10/10/2023

Een succesvolle carrièreplanning in 5 stappen + voorbeeld

Ontdek in 5 stappen hoe je een succesvolle carrièreplanning kunt maken en je doelen kunt bereiken. Gebruik onze template en voorbeelden. Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Jonge starters die net hun carrièreplanning hebben vormgegeven
Deel blogpost:

Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

 

Vaak peilen ze al tijdens het sollicitatiegesprek naar je verdere carrièreplanning. Om zo een idee te krijgen van jouw ambities – en of die in lijn zijn met wat het bedrijf van je verwacht. Of je nu zeker weet welke richting je uit wil, of eerder van het ‘ik zie wel waar het leven me brengt’ type bent, het loont de moeite om eens stil te staan bij de impact die je wil maken.

 

Succesvol zijn: betekent dat voor jou dat je opklimt tot een positie in het hogere management? Misschien wil je je eigen zaak uit de grond stampen? Of droom je van een groot gezin en is net die work/life balance heel belangrijk? Staat een wereldreis bovenaan jouw bucketlist? Of streef je ernaar om je eigen boek uit te brengen?

 

Allemaal bewonderenswaardige doelen, die al dan niet in 10 jaar te verwezenlijken zijn. Maar hoe begin je nu aan je loopbaanplan? Weten waar je naartoe wil is één ding, er geraken iets helemaal anders.

 

 

Stap 1: schrijf je loopbaandoelen neer

 

Een carrièreplanning of loopbaanplan verschilt in se niet zoveel van een examenplanning. Haal je lievelingspen en die fluostiften maar al boven. Want onderzoek wijst uit dat wanneer je je (loopbaan)doelen neerschrijft, de kans dat je ze behaalt ongelooflijk veel groter wordt.

 

Een studie uit 1979 onderzocht dit effect van ‘goals on paper’ in het Harvard MBA program: 84% van de studenten had niet echt een plan, 13% had wel ‘een idee van waar ze naartoe wilden’, maar had deze doelen niet neergeschreven. Amper 3% had zijn doelstellingen effectief op papier gezet. En wat bleek? Die 3% verdiende na 10 jaar méér dan de andere 97% samen.

 

 

 

Stap 2: zet SMART-subdoelen op

 

A goal without a plan is just a wish, grote kans dat je deze leuze al eens hebt zien passeren op Instagram. Melig, ja, maar daarom niet onjuist. Een doel moet duidelijk en concreet zijn. Bij het maken van je carrièreplanning kies je een hoofddoelstelling en splits je die op in SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) subdoelen:

 

Voorbeeld hoofddoelstelling:


  • Over 5 jaar wil ik senior functioneel analist zijn.
  • Binnen 3 jaar wil ik werken als zelfstandig copywriter in bijberoep.
  • Ik wil op het einde van het jaar een presentatie geven voor een groep van minstens 30 personen.

 

 

S - Specifiek

 

Een specifieke doelstelling omschrijft een waarneembare actie, gedrag of resultaat waaraan een kwantitatief gegeven verbonden is.

 

Zeg niet:

 

“Ik wil beter kunnen communiceren.”

 

Zeg wel:

 

“Ik wil mijn mening duidelijk geformuleerd krijgen (1) op de werkvloer (2), dat is voornamelijk van belang ten opzichte van mijn directe teamleden en manager (3). Ik ga er actief aan werken tijdens meetings. Ik zal tijdens de eerste en de laatste tien minuten van meetings (4) mijn bijdrage leveren. Zo toon ik wat ik in mijn mars heb en oefen ik op praten voor grotere groepen (5).”  

 

Deze specifieke subdoelstelling geeft antwoord op 5 belangrijke vragen:


  • Wat wil je bereiken? (1)
  • Waar ga je het doen? (2)
  • Wie zijn erbij betrokken? (3)
  • Wanneer ga je het doen? (4)
  • Waarom wil je het bereiken? (5)

 

Hou deze vragen altijd in het achterhoofd wanneer je jouw subdoelstellingen opmaakt.

 

M - Meetbaar

 

Er moet een methode zijn om te bepalen in welke mate je ‘on track’ bent met je carrièreplanning.

 

Bijvoorbeeld:


  • Ik breid op 1 jaar tijd mijn LinkedIn netwerk uit met 50 contacten die iets met business intelligence te maken hebben.
  • De volgende 6 maand schrijf ik 10 blogs.
  • Tijdens de volgende meeting met de klant maak ik de dashboards op en bespreek ik de resultaten.

 

 

A - Acceptabel

 

Het moet duidelijk zijn wie wat moet doen om het doel te bereiken (aanwijsbaar) en de doelstelling moet uitnodigen tot concrete actie (actiegericht).

