04/04/2023

Software engineer skills die we van jou verwachten

Je wilt aan de slag als software engineer in een uitdagende carrière? Dan heb je veel software engineer skills nodig, harde én softe. We leiden je op.

geschreven door: Planet Talent
Planet Talent vormt de software engineer skills die je nodig hebt.
Deel blogpost:

 Je wilt aan de slag als software engineer? Fantastisch idee, want je kijkt uit op een boeiende loopbaan. Maar ook een heel uitdagende, want de software engineer skills die je nodig hebt zijn talrijk én uiteenlopend.

 

Als software engineer heb je een innovatieve geest nodig. Je wilt de wereld van de technologie steeds beter verkennen en begrijpen, hebt een passie voor probleemoplossing en wordt aangedreven door ... nieuwsgierigheid.

 

Naast de zogenaamde hard skills – kennis van softwareontwikkeling, programmeren, databases, besturingssystemen, codebesturing – komen er veel soft skills kijken. Het is net die verzameling software engineer skills die je uniek maken en je de kracht geven om iets geweldigs te creëren, een echte innovator en zelfs leider te worden.

 

Wil je weten over welke vaardigheden een software engineer moet beschikken om een echt goed exemplaar te worden? Lees verder en je komt het allemaal te weten.

 

 

Welke software engineer skills maken van jou een succesvolle developer?

 

Wil je excelleren als software-ingenieur? Dan moet je over een sterk probleemoplossend vermogen en technische kennis beschikken, én geïnteresseerd zijn in de nieuwste technologieën en trends in een enorm snel veranderende techwereld.

 

 • Je moet op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën en methodologieën,
 • in staat zijn mee te gaan met alle brancheontwikkelingen,
 • en gepassioneerd zijn over mobiele ontwikkeling, DevOps-methodologie en het vereenvoudigen van ontwikkelingsprocessen.

 

 

Ook het hebben van niet minder dan uitmuntende communicatievaardigheden is een asset. Als software engineer zit je immers niet op een eiland. Zelfs integendeel, meer en meer werk je samen met anderen.

 

De tijden dat een software engineer lekker gezellig alleen in zijn hoekje op zijn computer zat te tokkelen, is intussen al een hele tijd voorbij. Je wordt verondersteld mee te denken met de business en de toekomst mee vorm te geven.

 

Software engineer skills omvatten ook creativiteit en een hang naar innovatie. Als software engineer bedenk je nieuwe oplossingen voor bestaande problemen, vaak door out of the box te denken.

 

 

Zowel hard als soft software engineer skills zijn belangrijk

 

Hard skills zijn uiteraard basis. Cloud computing architectuur, database management systemen en het stroomlijnen van ontwikkelingsprocessen zijn technische vaardigheden die essentieel zijn voor iedereen die aan softwareontwikkeling doet.

 

Want wat doet een software engineer? Als software-ingenieur heb je inderdaad een diepgaande kennis van verschillende programmeertalen, ontwikkelingshulpmiddelen en frameworks, en kan je:

 

 • codeprestaties optimaliseren,
 • technische problemen diagnosticeren,
 • leesbare code schrijven die gemakkelijk te begrijpen is,
 • en beveiligingsmaatregelen implementeren om de applicatie te beschermen.

 

 

Idealiter heb je ervaring met het ontwikkelen van applicaties op verschillende platformen als iOS en Android en webgebaseerde apps. Je past de DevOps-methodologie toe bij het automatiseren van applicatie-implementaties en configureert de cloud-infrastructuur.

 

 

Omdat je vaak algoritmes gebruikt bij het ontwikkelen, ontwerpen en implementeren van softwareoplossingen is algoritmevaardigheid een van de belangrijke system engineers skills."

 

 

Maar ook je soft software engineer skills zijn niet te onderschatten. Je hoort frisse ideeën en technieken aan te brengen die helpen om het ontwikkelingsproces te vereenvoudigen.

 

Over welke software engineer skills hebben we het eigenlijk?

 

 • Je hebt een creatieve visie en aanpak bij het oplossen van problemen.
 • Je bent goed in het uitdrukken van ideeën en technieken aan anderen.
 • Je staat flexibel en open voor feedback zodat je optimaal kan samenwerken.
 • Je bent iemand die voortdurend nieuwe technologieën wil leren om innovatieve oplossingen te creëren.
 • Je bent een teamspeler die comfortabel samenwerkt met andere ontwikkelaars om het beste resultaat te bereiken.

 

 

En weet je wat écht essentieel is? Dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt omdat je je technische kennis zal moeten delen met anderen. Doe je dat goed, dan kan je een echt leidende rol spelen in de ontwikkeling van innovatieve ideeën.

 

 

De belangrijkste software engineer skills gestructureerd opgelijst

 

In een wereld waarin technologie steeds belangrijker wordt, is het belangrijk dat software engineers goed gekwalificeerd zijn en over ruime technische vaardigheden beschikken. Die kennis steken ze op in hun opleiding tot software engineer.

 

Soft skills als communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen en teamwork zijn echter even belangrijk. Daar werken we bij Planet Talent heel sterk aan, zeker in de eerste twee jaar.

 

Kristel Seymus, CEO van Planet Talent, formuleert het als volgt:

 

 

Het is veel moeilijker om bepaalde soft skills aan te leren dan te leren programmeren. Maar iedereen kan soft skills leren! Daar zetten we hard op in."

 

 

Als software-ingenieur word je voortdurend uitgedaagd om innovatieve oplossingen te creëren voor complexe problemen. Om een waardevolle bijdrage te leveren is het noodzakelijk om zowel over hard als soft skills te beschikken.

 

 

Vereiste soft skills van een software engineer

 

1. Sterk ontwikkeld analytisch en probleemoplossend vermogen

2. Sterke communicatieve vaardigheden

3. Leidinggevende competenties

4. Vermogen goed te werken in een team

5. Passie voor technologie en creativiteit

 

 

Vereiste hard skills van een software engineer

 

1. Kennis van algoritme-ontwerp en verschillende computerplatforms

2. Ervaring met projectmanagement

3. Programmeerervaring in meerdere talen

4. Uitstekende kennis van softwareontwikkelingstechnieken

5. Begrip van objectgeoriënteerd ontwerp en analysemethoden

6. Ervaring in softwaretesten en debugging

7. Ervaring met databasen en hun ontwerp

8. Kennis van besturingssystemen

9. Vaardigheid in het schrijven van technische documentatie

 

 

Zin om je software engineer skills aan te scherpen?

 

Zowel de harde als de softe? Solliciteer dan naar de functie van software developer bij Planet Talent. Hier vind je alvast de vacature van software engineer.

 

Je krijgt 150 uur per jaar training en opleiding, naast coaching en ondersteuning. En daarbovenop heel wat extra legale voordelen en bonussen. Ondertussen ben je aan de slag voor een mooi loon bij een van onze klanten. Dat software engineer loon verhogen we trouwens op vaste tijdstippen.

 

Je merkt het, alleen maar voordelen. Niet twijfelen dus, stel je kandidaat om een van onze Planet Talent consultants te worden.

 

 

Haal het beste uit je talenten en investeer tegelijk in een prachtige carrière."

Gerelateerde posts