25/10/2023

Consultant worden: hoe doe je dat?

Wil je consultant worden, maar weet je niet goed wat het inhoudt? Ontdek onze blog met de meest gestelde vragen over consultancy. Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Een junior consultant in meeting met haar manager
Deel blogpost:

1. Wat betekent de titel consultant?

 

Definities over consultancy houden het graag vaag:

 

 

A consultant is a professional that is hired to solve an organisational problem and implement the solutions in order to improve the performance of an organisation 

Consultancy UK

 

Kortweg is een consultant iemand die een bepaalde expertise heeft en bedrijven daarin professioneel ondersteunt.

 

Theoretisch gezien kan iedereen op een dag beslissen om consultant te worden. De term wordt dan ook op allerlei soorten jobs geplakt. Er zijn finance, IT, HR en management consultants, maar ook strategy, creative en zelfs fun consultants.

 

De consultancy industrie is één van de meest diverse markten, die bovendien zwaar onderhevig is aan economische trends. Want elke specialisatie waar vandaag hoge nood aan is, kan morgen al voorbijgestreefd zijn.

 

De titel dekt dus vele ladingen, maar er zijn drie typische kenmerken die het beroep onderscheiden.

 

 

Expertise

 

Een consultant brengt kennis die de klant zelf niet heeft. Dat kan in een zeer praktische, ondersteunende rol. Maar evengoed op een meer strategische, adviserende manier.

 

 

Onafhankelijkheid

 

Een consultant opereert onafhankelijk van de bedrijven waarin hij/zij terecht komt. Zo is er geen belangenvermenging tussen het probleem dat zich stelt en de dienst die de consultant aanbiedt.

 

 

Professionaliteit

 

Een consultant staat garant voor professionaliteit. Omdat ze geselecteerd worden door een tussenbedrijf, beschikken consultants altijd over de gevraagde kwalificaties. Ook als de consultants op zelfstandige basis werken, weten bedrijven dat ze waar voor hun geld krijgen. Niemand schopt het immers zo ver zonder uitstekende referenties.

 

Expertise, onafhankelijkheid en professionaliteit komen niet bij iedereen van zelf. Gelukkig zijn dit eigenschappen waar je aan kan werken. Als consultant ontwikkel je al heel snel verschillende hard skills, maar wie echt succesvol wil zijn, doet er goed aan om ook zijn soft skills te trainen.

 

 

 

Give a man a fish, and you'll feed him for a day. Teach a man to fish, and he'll buy a funny hat. Talk to a hungry man about fish, and you're a consultant.

Scott Adams

 

 

 

 

 

 

2. Voor wie werkt een consultant?

 

Er zijn verschillende mogelijkheden. Dit zijn de drie meest voorkomende:

 

 

Voor een gespecialiseerd consultingbedrijf

 

Je bent onderdeel van een consultancy organisatie, het 'moederbedrijf'. Maar je bent daar eigenlijk nooit of nauwelijks op kantoor. Je wordt naar klanten gestuurd die nood hebben aan jouw specifieke expertise. Zo werk je project per project en kom je voortdurend in een nieuwe omgeving terecht. Typische functies zijn hier IT consultant, business analist of financiële auditor.

 

 

Op zelfstandige basis

 

Je hebt al enkele jaren ervaring en verkoopt je expertise nu als service. Dit komt vaker voor op strategisch niveau en is meestal op projectbasis. Je versterkt dan tijdelijk de Management-, HR- of Innovatie afdeling van een bedrijf.

 

 

Als product consultant

 

Je kent een bepaald product of een bepaalde service van a tot z. Je bent de schakel tussen het bedrijf waar je werkt (de aanbieder) en de klant waarbij je het product/de service implementeert. Als product consultant ben je ook veel op de baan, maar heb je meer voeling met je werkgever.

 

 

 

3. Wat zijn de voordelen?


  • Als consultant kom je met veel verschillende bedrijven en interessante mensen in contact. Zo bouw je als starter op relatief korte tijd een groot netwerk uit.

  • Om de nodige expertise te vergaren, wordt er van jou verwacht dat je regelmatig opleidingen volgt. Wie graag bijleert, kan zich als consultant steeds blijven ontwikkelen.

