19/02/2024

Dit was BOOST 2024

BOOST 2024, het event waar jonge professionals, bedrijfsleiders en managers samenkwamen en het hadden over weerbaarheid. Ontdek de inzichten van de keynotes en panelgesprek.

geschreven door: Planet Talent
Deel blogpost:

Weerbaarheid als centraal topic

 

Op vrijdag 2 februari 2024 organiseerden we voor de eerste keer ons BOOST-event. Een dag waarop we jonge professionals, bedrijfsleiders en managers samenbrachten om te connecteren en inzichten te delen rond een centraal topic. Voor de eerste BOOST kozen we voor het topic: weerbaarheid.

 

Dankzij drie keynotes kregen we tips en bijzonder inzichten over hoe we:

🔹 de impact van technologie op de planeet kunnen verkleinen
🔹 onze mind & body kunnen beschermen tegen de impact van stress
🔹 zelf kunnen bijdragen aan meer weerbaarheid op de werkvloer

 Verder lieten we een divers panel aan het woord over de weerbaarheid van generatie Z. En waren er geanimeerde netwerkmogelijkheden.

 

 

BOOST 2024 foto's op onze instagram:

 

 

 

Hoe verklein je de impact van technologie op de planeet?

 

Tim Sterckx en Sarah Parent van GO Family namen als gastsprekers de eerste keynote van de dag voor hun rekening.

 

Tim Sterckx: "In het licht van klimaatverandering is het cruciaal dat bedrijven en individuen actie ondernemen." Maar hoe kunnen we onze digitale voetafdruk verkleinen? Tim Sterckx deelt inzichten over de impact van data op onze CO2-uitstoot.

 

Interessant is dat het gebruik van ChatGPT voor het opzoeken van informatie een hogere CO2-uitstoot kan hebben dan een zoekopdracht via Google. Bovendien draagt elke foto die we op onze smartphones maken bij aan de CO2-uitstoot door de opslag in grote datacenters. Tim Sterckx benadrukt het belang van het verwijderen van overbodige foto's om zo dataopslag en bijbehorende uitstoot te verminderen.

 

 

Tim Sterckx van GO Family aan het woord

 

 

Het gaat niet alleen om het vermijden van onnodige uitstoot; we kunnen ook actief bijdragen aan een veerkrachtiger klimaat. Sarah Parent, Chief Ecological Officer en medeoprichter van GoFamily, inspireert ons om bomen te planten. Dit initiatief ondersteunt bedrijven bij het verduurzamen en helpt minder welvarende landen bij het ontwikkelen van een duurzame toekomst.

 

Sarah Parent: "Bedrijven en individuen kunnen financieel bijdragen aan het planten van bomen, zowel op vrijwillige locaties als binnen GoForest-projecten. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoeveel bomen ze planten en dit zelfs integreren in hun bedrijfslogo."

 

GoForest ondersteunt landen die getroffen zijn door klimaatverandering door het aanleggen van voedselbossen, wat leidt tot voedselzekerheid, werkgelegenheid en een positieve impact op het klimaat.

 

Na deze inspirerende keynote hebben onze consultants van Planet Talent hun visie op IT en duurzaamheid verbreed en besloten om 100 bomen in Madagaskar te planten, in het kader van een project dat zowel ecologisch als sociaal waardevol is.

 

 

BOOST 2024 door de ogen van onze consultants:

 

 

 

Hoe beschermen we lichaam en geest tegen stress? 

 

Jeroen Klinckaert, CEO van Intelligent Motion gaf ons zijn visie op hoe we ons lichaam weerbaar houden of terug krijgen.

 

Jeroen Klinckaert, een inspirerende figuur in de sportwereld, deelde een persoonlijk verhaal dat zakelijke professionals kan motiveren. Zijn strijd met scheenbeenvliesontstekingen leidde tot een diepgaande herziening van zijn leven en benadrukte het belang van beweging en veerkracht.

 

Als fervent sporter werd Jeroen geconfronteerd met een ernstige blessure die zijn actieve levensstijl bedreigde. Deze tegenslag dwong hem om de conventionele wijsheid te heroverwegen en de waarde van doorzettingsvermogen te herontdekken. In een kantooromgeving, waar sedentair gedrag overheerst, illustreerde Jeroen het belang van regelmatige beweging en het uitdagen van onze fysieke grenzen.

 

 

Jeroen Klinckaert aan het woord

 

 

Jeroen demonstreerde dit door het publiek te betrekken bij eenvoudige rekoefeningen, waarmee hij aantoonde dat zelfs kleine aanpassingen in onze routine een aanzienlijke impact kunnen hebben op onze algehele welzijn en veerkracht.

 

Hij trotseerde medisch advies en toonde aan dat met de juiste training en mentaliteit, het menselijk lichaam tot verbazingwekkende prestaties in staat is. Zijn ervaringen met marathons op blote voeten, trailrunning en openwaterzwemmen zijn getuigenissen van zijn onwrikbare veerkracht.

 

Jeroens verhaal is een krachtige herinnering dat weerbaarheid verder gaat dan fysieke capaciteiten. Het omarmen van beweging en het verleggen van onze grenzen kan niet alleen onze fysieke gezondheid ten goede komen, maar ook een mentale veerkracht opbouwen die essentieel is in de hedendaagse zakelijke omgeving. Dit is een les die elke professional ter harte kan nemen om zowel persoonlijk als professioneel te groeien.

 

 

Jeroen zijn bericht over BOOST 2024:

  

Hoe dragen we zelf bij aan meer weerbaarheid op de werkvloer?


