04/04/2023

Wat doet een software developer & wat is een software engineer?

Tja, wat is een software engineer? Als software developer specialiseer je je in software en denk je mee over de toekomst van het bedrijf. Topjob!

geschreven door: Planet Talent
Tja, wat is een software engineer? Als software developer specialiseer je je in het ontwikkelen en onderhouden van software.
Deel blogpost:

Tja, wat is een software engineer? Als software engineer specialiseer je je in het ontwikkelen en onderhouden van software. Je werkt vaak samen met andere ontwikkelaars om nog betere software te creëren en je biedt organisaties over de hele wereld baanbrekende oplossingen aan.

 

Toffe functieomschrijving, toch? Heb je passie voor technologie en combineer je creativiteit met pragmatische probleemoplossingsvaardigheden? In dat geval ga je als software engineer een enorm interessante en veelzijdige loopbaan tegemoet. Zeker als je start bij Planet Talent!

 

Toch nu al even meegeven dat de job van software engineer helemaal niet meer lijkt op die van 10 à 15 jaar geleden. Veel meer dan vroeger denk je nu mee over de toekomst van het bedrijf en de business, werk je veel meer in team en houd je je kennis voortdurend en levenslang up to date.

 

 

Wat doet een software developer? En wat is een software engineer?

 

Als software engineer ben je het meesterbrein achter de meest geavanceerde technologische innovaties van vandaag. Je gebruikt je kennis van computerprogrammering en ontwikkeling om applicaties, systemen en netwerken te creëren die worden gebruikt in vrijwel elke industrie ter wereld.

 

Je:

 

 • bent verantwoordelijk voor het ruime engineeringproces,
 • analyseert bestaande software en identificeert verbeteringsgebieden,
 • ontwerpt, ontwikkelt, test en implementeert software en creëert oplossingen voor bestaande problemen,
 • evalueert de functionaliteit en prestaties van de software,
 • lost technische problemen op,
 • en bedenkt creatieve oplossingen.

 

 

Software engineering vereist de nodige kennis van technologieën en trends, maar ook de mogelijkheid om logisch te denken en complexe problemen op te lossen. Wil je succesvol zijn in dit vak dan heb je een combinatie nodig van technische kennis en creatief denken.

 

 

Ook vereist? Actief kunnen luisteren om uit te vissen wat de klant écht wil."

 

 

Je hard skills zijn uiteraard belangrijk, maar beschik je niet over goede soft skills op het vlak van communicatie en organisatie, dan word je geen goede software engineer. Net dat is de reden waarom we je bij Planet Internet 150 uur per jaar trainingen en opleidingen aanbieden die werken aan software engineer skills als:

 

 • interesse tonen,
 • nieuwsgierig zijn,
 • de juiste vragen stellen,
 • proactief zijn
 • en goed communiceren

 

 

En waarom doen we dat? Omdat niet alleen de functie van software engineer sterk is veranderd, maar ook de manier van werken. Vaak werk je nu in team in een vlakke structuur waarin iedereen autonoom zijn eigen bijdrage levert. Er staat niemand naast je die vertelt wat je nu moet gaan doen. Zelfsturing en organisatie worden heel belangrijke skills.

 

 

Wat zijn de typische taken van een software engineer of developer?

 

We sommen even de belangrijkste verantwoordelijkheden en taken van een software engineer op:

 

 • Ontwerpen: je ontwerpt, bouwt en implementeert nieuwe softwareoplossingen en test ze op effectiviteit.

 

 • Implementeren: je bouwt de oplossingen die je zelf ontwerpt en maakt gebruik van technologieën als API's, databases en netwerkprotocollen. Je schrijft ook code om functies toe te voegen of bestaande processen te verbeteren.

 

 • Testen: na het bouwen van de software voer je als software developer tests uit om ervoor te zorgen dat alle componenten naar behoren werken.

 

 • Onderhoud: na de implementatie van de software is periodiek onderhoud belangrijk. Je voert regelmatig controles uit op bestaande systemen om fouten of bugs te detecteren en te verhelpen.

 

 • Evaluatie: je evalueert regelmatig wat werkt, wat verbeterd kan worden en creëert oplossingen voor technische problemen.

 

 

Je merkt het, de vragen ‘Wat is een software engineer’, of 'Wat doet een software developer' zijn niet zo eenduidig te beantwoorden. Net omdat een software engineer werkzaam is in een dynamisch vakgebied met enorm veel mogelijkheden voor innovatie.

 

 

Wat doet een software developer? Vooral specialiseren

 

Wat je als software developer doet, neemt steeds meer verschillende richtingen aan. Je kan focussen op applicatieontwikkeling, systeemontwikkeling, netwerkontwikkeling, datawarehousing, gebruikersinterfaces en softwaretesting.

 

Elke software developer kent wel verschillende programma’s en blinkt in één ervan uit. Afhankelijk van je persoonlijke interesses, ervaring en vaardigheden kan je als software engineer kiezen voor een carrière in één of meerdere specialisaties, van het ontwerpen van mobiele apps tot het bouwen van embedded software en computergraphics.

 

Enkele van de meest voorkomende specialisaties?

 

 • Websoftware engineering
 • Machine learning engineering
 • Embedded software engineering
 • Computer graphics engineer
 • Mobile application engineer

 

 

De software engineers bij Planet Talent zijn vooral technische mensen. Afhankelijk van je kennis en ambitie ontwikkel je je als front-end, back-end of full stack developer. Maar evolueren in de diepte en expert worden in een van de specialisatiedomeinen is uiteraard ook mogelijk.

 

Wie start bij Planet Talent kan alle richtingen uit, afhankelijk van je interesses en de mogelijkheden die op je pad komen, én die je benut.

 

 

Spannende loopbaanvooruitzichten, zeker als je bij Planet Talent start

 

Je merkt het, voor jou als software engineer liggen er veel spannende carrièremogelijkheden in het verschiet, met heel veel doorgroeimogelijkheden. De vraag naar software engineers blijft immers toenemen in alle sectoren, waaronder financiën, retail, gezondheidszorg en media. Het loon van een software engineer is dan ook behoorlijk hoog en varieert naargelang ervaring, gespecialiseerde vaardigheden en de industrie waarin je werkt.

 

Onze tip? Start je carrière als software engineer bij Planet Talent! Dan kijk je uit op tal van unieke voordelen, een competitief salaris dat op vaste tijdstippen wordt verhoogd, en een totaalpakket dat hard werken beloont en inzet erkent.

 

Onze reeks extraatjes omvat een vast contract van onbepaalde duur op basis van je opleiding als software engineer en diploma, een dertiende maand, een bedrijfsauto of mobiliteitsvergoeding, maaltijdcheques en een ziektekostenverzekering.

 

Verder krijg je 32 vakantiedagen en 150 uur opleiding en persoonlijke coaching per jaar, samen met workshops, bootcamps, conferenties en evenementen. Je wordt écht expert in je vakgebied in slechts 48 maanden tijd.

 

Planet Talent bereidt je graag voor op een succesvolle loopbaan door te investeren in loopbaanontwikkeling, training en opleiding. Als kers op de taart word je als Planet Talent consultant deel van een motiverende community van like-minded people.

 

 

Wat is een software engineer? Soms begint die als consultant bij Planet Talent!

 

Vul jij één van onze beheerde plekken in als consultant? Solliciteer dan voor de vacature van software engineer. We bekijken dan samen of je uit het goede Planet Talent-hout gesneden bent.

 

Vragen? Neem contact met ons op.

Gerelateerde posts