  • Er wordt veel zelfstandigheid verwacht, maar daar staat wel wat vrijheid tegenover. Ideaal voor wie flexibiliteit nodig heeft en graag zijn/haar eigen agenda beheert.

  • Omdat er veel van hen verwacht wordt, kunnen consultants vaak op een hoog loon en andere extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen, rekenen. Dit draagt allemaal bij tot het imago van 'iemand die weet waar hij/zij mee bezig is.'

 

 

 

4. Wat zijn de nadelen?


  • Veel consultants hebben het gevoel dat ze 'overal en nergens' werken. Steeds van het ene project in het andere rollen, kan best slopend zijn.

  • De klanten waar je naartoe gestuurd wordt, liggen vaak over heel België verspreid. Je spendeert dus veel uren in de auto (lees: in de file).

  • Je moet goed met druk kunnen omgaan, want de verwachtingen zijn hoog. Zowel het moederbedrijf als de klanten waar je komt, rekenen op jouw verantwoordelijkheid.

  • De work/life balance is soms ver te zoeken. Consultants presteren veel uren, het is zeker geen 9 tot 5 job.

 

Wat moet je kunnen als consultant

 

 

 

5. Wat moet je kunnen?

 

De specifieke vereisten verschillen natuurlijk per job. Maar als je als consultant aan de slag wil, beschik je best over meerdere van deze eigenschappen:


  • Een groot absorptievermogen: je moet snel veel en complexe informatie kunnen verwerken.
  • Top of the bill communicatieskills. Elke klant, elk probleem dat zich stelt is anders. Goed kunnen luisteren, onderhandelen en analyseren is dan essentieel.

  • De klant is koning: een commerciële mindset brengt je al ver.
  • Zelfstandigheid en flexibiliteit. Goed kunnen plannen en knopen durven doorhakken zullen je helpen om het ver te schoppen.

 

 

 

 

 

 

6. Waarom werken bedrijven met consultants?

 

Ondanks het hoge prijskaartje dat aan hun diensten hangt, zien bedrijven consultants graag komen. De redenen waarom, verschillen ook weer per sector. Maar over het algemeen zijn dit de grootste motivatoren:

 

  • bedrijven halen zo bepaalde expertise in huis, zonder zelf op zoek te moeten gaan naar een kandidaat
  • consultants bieden een objectieve kijk
  • consultants kunnen zonder eigenbelang meewerken aan belangrijke projecten
  • door met consultants te werken, besparen bedrijven opleidingskosten voor hun eigen personeel
  • bedrijven gebruiken consultants ook als aanvulling op interne vacatures
  • soms is het ook beter om het 'dirty work' aan consultants over te laten. Beslissingen die men intern niet wil nemen/communiceren bijvoorbeeld.

 

 

Als afgestudeerde consultant worden

 

 

 

7. Kan je als pas afgestudeerde meteen consultant worden?

 

Dat kan, zeker als je voor een consulting firma gaat werken. Vooral de IT consulting bedrijven zijn steeds op zoek naar gedreven mensen die zich willen specialiseren in hun materie.

 

Daarbij is ervaring niet belangrijk, een groot leervermogen en sterke werkethiek des te meer.

Meteen zelfstandig consultant worden ligt dan weer minder voor de hand. Daarvoor moet je toch al een groot netwerk uitgebouwd hebben en heel wat ervaring voor de dag kunnen leggen. Bedrijven betalen nu eenmaal liever voor iemand die zijn/haar strepen al verdiend heeft.

 

 

 

8. Consultant worden bij Planet Talent

 

Met een carrière bij Planet Talent hop je, in tegenstelling tot traditionele consultancy, niet van het ene naar het andere project:

 

  • Je tekent voor een vaste opdracht bij één van onze klanten.
  • En je krijgt extra opleidingen en persoonlijke coaching doorheen je traject.

 

Het doel is simpel: jou sneller doen groeien, zodat ze vanaf dag één impact maakt. Voor jezelf, bij de klant en op de wereld. Voor minder doen we het niet!

Gerelateerde posts