10/10/2023

De soft skills lijst om mee uit te pakken op je cv

Ontdek de soft skills waar werkgevers naar op zoek zijn. Neem hier een frisse duik in de materie, want soft skills zijn belangrijk voor je carrière.

geschreven door: Planet Talent
Studenten bekijken de soft skills lijst op onze website
Deel blogpost:

Wat zijn soft skills nu eigenlijk? En welke staan er nog op de lijst?

 

 

Volgens Wikipedia is het een verzameling persoonlijke, emotionele, sociale en intellectuele vaardigheden. Of ook wel ‘het ontwikkelde vermogen, om de eigen competenties in praktische vaardigheden en kennis om te zetten.’

 

Hieronder vind je een lijst van de 30 belangrijkste soft skills, opgedeeld in categorieën en telkens met een korte omschrijving erbij. Wedden dat je er al een paar bezit? En dat je nog vele andere soft skills in de loop van je carrière zal ontwikkelen? 

 

Note: De meeste soft skills beperken zich niet tot één categorie, maar kunnen tot meerdere categorieën behoren, naargelang de context. Zo is ‘feedback geven/ontvangen’ een communicatieve vaardigheid, maar ook een onmisbaar deel van teamwork, leiderschap en problem solving.

 

Lees hier alles over persoonlijke competenties die je doen uitblinken als starter en wat er van jou verwacht wordt op de werkvloer.

 

 

 

Lijstjestijd: de 30 soft skills met de meeste impact

 

 

Communicatie

 

Je communication skills zijn het begin van alles. Ze staan niet voor niets bovenaan deze lijst. Als je deze onder de knie hebt, zullen je ze helpen om de andere soft skills ook te beheersen.

 

Dat betekent niet dat het de gemakkelijkste skills zijn. Een voorbeeld? Opbouwende kritiek kunnen geven en zelf ook openstaan voor feedback, is volgens onze klanten dé skill die ontbreekt bij jong talent op de werkvloer.

 

 

 

When you communicate, you shape a person’s perception of who you are.

Al Duncan

 

 

Feedback geven en ontvangen 

 

Feedback durven geven, en dit op een respectvolle manier doen. Maar ook zelf om feedback vragen en er effectief mee aan de slag gaan.

 

Beschouw feedback als een manier om je blinde vlekken op te sporen en je functioneren voortdurend te verbeteren.

 

 

Luisteren

 

Echt luisteren, met een open houding, zonder je antwoord al klaar te hebben. Het is niet gemakkelijk. Maar wie deze skill beheerst, zal zijn/haar relatie met klanten en collega’s alleen maar sterker zien worden.

 

Hoe? Door oprecht geïnteresseerd te zijn, je kan er maar van leren!

 

 

Lichaamstaal

 

“Het is niet wat je zegt, het is de manier waarop.” Kom je ‘s morgens zuchtend, slenterend en nog half slapend binnen? Of wens je iedereen enthousiast een goede morgen? Dat maakt een wereld van verschil.

 

 

Presenteren

 

Een idee pitchen bij je baas, een klant iets aanleren, je collega warm maken of een belangrijke presentatie geven… Eigenlijk komt het allemaal op hetzelfde neer: overtuigend communiceren.

 

Daarbij gaat het NIET om de luidste te zijn, maar om het duidelijk overbrengen van je boodschap. Weten wanneer wel en wanneer niet te spreken is een soft skill op zich.

 

 

Algemene communicatieve vaardigheden

 

Weten hoe je iemand formeel aanspreekt, maar ook hoe je small talkt tijdens de middagpauze. Het zijn vaak dit soort ongeschreven regels die bepalen of mensen al dan niet in een team passen.

 

Je goed kunnen uitdrukken, zowel mondeling als op papier, is een onmisbare soft skill voor wie carrière wil maken.

 

 

Soft skills rond communiceren

 

 

 

Decision making & problem solving

 

Mensen die sterk zijn in decision making en problem solving zijn zeer gegeerd bij werkgevers.

