Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Traineeships in België
voor masters en bachelors

Het ene traineeship is het andere niet. Ontdek alle soorten en maten, en wat ze voor jou kunnen betekenen.

 
 

Traineeships? Dat zijn gestructureerde werk- en opleidingsprogramma’s die veelbelovende hooggeschoolde starters versneld doen groeien. Ze stomen je klaar voor een bepaalde rol, al dan niet in een specifiek bedrijf. Bij het ene traineeship wissel je regelmatig van opdracht, bij het andere start je ‘onderaan de ladder’ en klim je snel omhoog. Soms ligt het traject al vast, in andere gevallen vormt het zich gaandeweg op basis van je talent en ambities.

Maar één ding staat vast: elk traineeship geeft een boost aan je carrière. Groeien zal je, en aan uitdaging geen gebrek. Er is alleen heel veel keuze, en op voorhand weet je vaak niet wat je te wachten staat... Om je te helpen kiezen, hebben wij de wereld van de traineeships binnenstebuiten gekeerd:

 1. Pas afgestudeerd, wat nu?
 2. Een traineeship: wat moet ik daaronder verstaan?
 3. Lijstje: de voordelen van een traineeship
 4. Hoe krijg ik een traineeship te pakken?
 5. Start je carrière via Planet Talent

Hoofdstuk 1 : 

Pas afgestudeerd, wat nu?

Je hebt je diploma (bijna) op zak, wat nu?

De opties lijken eindeloos: een job zoeken, verder studeren, een (betaalde) stage doen, nog wat reizen… Wat je ook verkiest: vroeg of laat maak ook jij jouw intrede op de arbeidsmarkt. En hoewel je waarschijnlijk niet heel je leven bij dezelfde werkgever blijft, heeft je eerste job wel degelijk een grote invloed op de rest van je carrière.

Tijdens je eerste job ontdek je met wie je graag samenwerkt, hoe je best communiceert, welke taken je het liefste doet… en welke helemaal niet. En dat bepaalt de volgende stap(pen) op je carrièrepad. Feel the pressure yet? Dat hoeft niet. Want voor wie graag aan de slag gaat, maar even graag blijft bijleren is er de ideale oplossing: een traineeship.


Tip: Als je afstudeert zijn er heel wat praktische zaken die je sowieso in orde moet brengen.
Je inschrijving bij de VDAB of het ziekenfonds bijvoorbeeld… en hoe zit dat nu weer met die kinderbijslag?
Hier vind je een handig overzicht van de onvermijdelijke to do’s.

Hoofdstuk 2 : 

Een traineeship, wat moet ik daaronder verstaan?

Wat een traineeship juist inhoudt, hangt sterk af van het bedrijf dat het aanbiedt. Grosso modo zijn er twee grote categorieën. Je hebt interne traineeships die je klaarstomen voor een bepaalde functie binnen het bedrijf. En dan zijn er ook nog traineeships aangeboden door consultancy firma’s die je opleiden tot een bepaalde rol, maar niet verbonden aan één bedrijf. Het is altijd een combinatie van leren en werken, van theorie en praktijk.

 

Hoe lang duurt een traineeship?

Meestal hebben traineeships vaste startdata en kan je één keer per jaar deelnemen aan de selectieprocedure. Als je het haalt, begin je met een groep pas afgestudeerde young potentials samen aan hetzelfde traject. De duur van een traineeship varieert tussen de 6 maand en 4 jaar. Het hangt allemaal af van in welke rol ze je achteraf zien. Volstaat een crash course IT? Moet je op elk departement je strepen verdienen? Doe je tijdens het traject ook internationale ervaring op? Krijg je van bij het begin veel verantwoordelijkheid of pas na een lange tijd? Allemaal factoren die de duur van het traject bepalen.

TIP: check op Glassdoor wat anderen zeggen over het traineeship waaraan je wil deelnemen.
Je vindt er veel informatie over de selectieprocedure en het loon, maar ook reviews van anderen die er werken.  


