Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Download hier de brochure over onze IT-traineeships meteen!

Is een IT traineeship iets voor jou?

Het woord traineeship dekt vele ladingen en je hoort het meer en meer in de ICT-wereld. Want veel bedrijven voorzien bijkomende opleidingen voor developers en ingenieurs die net van de schoolbanken komen. Niet omdat je diploma plots niets waard is, wel omdat de technologie (en eigenlijk de hele wereld) razendsnel evolueert. Bovendien stijgt het tekort aan IT’ers elk jaar. Bedrijven kiezen er dus bewust voor om jonge werkkrachten zélf op te leiden en/of om te scholen.

 1. Wat is de meerwaarde van een IT traineeship?
 2. Welke skills zal je ontwikkelen?
 3. Welke carrière-opties heb je?
 4. Kickstart je carrière met een IT traineeship bij Planet Talent.
Wil je alles rustig doornemen op een ander moment? Download het volledige artikel als pdf.

Hoofdstuk 1 : 

Wat is de meerwaarde van een IT traineeship?

Nu bijna alle repetitieve taken geautomatiseerd of outsourced zijn, ligt de lat voor ontwikkelaars veel hoger. Meedenken met gebruikers, op de hoogte zijn van de allernieuwste technologieën, continu bijleren… aan uitdagingen geen gebrek. Ook als je interesse eerder bij infrastructuur en cloud-oplossingen ligt, zal je takenpakket niet voor de poes zijn. Naast de nodige technische kennis, zijn probleemoplossend denken en het begrijpen van de noden van de gebruikers belangrijk voor het bouwen en onderhouden van een futureproof IT-infrastructuur.

En dan volstaat de technische bagage die je op school meekreeg niet meer. Volgens LinkedIn zijn cloud computing, artificial intelligence, analytical reasoning, people management en UX design dé skills met toekomstgarantie. Bedrijven hebben dus graag dat je deze skills niet morgen, maar liefst vandaag nog onder de knie krijgt. Want zij moeten veel sneller schakelen dan het onderwijs. Om de concurrentie vóór te blijven, staat digitalisatie bovenaan de agenda en wordt er duchtig geëxperimenteerd met de nieuwste technologieën. Dé place to be om als jonge starter al doende te leren en je carrière te lanceren. Tegelijkertijd leren en werken? Enter het traineeship.

Hoofdstuk 2 : 

Welke skills zal je ontwikkelen?

Bij een ‘gewone’ job moet je je vaak eerst bewijzen voordat je budget krijgt om je bij te scholen. Bijvoorbeeld via certificatieprogramma's of trainingen. Het voordeel van een IT traineeship is dan dat je meteen de kans krijgt om specifieke opleidingen te volgen. En die opgedane kennis tegelijkertijd on the job in de praktijk kan omzetten.

Bovendien wordt de link tussen IT en business alsmaar belangrijker. Vroeger had het IT-departement vooral een ondersteunende functie (have you tried turning it off and on again?). Nu zit ‘de IT-factor’ verweven in elk aspect van de business. Of men nu schoenen verkoopt, post bezorgt of mensen geneest, er zijn overal IT’ers nodig om nieuwe technologie te ontwikkelen en het bedrijf op de digitale kaart te zetten. Als succesvolle IT’er moet je dan niet alleen goed zijn in je vak/specialisatie. Klantgerichte communicatie, probleemoplossend denken en resultaatgericht werken zijn ook onontbeerlijke soft skills.

danial-ricaros-785707-unsplash

 

Hard skills

In welke technische/technologische vaardigheden je je zal verdiepen, hangt af van je eigen ambities en natuurlijk ook van het bedrijf waar je terecht komt.

 • Development: HTML, CSS, JAVAscript, PHP, JAVA, MYSQL, C#, ASP.NET, .NET…

 • Infrastructure: Cisco, HP Storage solutions, Unix, Linux, MS Enterprise, MS Office 365, VMware, Citrix, Powershell…

 • Analyse/management: BPMN, UML, SAP, MS Dynamics, Peoplesoft, Snow...


