benefit from an internship with our institution”
De belangrijkste voorwaarden hebben dan ook niet veel met je diploma te maken:
- je moet meerderjarig zijn
- je moet minstens 3 jaar van je studies succesvol afgerond hebben (bachelor- of masterdiploma op zak) of al wat relevante professionele ervaring hebben
- je mag nog niet meer dan zes weken bij een andere Europese instelling gewerkt hebben
- je moet goed Engels praten (minstens level B2 volgens de CEFR normen)
- en/of je moet je in minstens twee EU landstalen vlot kunnen uitdrukken
- je moet afkomstig zijn uit een EU lidstaat (soms komen kandidaat lidstaten ook in aanmerking)
Wat houdt zo’n traineeship in?
De inhoud van zo’n traineeship hangt heel erg af van bij welk departement van de instelling je terechtkomt. Afhankelijk van je diploma en ambities, zal je andere taken uitvoeren. Bij sommige traineeships word je aan een bepaald project gekoppeld, bij andere maak je kennis met elk aspect van de instelling. Nog andere zijn dan weer voornamelijk op research gericht.
TIP: Neem de websites van de instellingen van jouw voorkeur grondig door. Daar vind je meestal meer informatie over wat zo’n traineeship inhoudt.
In veel gevallen zal je takenpakket grotendeels overeenkomen met dat van een ‘junior administrator official’: meetings voorbereiden en bijwonen, verslagen opmaken, research doen, documenten vertalen, communicatie verzorgen… soms ook evenementen organiseren of (kleine) projecten leiden.
Wie betaalt wat?
Meestal zijn het betaalde traineeships, maar hoeveel je krijgt hangt af van het budget dat de instelling ter beschikking heeft. Soms is dat bitter weinig, maar soms betalen ze zelfs je vliegtickets en ziekteverzekering terug. Informeer je goed op voorhand! De meeste instellingen communiceren hier zeer open over op hun website (zie overzicht hierboven). Vergeet ook niet dat de kost van een verblijf in pakweg Stockholm veel hoger ligt dan in Warschau bijvoorbeeld.
De beurs die je al dan niet krijgt, hangt vast aan het traineeship. Je moet ze niet apart aanvragen.
EU traineeships zijn niets voor mij, welke andere opties zijn er?
Wil je graag ervaring in het buitenland opdoen, maar is een Europese instelling niet meteen je uitverkoren werkgever? Dan zijn er nog tal van bedrijven waar je terecht kan voor uitdagende traineeships. Hier vind je een overzicht van de verschillende mogelijkheden, in België en ver daarbuiten.
Wie weet vind je ‘jouw ding’ wel bij ons? De traineeships van Planet Talent stomen je klaar voor de toekomst. Naast het ontwikkelen van je job skills, word je ook uitgedaagd om te focussen op je consulting skills, leiderschapsvaardigheden en persoonlijke groei. Zo krijg je alles in handen om succesvol te worden, welke job je ook uitoefent.
Impact vanaf dag één, voor minder doen we het niet. Daarom ga je meteen aan de slag in een opdracht bij de klant. Dat kan bij een start-up, KMO of multinational. Kies je een job waarbij je onder de kerktoren blijft of één waarvoor je regelmatig naar het buitenland reist? Dat hangt af van jouw talent, ambities en de match met één van onze klanten.