 

Wanneer men erop vertrouwt dat jij juist handelt in moeilijke situaties, zullen ze je stelselmatig meer verantwoordelijkheid geven.

 

Wie graag bijleert en niet vies is van wat uitdaging, doet er goed aan om zich op deze soft skills toe te leggen.

 

 

Proactiviteit

 

De heilige graal onder de soft skills.

 

Proactiviteit gaat grotendeels over planning: bekijk je elke dag wat je moet doen of denk je ook na over je werk op lange termijn?

 

Maar ook zin voor initiatief, anticiperen op mogelijke problemen en je verantwoordelijkheid nemen zonder dat daar om gevraagd wordt, vallen hieronder.

 

Proactiviteit is een mindset.

 

 

Oplossingsgericht denken

 

Eigenlijk is het heel simpel: stap je naar je baas met problemen? Of meld je dat er een probleem was en dat jij het opgelost hebt?

 

Niet panikeren als er een probleem is, maar meteen mogelijke oplossingen bedenken, is een kunst op zich.

 

 

Creativiteit

 

Wie origineel en inventief uit de hoek kan komen, heeft vaak een streepje voor.

 

Veel problemen zijn niet op te lossen met een standaard aanpak. En ook om het bedrijf te doen groeien, is out of the box denken van fundamenteel belang.

 

Wist je dat: In vijf jaar tijd creativiteit op de ranglijst van belangrijke eigenschappen van de 10de plaats naar de 3de plaats is geklommen?

 

 

Kritisch inzicht

 

Volg jij klakkeloos de instructies van het management? Of durf jij de gang van zaken in vraag stellen? Check je jouw bronnen? Zorg je dat je alle informatie hebt voor je een knoop doorhakt?

 

Goed zo, dat heet kritisch inzicht. 😉

 

 

Stressbestendigheid

 

Stressbestendigheid is eigenlijk een combinatie van zelfzekerheid en doorzettingsvermogen.

 

Wie zich comfortabel voelt in zijn/haar rol en een bepaalde expertise opgebouwd heeft, zal ook in spannende situaties weten wat te doen.

 

Stressbestendigheid gaat niet om stress elimineren, maar om wat je doet ondanks de stress.

 

 

 

Adopting the right attitude can convert a negative stress into a positive one.

Hans Seyle

 

 

Planet Talent

 

 

Teamwork & collaboration

 

No man is an island.

 

Zelfs als je je werk grotendeels zelfstandig uitvoert, moet je vaak overleggen met klanten, collega’s of een leidinggevende. Met de ene gaat dat vanzelf, met de andere zal het iets minder vlot klikken.

 

Goed kunnen samenwerken met alle ‘soorten’ mensen, is niet alleen bevorderend voor je carrière, het maakt het werk ook gewoon veel plezanter.

 

 

Emotionele intelligentie

 

Wie een hoog EQ heeft, is goed in het (h)erkennen van emoties van anderen. En weet hoe hij/zij er best op reageert. Bovendien bewaren deze mensen ook de controle over hun eigen emoties.

 

Zo zullen ze bijvoorbeeld niet snel uitvliegen of hun geduld verliezen. Komt goed van pas bij teamwork en klantencontact!

 

 

Netwerken

 

Netwerken is veel meer dan je visitekaartje uitdelen op events. Het gaat er om dat je ook interesse toont in dingen die niets met het werk te maken hebben.

 

Doe moeite om je collega’s, managers en klanten écht te leren kennen (en zij jou), en het samenwerken zal veel vlotter gaan.

 

 

Verantwoordelijkheidszin

 

Doe wat je belooft, neem je projecten in handen. Toon dat je de verantwoordelijkheid aankan. Ga niet bij de kleinste vraag aankloppen bij je leidinggevende, maar zoek het eerst zelf uit.

 

Respecteer je deadlines. En, essentieel: durf je fouten toegeven en ook verantwoordelijkheid te nemen als het even wat minder gaat.