Soft skills

In elk traineeship komen ook de minder technische aspecten van de job aan bod. Denk maar aan hoe je met klanten omgaat, hoe je samenwerkt in team, of hoe je een project tot een goed einde brengt. Want de technologie goed kennen is één ding. Experimenteren, groeien, falen, vallen en weer opstaan is minstens even belangrijk.  

 

De skills waarop vaak gefocust wordt:

 • klantgerichtheid

 • probleemoplossend denken

 • verantwoordelijkheid/ownership

 • kritisch inzicht

 • leergierigheid

 • creativiteit

 • leiderschap

Met welke skills je nog meer scoort tijdens je zoektocht als starter in IT, lees je in deze blogpost.

Benieuwd hoe het met jouw soft skills zit?

In onze soft skills gids test jij jouw:

✔️ Kritisch inzicht
✔️ Leergierigheid
✔️ Veerkracht

Ja, ik test mijn soft skills

Hoofdstuk 3 : 

Welke carrière-opties heb je?

Traineeships zijn niet voor iedereen weggelegd. Vaak zijn het enkel de zogenaamde high potentials - de meest veelbelovende starters - die kunnen starten. Aangezien er tijdens zo’n traineeship veel in jou geïnvesteerd wordt (opleidingen, coaching…) rekenen de bedrijven er vaak op dat je daarna naar een belangrijke rol doorschuift. Die van project manager bijvoorbeeld, of specialist. Als je ambitieus bent, de lat graag hoog legt en continu wil bijleren, is een traineeship zeker iets voor jou.

Om je een idee te geven van welke functies er bij zo’n traineeship kunnen horen, sommen we ter illustratie even de rollen op waarin je kan doorgroeien via een IT traineeship bij Planet Talent:

DEVELOPMENT

 • Software developer

 • Web developer

 • Mobile developer

 • SW architect

 • R&D Developer

 • Data scientist

 • Application integration consultant

 • ...

INFRASTRUCTURE

 • System (support) engineer

 • Network engineer

 • Security engineer

 • Cloud engineer

 • Infrastructure consultant

 • ...

IT Traineeship

De ene IT-job is de andere niet. Het lijstje van mogelijke professionele rollen en beschikbare technologieën is namelijk best indrukwekkend. Wie als starter in de IT-wereld op zoek gaat naar een uitdaging, kan dus ongelofelijk veel kanten uit. In deze blogpost lijsten we graag de IT-profielen op waar werkgevers echt nood aan hebben.

Er zijn twee manieren waarop je aan een IT traineeship kan deelnemen: op de IT-afdeling van een groot bedrijf of via consultancy.

 

Op de IT-afdeling van een groot bedrijf

De grote spelers op de markt (denk aan banken en multinationals) organiseren vaak verschillende soorten traineeships, onder andere voor IT. Ze selecteren de meest veelbelovende starters en leiden je in house op tot expert. Zo proberen ze de competitieve markt te slim af te zijn. Want wie tekent voor een traineeship groeit vaak door binnen het bedrijf en blijft zo langer aan boord.

Bijvoorbeeld:

Ideaal voor wie een uitgekiend carrièreplan heeft

Deze traineeships zijn ideaal voor wie al weet in welke sector hij/zij graag zou werken. Het geeft je de kans om binnen één bedrijf met verschillende departementen in aanraking te komen. En zo zelf te ervaren hoe de link tussen IT en business werkt.


TIP:
Vraag al eens na (of zoek het online op) met welke technologie het bedrijf werkt. Grote bedrijven zijn minder wendbaar dan kmo’s of startups als het om innovatieve technologieën gaat. Een voordeel is dan weer dat ze wel het budget hebben om in uitgebreide infrastructuurnetwerken te investeren.

