14/02/2023

Daniel Kahneman: gerenommeerd psycholoog en econoom

Ontdek waarom Daniel Kahneman een pionier is op het grensgebied van economie en psychologie. En wat hij bedoelt met het twee systeem-denken. Lees verder

geschreven door: Planet Talent
Daniel Kahneman
Deel blogpost:

Wie is Daniel Kahneman?


Daniel Kahneman is een veelgeprezen psycholoog en econoom die vooral bekend is vanwege zijn werk over de psychologie van menselijk oordelen en besluitvorming.


Het onderzoek van Kahneman toonde aan dat mensen vatbaar zijn voor het maken van beoordelingsfouten, gebaseerd op heuristieken en vooroordelen. Zijn beroemdste werk is Thinking, Fast and Slow, een boek dat veel van zijn onderzoek samenvat.


Kahneman begon zijn prijswinnende onderzoek eind jaren zestig, toen hij samenwerkte met collega-psycholoog Amos Tversky. Gedurende deze periode deden de twee baanbrekend onderzoek naar menselijk oordeel en besluitvorming, waarbij veel van de lang bestaande aannames van de economie werden uitgedaagd.


Daniel Kahneman

 

Daniel Kahneman Nobelprijs


Kahneman ontving in 2002 de Nobelprijs voor de Memorial Prize in Economic Sciences voor zijn onderzoek naar de prospecttheorie, die handelt over menselijk oordelen en besluitvorming.


Door zijn onderzoek toonde hij aan dat mensen geneigd zijn te vertrouwen op heuristieken en vooroordelen, mentale snelkoppelingen die kunnen leiden tot gebrekkige oordelen en beslissingen.

 

 

Een heuristiek is - het vinden - of de manier om via een methodische weg tot kennis (ontdekking of uitvinding) te geraken op grond van eerder opgedane ervaringen."

 


Kahneman en zijn onderzoekspartner Amos Tversky stelden een hypothese op, testten en bewezen veel van deze heuristieken en vooroordelen, en wezen op de vele manieren waarop onze geest ons op een dwaalspoor kan brengen bij het nemen van beslissingen.


Bovendien ontwikkelde Kahneman het twee systeem-denken, dat stelt dat onze geest twee verschillende besturingssystemen heeft: systeem 1, dat snel, intuïtief en moeiteloos is, en systeem 2, dat opzettelijk, moeilijk en reflectief is.


Zo leverde Kahneman's Prospect Theory, die zich richt op de psychologische factoren die individuele besluitvorming beïnvloeden, hem in 2002 de Nobelprijs voor de economie.

 

Welke boeken heeft Daniel Kahneman geschreven?


Hij heeft verschillende boeken geschreven, waaronder Thinking, Fast and Slow & Noise. Ze bieden allemaal uitgebreide en tot nadenken stemmende inzichten in de werking van de menselijke geest.

 

Lijst met boeken van auteur Daniel Kahneman


  • (1973) Attention and Effort. Prentice-Hall.
  • (1982) Judgment Under Uncertainty: Heuristics and Biases. Cambridge University Press.
  • (1999) Well-Being: The Foundations of Hedonic Psychology. Russell Sage Foundation.
  • (2000) Choices, Values and Frames. Cambridge University Press.
  • (2002) Heuristics and Biases: The Psychology of Intuitive Judgment. ISBN 978-0521792608.
  • (2011). Thinking, Fast and Slow. ISBN 978-0374275631.
  • (2021). Noise: A Flaw in Human Judgment. ISBN 978-0008308995.


Naast de boeken die hij zelf schreef, heeft hij ook boeken van andere auteurs die hij iedereen aanraadt. Je vind het overzicht van de door Daniel Kahneman aangeraden boeken hier.

 

Daniel Kahneman Thinking Fast, and Slow


In het boek Thinking, Fast and Slow bespreekt Daniel Kahneman menselijk gedrag bij het nemen van beslissingen en onderzoekt hij de twee denksystemen, die Kahneman omschrijft als de "snelle" en de "langzame" denksystemen, oftewel Systeem 1 en Systeem 2.


Het snelle systeem is het meer instinctieve en intuïtieve systeem dat wordt gebruikt om snel oordelen te vormen en beslissingen te nemen. Dit systeem is grotendeels gebaseerd op heuristieken en is gevoelig voor vertekening en fouten.