 

 

Open mindedness

 

Deze soft skill sluit nauw aan bij ‘goed kunnen luisteren’.

 

Respecteer de inbreng van anderen en durf je eigen overtuigingen in vraag te stellen. Wanneer je beseft dat je ongelooflijk veel kan leren van anderen, wordt het samenwerken alleen maar leuker.

 

 

Omgaan met conflicten

 

Sta eens stil bij hoe jij reageert in conflictsituaties. Kruip je in je schulp? Of heb je voor alles een antwoord klaar?

 

Mensen tonen zich vaak niet van hun mooiste kant als ze zich bedreigd voelen. Het evenwicht vinden tussen sterk in je schoenen staan en de kalmte bewaren, is niet gemakkelijk, maar cruciaal om je professionaliteit te behouden.

 

 

Professional skills

 

 

 

Professional skills

 

Wat is van groter belang: efficiënt of effectief werken? Het tweede.

 

Je wordt beoordeeld op het resultaat dat je bereikt. Niet op het aantal uren dat je eraan gewerkt hebt. Een goede baas apprecieert je niet omdat je 60 uur per week op kantoor doorbrengt, maar omdat je sterke resultaten neerzet.

 

Ook al is de grens tussen hard- en soft skills hier soms vaag, effectief met je tijd en werk om gaan is iets dat je zeker kan leren.

 

 

Time management

 

Toon dat je meester bent van je eigen tijd. ⏰

 

Dat uit zich in op tijd komen en je deadlines respecteren. Maar ook in het vinden van een work/life balance, productief van thuis uit kunnen werken en de controle over je agenda niet verliezen.

 

 

Klantgerichtheid

 

Een soft skill die met de dag belangrijker wordt.

 

Elk bedrijf streeft naar een positieve user experience. Denken vanuit het perspectief van de klant en dat kunnen linken aan het belang van de business, is daarbij essentieel.

 

 

Leergierigheid

 

In elke job zal je nieuwe skills moeten ontwikkelen, met nieuwe tools moeten leren werken of je bepaalde bedrijfsprocedures eigen moeten maken.

 

Sta hiervoor open en neem je professionele ontwikkeling zelf in handen. Zeg niet ‘ik kan dat niet’, maar ‘ik kan dat NOG niet’. Dat noemen ze de growth mindset.

 

 

Resultaatgerichtheid


Hoe hard je ook werkt, het zijn de resultaten die tellen. Laat je hierdoor niet afschrikken. Door de impact te meten, weet je of goed bezig bent of niet. Zo kan je leren uit je fouten en altijd naar beter streven.

 

Work smarter, not harder is daarbij het motto. 😇

 

 

Effectief vergaderen

 

Ja, ook dit is een skill. Nutteloze vergaderingen zorgen al eeuwen voor frustraties, maar zijn in veel bedrijven nog steeds dagelijkse kost.

 

Kom voorbereid, toon initiatief, bewijs je nut. En noteer! ✏️ Niemand kan alles onthouden.

 

 

 

 

 

Leadership, influence & persuasion

 

Je moet niet meteen CEO worden om een leider te zijn. 💬

 

In elke job krijg je verantwoordelijkheid die gepaard gaat met bepaalde verwachtingen. Of het nu gaat om het opstarten van een nieuw project, over het leiden van een team of over het oprichten van je eigen bedrijf - leadership skills komen altijd van pas.

 

 

Ondernemingszin

 

Leidinggevende functies komen niet zomaar in je schoot gevallen. Toon ambitie en neem je carrière zelf in handen. Bewandel je eigen pad door hard te werken, steeds bij te leren en kansen te grijpen. Take the driver’s seat! 🚙 🚌 🚗 🚕

 

 

Visie

 

Succes, wat betekent dat voor jou?

 

Mensen met een duidelijke visie weten beter waar ze naartoe willen en komen er ook sneller. Door steeds vanuit je eigen waarden te handelen, bewaar je jouw integriteit.