 

Via IT consultancy

Ook veel consultancy firma’s organiseren IT traineeships. Zo doen hun consultants op korte tijd heel veel kennis en ervaring op. Wat die traineeships juist inhouden, verschilt van bedrijf tot bedrijf. Soms doorloop je eerst een opleidingstraject en ga je daarna pas aan de slag. Soms word je meteen op een opdracht ingezet en krijg je ondertussen training. Deze scenario’s komen vaak terug:

 • van project naar project
  In IT-bedrijven die hun eigen product/technologie implementeren bij hun klanten, krijg je vaak op korte tijd een deep dive in de materie, aangevuld met enkele klantgerichte skills. Zo word je klaargestoomd voor een job waarin je van project naar project gaat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Securelink University.

 • van kort traineeship naar vaste opdracht
  Bij ‘traditionele’ IT consultancy firma’s focus je je niet op één technologie, maar meer op specifieke technische kennis en algemene consulting-vaardigheden. Meestal neem je deel aan een vrij kort traineeship, waarna je zo snel mogelijk in een opdracht bij de klant start. Bijvoorbeeld: Axxes.

 • snelle start en continue coaching
  Bij gespecialiseerde rekruterings- en consultancy-bedrijven zoals Planet Talent kan je deelnemen aan een uitgebreider traineeship. Bij ons start je bijvoorbeeld meteen in een opdracht en krijg je gedurende twee jaar persoonlijke coaching, extra opleidingen (zowel hard als soft skills) en een budget voor certificatie, seminaries etc.. Meer info vind je hier.

 


TIP:
Bedenk voor jezelf op welke manier je het liefst leert. Doe je dat graag in groep of liever via een online training? Neem je de tijd om je in iets te verdiepen of vlieg je er liever meteen in? Zo kan je kiezen voor een traineeship dat het best aansluit bij jouw manier van leren.

 

Wat als je in de IT-sector wil werken, maar hier niet het juiste diploma voor hebt?

Goed nieuws! De vraag naar gemotiveerde starters in de IT-sector is véél groter dan het aanbod. Daarom werven veel bedrijven ook mensen zonder IT-diploma aan, om ze dan on the job de juiste kennis en skills bij te brengen. Bovendien moet je niet voor elke rol een uitgebreide technische kennis hebben. Voor de functie van business analist, functioneel analist of projectmanager bijvoorbeeld kom je ook met een economische of wetenschappelijke achtergrond in aanmerking.

Waar letten deze bedrijven dan wel op? Dat is je leervermogen. Dat zal doorslaggevend zijn in het beslissingsproces. Want je zal op korte tijd veel nieuwe informatie moeten verwerken. Er wordt meestal niet verwacht dat je alle technische aspecten van het technologisch product kent, maar wel dat je er genoeg feeling mee hebt om de link met de business te kunnen leggen. Een grote interesse in technologie en innovatie is dan een must. Daarnaast is een stevige portie communicatieskills ook geen overbodige luxe: als analist of manager sla je vaak de brug tussen IT en de klant, of IT en de business.

Heb je interesse in IT en innovatie en wil je graag in die sector aan de slag? Dan is ons traineeship Business & Technology vast iets voor jou. In een kort voortraject maak je kennis met de technologie, waarna je meteen in een opdracht bij de klant start. Ondertussen schaaf je in verschillende workshops, bootcamps en opleidingen je hard en soft skills bij. Daarbovenop krijg je een persoonlijke coach, die jouw groei op professioneel én persoonlijk vlak duurzaam stimuleert. 

Ontdek het business & technology traineeship

Het volledige programma kan je hier downloaden.

 

 

Hoofdstuk 4: 

Kickstart je carrière met een IT traineeship bij Planet Talent.

In de IT traineeships van Planet Talent zorgen boeiende opdrachten, certificatie-programma's, trainingen en events voor een verdieping en verbreding van je technologische bagage. Naast het ontwikkelen van je technische kennis, focus je ook op je persoonlijke groei en management skills. Zo word je klaargestoomd voor een rol als technische expert of leidinggevende.

De keuze die jij moet maken: IT infrastructure of IT development.

Wat wij je bieden: 

Download onze gids met al onze traineeships hier!

Laat ons hieronder weten naar welk e-mailadres we dit moeten sturen.