27/02/2017

Het verhaal van Charlotte, consultant in Business Analyse

Na haar studies begon Charlotte te solliciteren voor een job als marketeer. Maar ze had nooit een wow gevoel en vroeg zich vaak af “is dit eigenlijk wel iets voor mij?”.

geschreven door: Planet Talent
Charlotte bij Planet Talent
Deel blogpost:

“Toen ik bij Planet Talent meedeed aan een Talent Detection Day kreeg ik het antwoord op mijn vraag. Tijdens het eerste gesprek gaf de coach aan dat ze in mij meer een analytisch dan een creatief profiel zag. En dat klopt, ik bleek altijd net iets sterker met cijfertjes en strategieën.”

 

Business Analyse

“Tijdens een vervolggesprek nam Kristel, de CEO van Planet Talent, de tijd om me haarfijn uit te leggen wat business analyse juist is. Ik voelde me trots dat ze dit in mij zagen. Want ik heb de indruk dat deze richting op de universiteit eigenlijk alleen bij de handelsingenieurs gestimuleerd wordt.

 

Als pas afgestudeerde heb je de neiging om te zoeken naar een bedrijf/functie met een bepaald imago. En business analyse gaf me nu niet meteen een ‘warm gevoel’… Maar toen Kristel me de uitleg gaf, vielen alle puzzelstukjes samen."

 

Door Planet Talent ontdekte ik waar ik al die tijd naar op zoek was.

 

Met BV's in de lift

Charlotte startte via DXC bij het project management team van VRT. Daar stond ze in voor administratie, communicatie en een paar analyse opdrachten. “Het was zeer leerrijk om daar te beginnen, want de VRT is zeker een fijne omgeving om elke dag te kunnen werken.

 

Af en toe hoorde ik wat verder op de gang bij MNM wat artiesten live aan het werk en zo stond ik ook al eens bij wat BV’s in de lift. Heel stimulerend om iedere dag naar het werk te vertrekken als je op de radio al hoort welke artiesten je later die ochtend tegen zal komen in de gang. Zo heb ik eens een overtreding begaan op de baan om de Callboys niet te missen...

 

Maar ik had het gevoel dat ik meer in mijn mars had en heb mijn manager om meer analytisch werk gevraagd. Hij begreep dat en even later kon ik solliciteren bij de belastingen.”

 

charlotte

 

On the job

“Daar is mijn project toch wel wat technischer en dat is meer mijn ding. Ik herken hier ook veel van bij mijn studie TEW. Maar analyse kan je niet leren op school, iedereen heeft zijn eigen manier van werken. Dat ondervind je dus best on the job en het is fijn dat ik daar de ruimte en het vertrouwen voor krijg.

 

Zo moet het bijvoorbeeld voor bepaalde ambtenaren mogelijk zijn manueel en semiautomatische schattingsaanvragen in te voeren. Het is dan onze taak om deze behoefte zo goed mogelijk te analyseren.

 

Dat doen we door datamodellen, user interfaces en user cases op te maken en door regelmatig met de klant te communiceren. Daarna bespreken we onze suggesties met het data en Java team, die dan de toepassing ontwikkelen. Achteraf wordt alles zorgvuldig getest in verschillende omgevingen en kan alles bijgestuurd worden. Communicatie en teamwork is in deze job dus heel belangrijk.

 

Uiteindelijk is er dus wel een link tussen business analyse en marketing: het laatste vertaalt de behoefte van de klant naar het product, terwijl het eerste de behoefte van de business vertaalt naar een oplossing.”

 

Frisse kijk

“Bij DXC zitten nog een paar consultants van Planet Talent, waaronder ook twee bij de belastingen. En dat doet veel, zo’n paar jonge krachten op deze afdeling. Want het cliché klopt toch wel een beetje: 5 jaar geleden was 80% van het personeel hier 40 à 50 jaar.”

 

Dankzij ‘de jonge revolutie’ worden dingen die al 30 jaar op dezelfde manier gebeuren, in vraag gesteld. En zo’n frisse kijk doet wonderen. “Ik had me voorgenomen om geïnteresseerd te zijn in alle aspecten, maar het proces wel met een kritische blik te bekijken. En ze appreciëren dat. Iedereen is hier begripvol en ze zijn steeds bereid om mijn vragen te beantwoorden.”

 

Vree wijze mensen

“Als ik dan nog met vragen zit, kan ik hiervoor altijd terecht bij mijn mede consultants. Dat is de grote meerwaarde van Planet Talent vind ik, ze creëren een netwerk van geëngageerde mensen die met dezelfde uitdagingen zitten. Tijdens fun events en lab cafés ondervond ik dat er allemaal vree wijze mensen bij Planet Talent werken. Ik kan me er goed mee amuseren én ik kan er mijn twijfels bij kwijt.”

 

 

Met kennis ben je veel, maar met goede communicatieskills nog veel meer

 

“Wat ik de afgelopen maanden vooral geleerd heb, is dat je met kennis veel bent, maar met goede communicatie skills nog veel meer. Dat komt tijdens de coachinggesprekken ook vaak naar boven. Mijn coach helpt me dan verder met praktische tips die ik meteen kan gebruiken. En dat is soms nodig, want door mijn enthousiasme kan ik soms nogal chaotisch zijn.”

 

Zit er in jou ook een beloftevolle consultant?

Gerelateerde posts