26/04/2021

Het verhaal van Jan, Technical Consultant bij HPE

Wat houdt een carrière starten bij Planet Talent in? Dat laten we graag onze consultants zelf vertellen. In deze editie deelt Jan zijn carrièrestart.

geschreven door: Planet Talent
Jan technical consultant
Deel blogpost:

Ongeveer twee jaar geleden was ik aanwezig op een virtuele jobbeursToen, pre-COVID-19, was dat nog een vrij nieuw concept. Ik vond het geweldig, want ik kon zo op een tijdsefficiënte manier interessante bedrijven leren kennen. Ik raakte er in gesprek met iemand van Planet Talent, die me later voorstelde aan HPE. Intussen ben ik daar een tweetal jaar aan het werk als Technical ConsultantIk ga naar de klanten van HPE om hen technisch advies te geven over de configuratie en een optimaal gebruik van de servers.

 

Tijdswinst door de slimme selectieprocedure

Van opleiding ben ik industrieel ingenieur. Die zijn redelijk gewild bij bedrijven en toen ik afstudeerde had ik dan ook meerdere opties. Té veel, eigenlijk. Als starter zie je op dat moment door de bomen het bos niet meer. De enige manier om te ontdekken of je bij een bedrijf past, is door op gesprek te gaan. Maar zo’n kennismaking is als een eerste date: zowel jij als het bedrijf proberen vooral een goede indruk te maken.

 

 

Ik had meerdere opties toen ik afstudeerde. Té veel, eigenlijk.

 

 

Of het echt klikt? Dat kom je pas veel later te weten. En daar ligt de grote meerwaarde van Planet Talent. Ze kennen mij daar intussen door en door. Op dezelfde manier hebben zij ook een langlopende relatie met de bedrijven waarvoor ze werken. Zij kunnen dus perfect voorspellen welke Planet Talent consultants bij welke bedrijven passen. Dat is een enorme tijdswinst voor het bedrijf, maar ook voor ons als startende consultants.

 

De gedeelde waarden van Planet Talent consultants

Ik leerde tijdens mijn carrièrestart bij Planet Talent allemaal leuke mensen kennen, die dezelfde waarden delen. Ga je aan de slag bij Planet Talent? Dan weet je dat er proactiviteit van je verwacht wordt. Dus ofwel heb je dat al in je, ofwel ben je bereid om daaraan te werken. Een Planet Talent consultant is iemand die openstaat voor dingen en die zaken opneemt. Je mag niet bang zijn om te groeien. Je moet vastberaden zijn om de beste versie van jezelf te worden en feedback ter harte te nemen.

 

 

Een Planet Talent consultant zul je niet horen zeggen: dat is mijn taak niet.

 

 

Werken aan timemanagement, zelfvertrouwen en proactiviteit

Tijdens mijn carrière bij Planet Talent werd er erg ingezet op soft skills. Die zorgen ervoor dat we snel inzetbaar zijn in het bedrijfsleven. Mijn werkpunten waren timemanagement, zelfvertrouwen en proactiviteit. Vroeger dacht ik wel eens: andere mensen zullen dit wel opnemen. Maar toen zei mijn coach: “Als je op iets zit te wachten, waarom breng je de bal dan niet zelf aan het rollen?” En dat probeer ik nu bewust vaker te doen. 

 

Jan 2

 

Noodzakelijke duwtjes van een persoonlijke coach

Ik heb veel te danken aan mijn coach bij Planet Talent. Hij zorgt ervoor dat ik aan de juiste punten blijf werken, soms tot vervelens toe. Ja, je ziet je coach niet altijd even graag komen, omdat je weet dat hij je een spiegel zal voorhouden. Hij blijft je uit je comfortzone duwen. Maar tegelijk is dat wat je wil, want alleen zo maak je vorderingen.

 

 

Vastgeroeste processen in vraag stellen

Binnen HPE hebben we een leuke Planet Talent communityHet schept een band dat je hetzelfde proces hebt afgelegd. Samen vormen we een soort netwerk binnen het bedrijf. Ook met de meer ervaren collega’s klikt het goed. Zij vinden het leuk dat ‘de jeugd’ hen af en toe uitdaagt en vastgeroeste processen in vraag stelt. Ze appreciëren onze inbreng. Meer nog: ze verwachten die van ons. Het is tof om als jongere een kans te krijgen en serieus genomen te worden. 

 

 

Ik heb veel te danken aan mijn coach bij Planet Talent

 

 

Gegroeid van intuïtief werken naar design thinking

Wat hard skills betreft, is vooral de opleiding over design thinking me bijgebleven, omdat ik een ingenieursachtergrond heb. Ik leerde om eerst de exacte noden op te lijsten en dan pas mogelijke oplossingen te bedenkenprototypes uit te werken en iteratief te blijven verbeteren. In het verleden deed ik dat soort dingen intuïtief en zonder afgelijnd proces, en dan kom je niet altijd tot de beste oplossing.

 

 

De kans om te navigeren binnen een bedrijf

Er zijn twee redenen waarom ik Planet Talent heb gekozen. De eerste reden heb ik al aangehaald: ze helpen je om een bedrijf te vinden dat écht bij je past, op een manier die jij zelf niet zou kunnen. Een tweede pluspunt is dat je slim kunt navigeren in je rol. Voor mij bleek dat achteraf gezien niet nodig, want ik ben meteen goed terechtgekomen bij HPE. 

 

 

Planet Talent laat me toe om te navigeren doorheen mijn carrière

 

 

Maar het is geruststellend te weten dat ik mag bijsturen als ik toch zou willen veranderen van rol of zelfs van bedrijf.

“Planet Talent laat je toe om te navigeren doorheen je carrière. Je moet niet helemaal terug naar af als een rol toch niet bij je past."

 

 

Doorgroeien naar een functie als solution architect

Zelf zit ik dus goed bij HPE. Ik wil nog verder bijleren en uiteindelijk doorgroeien naar een rol als solution architect. Dat is een functie waarbij je minder focust op één technologie, maar het volledige plaatje bekijkt. Er is nog wel wat evolutie nodig voor ik klaar ben voor die rol, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het goedkomt. 

Gerelateerde posts