 

Dat wordt niet alleen door anderen geapprecieerd, maar maakt je zelf ook gelukkiger.

 

 

Coaching

 

Wanneer je verantwoordelijk bent voor een bepaald project of team, is het cruciaal dat er vertrouwen is.

 

Probeer altijd het beste uit anderen te halen, in plaats van alles te controleren. Zie jezelf eerder als een coach dan als een manager, de resultaten zullen volgen.

 

 

Engagement

 

Niemand wordt succesvol zonder hard te werken. Je moet het echt graag willen, je er 200% voor inzetten. Denk in daden, niet in woorden.

 

Er is niets mis met ambitie, zolang die niet ten koste van anderen gaat. Doe het zelf, dat geeft veel meer voldoening.

 

 

Talent management

 

Leer je collega’s kennen, hun sterktes en zwaktes. Zo weet je waar zij goed in zijn en waar ze belang aan hechten. En hoe hun talenten zich verhouden tegenover die van jou.

 

Ook als je nog niet in charge bent, zorgt dit voor een succesvolle samenwerking.

 

 

 

To achieve success, you must take your focus off yourself and consider the needs of others.

The Outward Mindset - The Arbinger Institute

 

 

Aan welke soft skills ga jij werken?

 

 

 

Personal skills

 

‘Verander de wereld, begin bij jezelf’. Ook als je ambities elders liggen, is het voor elke impact die je wil maken, belangrijk dat je eerst naar jezelf kijkt.

 

 

Zelfinzicht

 

Wees eerlijk tegen jezelf. Durf in te zetten op je eigen sterktes en geef je zwaktes toe als het moet.

 

En vooral: blijf er altijd aan werken. Niemand is perfect, daarnaar streven is tijdverspilling. Maar je bent nooit te oud om de skills bij te leren die jou succesvol kunnen maken.

 

 

Wendbaarheid

 

Stephen Hawking zei het al: ‘Intelligence is the ability to adapt’. In deze snel veranderende digitale wereld, is het cruciaal dat je nieuwe ontwikkelingen opvolgt en je bijschoolt waar nodig.

 

Wendbaarheid gaat ook over veerkracht: leren uit je fouten en niet bij de pakken blijven zitten na een tegenslag. Dat vergt moed; niets soft aan deze skill.

 

 

Gedrevenheid

 

Doe wat je doet met goesting, leg de lat steeds hoger. Stel doelen voor jezelf en ga daar voluit voor. Wees niet te snel tevreden, maar ook niet perfectionistisch: dat werkt verlammend.

 

 

Assertiviteit

 

Assertiviteit betekent vechten voor waar je in gelooft, zonder anderen te kwetsen.

 

Leer onderbouwd je mening te geven, leer te argumenteren en nee te zeggen. Het zal je helpen om sterker in je schoenen te staan als het wat minder goed gaat.

 

 

Attitude

 

Last but absolutely not least. Een positieve ingesteldheid is ALLES. Wees trots op je werk en streef naar voldoening.

 

Zoek geen excuses. Maar zet je met de glimlach elke dag in voor wat niet alleen jou, maar ook de mensen rondom je gelukkig en succesvol maakt. 😀

 

 

Planet Talent

 

 

Focus on your strengths

 

▶️ De lijst is al lang, maar zeker niet compleet. Er zijn heel veel soft skills. Je kan onmogelijk in alles excelleren. Focus op de vaardigheden die jij waardevol vindt en doe moeite om ze verder te ontwikkelen.

 

▶️ Het loont om de skills waar je al goed in bent, nóg beter te maken. In plaats van een set nieuwe skills aan te leren en overal ‘gemiddeld’ in te zijn.

 

▶️ Want werken aan jezelf en groeien als persoon is niet alleen belangrijk voor je carrière. Het maakt je ook gewoon een beter mens. 😊👍

Gerelateerde posts