17/07/2017

10 vragen die je helpen om een leercultuur op te starten

Levenslang leren is niets nieuw, maar het belang ervan valt vandaag de dag nauwelijks te onderschatten. Want het tempo waaraan nieuwe technologische ontwikkelingen op de markt komen, is even hoog als het tempo waaraan onze jobs zich moeten aanpassen aan die technologie.

geschreven door: Planet Talent
Een leercultuur op te starten
Deel blogpost:

Wie niet uit de boot wil vallen begint beter vandaag dan morgen

 

met het (her)opleiden van zijn medewerkers. Want het succes van een organisatie zal in belangrijke mate afhangen van de effectiviteit waarmee zij het continu leerproces van medewerkers ondersteunt.

 

 

Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don’t want to.

Richard Branson

 

Leren bevordert de intrinsieke motivatie. Wanneer continu bijleren een doel op zich is, wanneer ontwikkeling een onmisbaar deel van de bedrijfscultuur is, zijn medewerkers beter gemotiveerd. Niet alleen om hun job goed te doen, maar vooral ook om te blijven werken voor een bedrijf dat hun groei stimuleert.

 

 

Change is the only constant.

Heraclitus

 

Deze uitspraak dateert al uit 500 v.C. en heeft nog niets aan waarheid moeten inboeten. Wat onze tijd dan wél speciaal maakt, is de snelheid waarmee (technologische) veranderingen zich inburgeren en de impact die ze hebben. Dat heeft ook invloed op onze jobs: de jobinhoud wordt complexer en er is een hoger competentieniveau nodig om met deze snelle veranderingen om te gaan.

 

Naast de technische kennis, zal ook het bijschaven van soft skills en de algemene wendbaarheid alleen nog maar aan belang winnen. De communicatieve vaardigheden die we nu als ‘kers op de taart’ beschouwen zullen levensbelangrijke skills worden die ons succes bepalen.

 

 

6 van de 10 jobs die de studenten van nu later zullen doen, bestaan nog niet.

Peter Hinssen

 

Doordat de wereld zo snel verandert, kan het onderwijs onmogelijk perfect inzetbare studenten afleveren. En dat ‘gat’ tussen het onderwijs en het bedrijfsleven zal door de bedrijven gedicht moeten worden.

 

Het Amerikaanse IBM heeft dit goed begrepen. Zij noemen het new collar jobs: jobs die uitgevoerd worden door mensen wiens diploma helemaal niets met hun werk te maken heeft. Momenteel heeft al 15% van hun werknemers geen relevant diploma op de kast staan.

 

Deze nieuwe generatie werknemers wordt dus 100% on the job getraind. Niet enkel met een onboarding van een half jaar, maar met een leertraject dat hen doorheen hun hele carrière stimuleert om bij te blijven.

 

 

Investing in corporate trainings is like pumping gas into a car that has a hole in the tank.

Art Kohn

 

Een leercultuur betekent niet dat je om de zoveel tijd een training organiseert waarin iemand een hele dag komt praten over ‘hoe het moet’. Allesbehalve! De behoefte aan leren is dermate groot dat het financieel, noch organisatorisch haalbaar is om ze enkel met training in te vullen.

 

En het brengt toch niet op. Het is immers bewezen dat zo’n training amper 10% bijdraagt aan het leerproces. De overige 90% resultaat haal je uit coaching, feedback, monitoring...

 

Zowel voor nieuwe als voor meer ervaren medewerkers is deze opvolging essentieel. Zo worden ze aansprakelijk gehouden om wat ze geleerd hebben ook effectief om te zetten in de praktijk.

 

 

Millennials want feedback 50% more often than other employees

Karrie Willyerd

 

Millennials verwachten niets minder dan een cultuur waarin ze voortdurend feedback krijgen. Niet voor hun wekelijkse schouderklopje, maar wel om zich bewust te blijven van hun groeipotentieel én daarin te investeren. Ze willen het verschil maken in hun job. Bedrijven die de meest gemotiveerde werkkrachten willen aantrekken, moeten daarom dringend inzetten op een feedback- en leercultuur.

 

En dat zit ‘m niet in het aantal opleidingen dat je geeft, maar wel in de manier waarop leren en groeien geïntegreerd is in je bedrijfscultuur. Want feedback geven over concrete (leer)activiteiten is objectiever en beter dan obligatoire – en vaak subjectieve – evaluaties.

 

Het team, de missie en de waarden zijn veel grotere motivators voor millennials dan bedrijfs- of departementsdoelstellingen. Ze willen zich 100% geven om resultaten te behalen, maar enkel voor het juiste doel.

 

 

Naar een geïntegreerde leercultuur

 

Natuurlijk geldt dit niet alleen voor millennials. Elke gedreven medewerker wil de uitdaging in zijn/haar job behouden. En een geïntegreerde leercultuur garandeert net die uitdaging waar iedereen steeds naar op zoek is. Ofwel verandert de jobinhoud door bepaalde (technologische) ontwikkelingen en moeten werknemers zich steeds bijscholen om de uitdagingen de baas te kunnen – ofwel zoeken ze die uitdaging ergens anders.

 

Elke gedreven medewerker wil de uitdaging in zijn/haar job behouden. Want wie mensen stimuleert om steeds bij te leren, stimuleert hen om steeds meer uit hun potentieel te halen. De werkgever die zijn medewerkers inspireert om elke dag het beste van zichzelf te geven, zal zien dat dit hun resultaten ten goede komt en dat ze steeds hoger zullen mikken. Maar dat bereik je enkel wanneer de volledige bedrijfscultuur hierop ingesteld is. Wanneer het leren geïntegreerd is in de dagelijkse taken en er dus geen tijd meer ‘vrij’ gemaakt dient te worden.

 

 

Start nu met deze 10 vragen

 

We geven je alvast tien vragen om de leercultuur binnen jouw bedrijf mee te evalueren. Durf dingen in vraag te stellen en begin vandaag nog te bouwen aan een cultuur waarin continu bijleren even vanzelfsprekend is als continu koffie drinken.

 

  1. Nemen leidinggevenden zelf een leerhouding aan?
  2. Voelt iedereen zich ‘veilig’ bij het geven van feedback?
  3. Staat iedereen open voor feedback of speelt ons ego ons parten?
  4. Wordt kennis delen gestimuleerd?
  5. Wordt er geluisterd naar nieuwe ideeën?
  6. Worden trainingen, opleidingen, zelfstudie… aangemoedigd?
  7. Is er opvolging na zo’n training? Op welke manier?
  8. Is er ruimte om te netwerken binnen en buiten de organisatie?
  9. Worden nieuwe medewerkers ondersteund?
  10. Is persoonlijke ontwikkeling een doelstelling voor elke medewerker?

Gerelateerde posts