Het langzame systeem is het meer weloverwogen, logische en bewuste systeem dat wordt gebruikt om meer beredeneerde en rationele beslissingen te nemen.

 

 

Het in 2011 gepubliceerde Thinking, Fast and Slow, werd een bestseller met meer dan 2,6 miljoen verkochte exemplaren."

 

Het boek laat zien dat mensen bij het nemen van beslissingen vaak vertrouwen op het snelle systeem en gemakkelijk kunnen worden beïnvloed door hun omgeving en emoties.


Het legt verder uit dat het langzame systeem vaker zou moeten worden gebruikt om nauwkeurigere en beter doordachte beslissingen te kunnen nemen.


Bovendien benadrukt Kahneman het belang van het begrijpen van vooroordelen en het trappen in de valkuil van heuristieken om goede beslissingen te nemen.


blog-daniel-kahneman-book

 

Conclusie van het boek


De belangrijkste conclusies uit Thinking, Fast and Slow van Daniel Kahneman zijn dat mensen irrationele denkers zijn en dat onze beslissingen vaak worden genomen zonder bewust na te denken.


Kahneman stelt dat er twee verschillende denksystemen in de hersenen zijn: Systeem 1, dat snel en automatisch is, en Systeem 2, dat langzamer en meer doordacht is. Hij betoogt dat systeem 1-denken gebrekkig is, vaak leidt tot foutieve beslissingen, en dat systeem 2-denken moet worden gebruikt bij het nemen van belangrijke beslissingen.


Uiteindelijk moedigt Thinking, Fast and Slow lezers aan om kritisch na te denken en hun trage systeem vaker te gebruiken om wijzere besluitvormers te worden.

 

Hoe systeem 2-denken te trainen


Systeem 2-denken kan worden getraind door bewust te oefenen


Dit omvat het focussen op de taak die voorhanden is en het weerstaan ​​van de verleiding om overhaaste conclusies te trekken op basis van aannames. Bovendien is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je eventuele cognitieve vooroordelen kunt identificeren en hard kunt werken om hun invloed te minimaliseren.


Systeem 2-denken vereist ook dat je creatief kunt denken en oplossingen kunt bedenken voor complexe problemen. Zo is het op voorhand inplannen van tijd hiervoor al een goed begin. Ten slotte is het belangrijk om mindfulness te oefenen en de tijd te nemen om verschillende standpunten te overwegen en kritisch na te denken.

 

Daniel Kahneman Ted Talk


In zijn Ted Talk Daniel Kahneman: Het raadsel van ervaring vs. geheugen legt hij uit hoe onze ervaring van geluk niet alleen wordt afgemeten aan onze huidige ervaring, maar ook aan hoe we ons die in de toekomst herinneren.


Hij wijst erop dat de manier waarop we ons gebeurtenissen uit het verleden herinneren een grote invloed kan hebben op ons algehele gevoel van geluk, en dat dit inzicht grote implicaties heeft voor de economie en het overheidsbeleid.

 

 

Daniel Kahneman podcasts


Ben je op zoek naar een podcast met Daniel Kahneman? Zo ja, dan zijn er twee geweldige opties beschikbaar. We lijsten ze even op:


  • De Daniel Kahneman Podcast, gehost door Dr. Daniel Kahneman, is een diepgaand gesprek met enkele van 's werelds toonaangevende denkers over onderwerpen die verband houden met psychologie en economie. In elke aflevering bespreken Daniel en een gast een breed scala aan onderwerpen, zoals besluitvorming, gedragsverandering en besluitvorming onder onzekerheid.

  • Als je op zoek bent naar een meer informeel gesprek, ben je bij The Thinking Lab Podcast ook gehost door Daniel Kahneman, aan het goede adres. Deze podcast richt zich op onderwerpen die verband houden met psychologie en menselijk gedrag. De podcast bevat ook interviews met vooraanstaande denkers, auteurs en onderzoekers.


Ten slotte is het Thinking, Fast and Slow-boek van Daniel Kahneman een geweldige bron om meer te leren over de onderwerpen die in zijn podcast en lezingenreeks worden besproken. Het boek gaat dieper in op menselijke besluitvorming, vooroordelen en gedragsverandering.

Gerelateerde posts