Er zijn IT traineeships, management traineeships, legal traineeships, finance traineeships, sales traineeships, HR traineeships… en ga zo maar door. Meer dan eens geven bedrijven het een catchy naam. Wat denk je bijvoorbeeld van het St@r Management Traineeship bij KBC of het Future Leader programma van Unilever?

 

Traineeships voor wie pas van de schoolbanken komt

Hier vind je een uitgebreid (maar niet sluitend) overzicht van de verschillende mogelijkheden per sector in België. Voor het meest actuele aanbod, check Graduateland. De meeste bedrijven bieden meerdere soorten traineeships aan. Waar jij best past, hangt af van je voorkeur qua sector/product/dienst.

Finance & verzekeringen:

Fast Moving Consumer Goods (FMCG):

Marketing & Communicatie:

Via consultancy:

Bij Europese instellingen:

Voor wie nog grotere internationale ambities heeft:

De laatste jaren is vooral het aanbod aan IT en management traineeships serieus gegroeid. Ligt daar je interesse? Check dan deze blogs:

Hoofdstuk 3 : 

Lijstje: de voordelen van een traineeship

Oké, allemaal goed en wel die traineeships, maar waarom zou je niet gewoon meteen ‘echt’ beginnen werken? Is 3/4/5/... jaar op de schoolbanken nu nog niet genoeg? Het korte antwoord is ‘nee’. Het lange antwoord is veel genuanceerder, maar komt op hetzelfde neer. De wereld waarin we leven verandert razendsnel. Mensen, technologie, maatschappij, economie… wie/wat gisteren nog relevant was, is dat vandaag al niet meer.

 

Anyone who stops learning is old, whether at twenty or eighty. Anyone who keeps learning stays young.  

- Henry Ford

Continu bijleren en innoveren is dus een must voor wie een blijvende impact wil hebben. En een traineeship is een mooie eerste stap in die richting. Je combineert immers werken en leren: zoveel groeien op zo’n korte tijd is in een ‘gewone’ job helemaal niet zo vanzelfsprekend. Want je krijgt meteen training, terwijl je je normaal eerst moet bewijzen voor je opleidingen mag volgen. En dat is lang niet het enige voordeel. Hier de belangrijkste op een rijtje:

 

Voordelen:


 • je leert veel op korte tijd
 • je kan nog ontdekken wat je ligt
 • je hebt werkzekerheid voor de komende jaren
 • je scherpt je hard én je soft skills aan
 • je bouwt een netwerk uit
 • je krijgt het vertrouwen van het management
 • je leert jezelf kennen
 • je leert de verschillende kanten van een bedrijf kennen
 • je loon is vergelijkbaar met andere startersfuncties in de sector
 • je wordt intensief begeleid
 • je doet op korte tijd veel ervaring op die goed staat op je cv
 • je geeft je carrière een kickstart waarvan je nog jaren de vruchten kan plukken

Nadelen:


 • de selectieprocedure is zwaar, er is maar een kleine kans dat je geselecteerd wordt
 • je komt terecht in een zeer competitieve omgeving
 • je moet hard werken en je elke dag bewijzen, dat zorgt al eens voor stress
 • je weet op voorhand niet altijd goed waaraan je begint
 • je hebt geen vast team van collega’s
 • het gaat soms te snel en dan loop je al eens tegen je eigen grenzen aanHoofdstuk 4 : 

Hoe kom ik aan een traineeship?

Wat zijn de voorwaarden?


Met een bachelor- of masterdiploma kom je voor de meeste traineeships in aanmerking, maar dat wil niet zeggen dat je zomaar mag deelnemen. Vaak gaan er uitgebreide selectieprocedures aan vooraf. Die bestaan uit online tests en assessments, groepsopdrachten, gesprekken met recruiters, met het management, met toekomstige collega’s… Sommige bedrijven organiseren zelfs een meerdaags ‘selectiebootcamp’. Allemaal om te ontdekken wie uit het juiste hout gesneden is. En dé kans voor jou om te ontdekken of niet alleen de functie, maar ook de bedrijfscultuur je ligt.

