We can teach someone to do a job. We can't teach someone to love the way we operate.
Lauren Kolbe - CEO KolbeCo
Kennis van bedrijfsprocessen, programma’s of vakjargon kan je iemand snel bijbrengen. De klik met een manager, team of met het bedrijf an sich valt daarentegen niet uit te leggen: die is er of die is er niet.
Onderzoek toont aan dat mensen die goed bij hun bedrijf passen niet alleen beter presteren, maar ook aangeven dat ze meer voldoening halen uit hun job én geneigd zijn om langer voor dezelfde organisatie te werken.
Maar dat gaat alleen op als die ‘klik’ niet enkel gebaseerd is op buikgevoel. Voor hetzelfde voetbalteam supporteren is geen garantie voor een cultural fit, een gedeelde begeestering voor klantencommunicatie of enthousiasme voor teamwork wél.
Cultural fit kan je niet kweken
Je kan dus maar beter weten wat voor vlees je in de kuip hebt alvorens je iemand aanwerft. Op voorwaarde dat het duidelijk is waar jouw bedrijfscultuur voor staat natuurlijk. De meeste bedrijven hebben ondertussen wel een set van waarden gedefinieerd die hun cultuur beschrijven, dat is al een goed startpunt. Maar er zijn nog een aantal andere belangrijke factoren:
- De mate waarin het bedrijf aan het evolueren is (veel, weinig, snel, traag)
- De mate waarin het bedrijf gestructureerd is
- De managementstijl
- De werkethiek (wat noemen we hier hard werken)
- De teammentaliteit (competitie, team, familiaal, individualistisch)
De manier waarop er met al deze elementen wordt omgegaan, bepaalt de cultuur binnen je bedrijf. Sta hier even bij stil: past de manier waarop jullie werken bij de bedrijfswaarden die gebruikt worden in de branding?
Want het maakt niet uit hoe groot je de bedrijfswaarden ook afbeeldt, het zijn de mensen die de cultuur maken. Daarom is het zo belangrijk dat er bij kandidaat-werknemers gepolst wordt naar hun verwachtingen.
Cultural fit done right = een productievere en meer winstgevende organisatie
Pas op voor klonen
Let er op dat je cultural fit niet verwart met persoonlijke voorkeur. Het is niet omdat je graag of gemakkelijk met iemand zou kunnen samenwerken, dat dit ook de beste aanwinst is voor het bedrijf. Een te grote focus op gedeelde interesses kan er voor zorgen dat er een te homogeen team ontstaat. Zo werf je enkel nog klonen aan van de huidige medewerkers.
Terwijl medewerkers met diverse achtergronden net leiden tot een positieve, productieve uitwisseling van ideeën. En dat komt de innovatie alleen maar ten goede. Dus in plaats van naar interesses te vragen, peil je beter naar iemand’s waarden, energie en motivatie.
Wanneer je op zoek gaat naar de cultural fit van een kandidaat, is het de kunst om te achterhalen of hij/zij goed bij jullie manier van werken past. Maar hoe pak je dit nu aan? Wij geven je alvast 5 vragen waar je meteen mee aan de slag kan.
- Naar wie kijk je op? Waarom?
- Wat heb je van je ouders geleerd? Wat geef je door aan je kinderen?
- Beschrijf de meest succesvolle versie van jezelf in detail. Wat doe je, waar woon je, wie is er in je leven?
- Waar word je kwaad van?
- Wat is het grootste risico dat je ooit genomen hebt?
Tip:
De beste manier om er achter te komen of iemand bij het bedrijf past, is door hem/haar vooral veel zelf aan het woord te laten. Durf af te wijken van je vooropgestelde vragen en luister echt naar wat de kandidaat te vertellen heeft. Ga op zoek naar het onderwerp waar hij/zij zonder moeite en vol energie over kan uitweiden. Past dit binnen de missie van het bedrijf? Dan zit het wel snor.