 

Zeg niet:

 

"Mensen zullen mijn blogs graag lezen en ze delen op social media.”

 

Zeg wel:

 

"Ik doe een grondige keyword research voor ik een blog schrijf en monitor de SEO-score en de conversie. Na een maand moet de click-through rate minstens 10% zijn."

 

R - Realistisch

 

People overestimate what they can do in one year and underestimate what they can do in 10 years.” – Bill Gates

Of je doel al dan niet realistisch is, daar kan jij het best op antwoorden. Vertrouw op je gezond verstand en wees eerlijk met jezelf. Als je nu één keer per maand gaat joggen, is de kans klein dat je vanaf volgend jaar elke dag in het fitnesscentrum zal doorbrengen.

 

Bijvoorbeeld:



  • Ik ben steeds op de hoogte van alle trends over functionele analyse
    • ik volg twee podcasts en lees elke week de blog van een trendwatcher.
  • Binnen 2 jaar verdien ik bruto 1000 euro meer.
    • tijdens het volgende evaluatiegesprek bespreek ik mijn ambities. Ik overleg met mijn manager hoe ik me verder kan ontwikkelen en welke voorwaarden daar aan vasthangen.

 

 

T - Tijdsgebonden

 

Zonder tijdsaanduiding blijf je vaak maar wat aanmodderen. Stel jezelf een duidelijke deadline en vergeet ook geen startdatum te bepalen. En nee, ‘volgende maandag’ telt niet :).

 

Bijvoorbeeld:


  • In 2019 genereer ik elk kwartaal meer omzet dan het vorige.
  • Vanaf maandag 4 maart tot vrijdag 28 juni verstuur ik elke week 3 connectieverzoeken op LinkedIn.

 

 

Planet Talent

 

 

Stap 3: je carrièreplan kan de juiste mensen gebruiken.

 

Het netwerk dat je uitbouwt, is voor je carrièredoelen minstens even belangrijk als het werk dat je levert. De juiste omgeving creëren waarin je je skills kan ontwikkelen, is een kunst op zich. Verzamel mensen rondom je naar wie je opkijkt. Dat kunnen collega’s of managers zijn, maar ook familie, vrienden en idolen.

 

Stel dat je nu in een groot bedrijf werkt, maar ervan droomt om zelfstandige te worden. Dan kan je in je job ongetwijfeld veel leren over leiderschap, innovatie en resultaten behalen. Maar… echte ondernemers ontmoet je niet vaak. Probeer daarom in contact te komen met mensen die wat jij ambieert, al bereikt hebben.

 

Dat kan heel simpel door hen te volgen op sociale media, hun boeken te lezen of bepaalde netwerkevents te bezoeken. Zoek het niet te ver: van die tante met haar eigen duurzame schoenenmerk kan je enorm veel leren over zelfstandig zijn.

 

Onthoud: “You are the average of 5 people you surround yourself with.” Dus wie echt wil groeien, zoekt een mentor. Wist je trouwens dat Barack en Michelle Obama elkaar zo leerden kennen? De rest is geschiedenis.

 

 

Becoming your best self never ends, you just take it one step at a time. For me, becoming isn't about arriving somewhere or achieving a certain aim. I see it instead as forward motion, a means of evolving, a way to reach continuously toward a better self ... It's all a process, steps along a path. Becoming requires equal parts patience and rigor. Becoming is never giving up on the idea that there's more growing to be done.

Michelle Obama

 

 

Stap 4: maak een carrièreplanning op voor 1, 5 en 10 jaar.

 

Klik op het voorbeeld om zelf aan je carrièreplanning te beginnen met deze template:

 

Carrièreplanning_Ingevuld

 

Stap 5: vergeet ze af en toe

 

Ambitieus zijn is goed, maar zorg ervoor dat je geen oogkleppen draagt. Succes is niet iets dat plots komt, maar iets dat je zelf creëert door er elke dag aan te werken. Focus op hoe je de beste kan worden in de job die je NU doet en welke skills je NU verder kan ontwikkelen. De kansen zullen volgen. Want wie zich blind staart op zijn/haar 10-jarenplan, verliest vaak de opportuniteiten op korte termijn uit het oog.

 

Het loopbaanplan van Apple CEO Tim Cook zat al lang ergens in een doos op zolder. Na 25 jaar haalde hij het nog eens van onder het stof:

 

 

 

The only thing I believe you can do is prepare.

Tim Cook

 

Meer lezen over het ontwikkelen van je eigen visie en succes? Leer het van de beste:

 

Gerelateerde posts