 

Welke skills zijn belangrijk?

Dat diploma is enkel het startpunt. Waarom de ene wel en de andere niet mag deelnemen aan een traineeship, heeft alles te maken met wat die persoon buiten zijn/haar studieresultaten verwezenlijkt heeft. AB Inbev verwoordt het zo:

“You'll fit in best if you have an entrepreneurial spirit, be results-driven and have undertaken some form of leadership position either inside or outside of university.”


Ondernemingsgezind, resultaatgericht, geëngageerd, leergierig… dit zijn de kenmerken (of soft skills) die zogenaamde high potentials onderscheiden van hun collega- studenten. In elk traineeship krijg je tonnen informatie te verwerken, leer je op korte tijd enorm veel bij en kom je jezelf waarschijnlijk meer dan één keer tegen. Daarom zijn de selectieprocedures vaak zo zwaar. Bedrijven willen zeker weten dat je de uitdaging aankan én dat je in hun team past.

 

Welk traineeship past best bij jou?

Als je begint te googelen naar een traineeship, loont het de moeite om op voorhand stil te staan bij wat je eruit wil halen. Deze vragen zullen je helpen bij het maken van je carrièreplanning:

 • Welke skills wil je ontwikkelen?
  Sales, management, innovatie, HR…  
 • Welke rol ambieer je na het traineeship?
  consultant, specialist, teamlead, manager…
 • In welk soort bedrijf voel je je thuis?
  groot of klein, hiërarchisch gestructureerd of niet, losse of formele sfeer…

Welk traineeship/bedrijf best bij jou past, verschilt van persoon tot persoon. Dat noemen ze ‘cultural fit’. Wil je meer weten over verschillende soorten bedrijfsculturen en hun voor- en nadelen? Dat lees je in dit e-book.

TIP: Begin op tijd te zoeken! De meeste traineeships starten in september,
maar de selectieprocedure duurt vaak 6 maand tot een jaar.

 

Hoe ziet zo’n selectieprocedure er uit?

De meeste bedrijven geven weinig details over hoe hun selectieprocedure juist in elkaar zit. De grote stappen vind je wel vaak terug, bijvoorbeeld bij AB Inbev of ING. Als je wil weten welke vragen er tijdens een interview gesteld worden, neem dan eens een kijkje op Glassdoor bij gesprekken

Je kan er van op aan dat de eerste screening op basis van je cv en motivatiebrief gebeurt. Daarna volgen er vaak online tests of assessments. Scoor je daar goed op, dan wordt het menens en komen er face 2 face gesprekken aan. Dat kan heel klassiek in een interview met een recruiter, maar soms zijn er ook groepsopdrachten of business cases.

Zoals Benjamin Franklin het zo mooi zegt: By failing to prepare, you are preparing to fail. Gebruik de tips in deze sollicitatiegids om een voorsprong te nemen op de andere kandidaten:

 
Ja, geef me de sollicitatiegids

 

 

 

 

Hoofdstuk 5 : 

Start je carrière via Planet Talent

Bij Planet Talent stomen we je klaar voor de toekomst. Naast het ontwikkelen van je job skills, word je ook uitgedaagd om te focussen op je consulting skills, leiderschapsvaardigheden en persoonlijke groei. Zo krijg je alles in handen om succesvol te worden, welke job je ook uitoefent.

Want wij geloven dat de leiders van morgen niet bepaald worden door welke producten ze verkopen of welke diensten ze leveren, maar door hoe ze dat doen. Wij geloven dat jong talent, met veel energie en een frisse blik, onontbeerlijk is in elk bedrijf. Omdat het mensen zijn die niet wachten tot ze in een toppositie zitten, maar nu al het verschil willen maken. Impact vanaf dag één: dat is het doel.

Ons motto? Grow hard or go home!

 

Hoe gaat dat in zijn werk?

Er zijn 3 expertisedomeinen waarin je kan start: IT development, IT infrastructure, business & technology. Naargelang het domein dat je kiest, zal je andere jobspecifieke competenties ontwikkelen. De beschrijving van elk programma vind je hier:

Start je carrière bij Planet TalentImpact vanaf dag één, dat betekent ook echt aan de slag vanaf dag één. Je start meteen in een opdracht bij de klant. Zo versterk je on the job je hard skills, en leer je ondertussen ongestoord bij via Planet Talent. Dat kan met specifieke trainingen (bijvoorbeeld project management), maar ook online via webinars en ons groeiplatform. Kennis delen doe je tijdens bootcamps, business games en op maandelijkse netwerkevents: onze lab cafés.

 

In tegenstelling tot traditionele consultancy wissel je niet continu van opdracht. Wij gaan voor je start op zoek naar de perfecte match: een opdracht bij een klant waarmee het ‘klikt’. Zowel de jobinhoud, de ligging als de bedrijfscultuur spelen daarin een belangrijke rol. Onze klanten variëren van startup tot multinational, verspreid over Vlaanderen en Brussel. Blijkt het na een tijdje toch niet volledig jouw ding te zijn? Dan zoeken wij voor jou een nieuwe opdracht.

 

Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen:


 • er is geen inloopperiode, je kan meteen aan de slag
 • je wordt dus ook meteen betaald zoals iemand die fulltime werkt
 • onze klanten zijn vooruitstrevende bedrijven die graag met topstarters samenwerken voor hun innovatieve projecten; je zal je niet snel vervelen!
 • je kan (minstens) om de drie maand deelnemen aan een workshop, business game of groepscoaching
 • we werken samen met experts die met veel plezier hun jarenlange ervaring delen
 • je krijgt een persoonlijk budget voor certificaten, opleidingen, netwerkevents… dat je kan inzetten naargelang jouw ambities en de noden van de klant
 • je komt terecht in een netwerk van jonge topstarters die gelijkaardige jobs uitoefenen bij andere klanten: veel kennis om te delen dus
 • je krijgt een persoonlijke coach die je uitdaagt om uit je comfortzone te stappen en zo je doelen te bereiken
 • er zijn maandelijks fun en/of sport events georganiseerd door topstarters
 • er heerst een gezellige, informele sfeer: we zijn collega’s, geen concurrenten.

Nadelen:


 • Je proeft niet van alle verschillende departementen van een bedrijf, omdat we meteen naar de ‘perfecte match’ zoeken: de rol die het best bij jou past
 • Deze 3 carrière-programma's zijn niet weggelegd voor wie niet wil bijleren. Dat vergt zelfinzicht, doorzettingsvermogen en hard werk. Wie niet in de kracht van soft skills gelooft, heeft hier weinig te zoeken.  
 • Er is geen uitgebreid studietraject. Je voorkennis wordt in acht genomen en aan de hand daarvan wordt een ontwikkelingsplan op maat opgesteld.  
 • Je switcht niet om de zoveel maanden van project: wij geloven dat wie echt wil groeien, de tijd moet krijgen om iets op te bouwen.
   

Ga ervoor!


Één ding is zeker, je carrière starten bij Planet Talent geeft een boost aan je carrière. Want het combineert the best of both worlds: je blijft bijleren, maar zet wat je leert ook meteen om in de praktijk. Het is dus een ideale piste als je wil beginnen werken, maar ook de open blik en growth mindset van je studententijd wil behouden.

 

Start je carrière bij Planet Talent

 

 

Krijg deze traineeships gids

Wil je deze lange pagina als PDF ontvangen?
Dat kan! Laat ons hieronder weten naar welk e-mailadres we dit moeten sturen.