Koen Van den Brandt, CEO van Atlas Grow How gaf in zijn keynote met als titel "Straathonden zijn zelden of nooit ziek", zijn visie op modern leiderschap dat weerbare medewerkers kan vormen. 

 

Koen Van Den Brandt: "Ben jij eerder een bruis- of een zuigtablet?". Met deze vraag hield Koen ons een spiegel voor: "Geef je energie aan de mensen om je heen? Of absorbeer je de energie? Koen benadrukte in zijn presentatie het belang van het verwelkomen van feedback, zelfs als deze negatief is, als een essentieel onderdeel van persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Koen Van den Brandt aan het woord

 

Hij daagde de aanwezigen uit om na te denken over hun rol in teamdynamiek en de invloed die zij hebben op hun collega's. Door open te staan voor kritiek, kunnen we ons vermogen om te verbeteren en te groeien vergroten. Koen wees op de algemene terughoudendheid om negatieve feedback te geven en te ontvangen in de professionele wereld, en moedigde een actievere benadering van feedback aan.

 

Koen vergeleek professionele groei met het fietsen tegen de wind in; "het is uitdagend, maar het is juist door deze uitdagingen dat we sterker worden". Hij moedigde de deelnemers aan om actief deel te nemen en niet alleen toeschouwer te zijn in hun professionele reis. Volgens Koen liggen de grootste groeimogelijkheden buiten onze comfortzone.

 

Hij introduceerde het idee om het leven te benaderen als een experiment in plaats van een examen, waarbij we leren omgaan met onzekerheid en het accepteren van fouten. Dit perspectief helpt ons om weerbaar te worden en te groeien, zelfs wanneer we geconfronteerd worden met falen.

 

Koen Van Den Brandt zijn inspirerende woorden hebben een blijvende indruk achtergelaten op de consultants en aanwezige klanten, hen aansporend om feedback te omarmen, uitdagingen aan te gaan en het leven te zien als een kans om te experimenteren. Zijn boodschap resoneert sterk in de zakelijke wereld, waar continue groei en ontwikkeling centraal staan.

 

 

Koen zijn bericht over BOOST 2024: 

 

 

 

De weerbaarheid van Generatie Z

 

Panelgesprek met de volgende deelnemers:

 

 

Valerie Jacqmain: "Recent onderzoek wijst op een afnemende veerkracht binnen de zakelijke omgeving, vooral bij Generatie Z. Ondanks de variabiliteit in onderzoeksresultaten, is er een duidelijke trend van verhoogde stressniveaus, aangedreven door angstgevoelens."

 

Valerie Jacqmain aan het woord tijdens het panelgesprekValerie identificeert het fenomeen van 'curling ouders' als een kernoorzaak. Deze ouders, die elke hindernis voor hun kinderen wegnemen, belemmeren de ontwikkeling van veerkracht door het belang van leren door vallen en opstaan te minimaliseren.

 

De zakelijke wereld erkent ook de impact van Covid-19. De pandemie heeft ouders meer beschermend gemaakt en jongeren beroofd van essentiële ervaringen en sociale vaardigheden, wat resulteert in een tekort aan 'human skills' en verhoogde stress.

 

De invloed van sociale media wordt benadrukt als een significante stressfactor in het bedrijfsleven. De constante vergelijking met het succes en falen van anderen op wereldschaal legt een enorme druk op jongeren. Hoewel 'offline gaan' een eenvoudig advies lijkt, is dit voor de huidige generatie, die hun leven via sociale media leidt, geen haalbare oplossing.

 

Valerie belicht ook de blootstelling van jongeren aan diverse crisissen zoals oorlogen, milieurampen en klimaatverandering, die bijdragen aan een gevoel van onzekerheid en vermijdend gedrag in zakelijke interacties. Jongeren geven de voorkeur aan 'ghosten' boven het aangaan van moeilijke gesprekken om stress te verminderen.

 

Tot slot wordt de toenemende keuzestress bij jongeren aangekaart. In tegenstelling tot eerdere generaties, voelen jongeren de druk om al vroeg in hun onderwijsloopbaan de juiste keuzes te maken. Deze stress is een uitdaging voor bedrijven die de behoeften en mentale gezondheid van de jongere generatie willen adresseren.

 

 Panelgesprek Boost 2024

 

 

De volgende BOOST-editie


Met trots kijken we terug op het succes van ons BOOST-event, waar we samenkwamen om te verkennen, te verbinden en te groeien. Het was een dag doordrenkt van waardevolle inzichten en inspirerende momenten, allemaal gericht op het cultiveren van weerbaarheid in een snel veranderende wereld.

 

We kijken daarom met volle teugen uit naar de volgende BOOST-editie in 2025, waar we binnenkort meer info over geven. Ben je er dan ook bij?

 

 

Krijg een persoonlijke uitnodiging

 

Wil je op de hoogte blijven van onze volgende BOOST-editie, in 2025? Laat hieronder je gegevens achter, en wij bezorgen je een persoonlijke uitnodiging van zodra we meer info hebben over BOOST 2025:

 

Planet Talent

 

Alle aanwezigen op BOOST samen op de foto

 

 

Klaar zijn als bedrijf voor Generatie Z?


Onze wereld evolueert snel, en met de komst van Generatie Z in het werkveld moet elke organisatie haar aanpak scherp stellen om het beste talent aan te trekken, te behouden en te laten gedijen.

 

 

Webinar Generatie Z en werk

 

In dit opgenomen webinar gaat Kristel Seymus, CEO van Planet Talent,  dieper in op hoe Generatie Z denkt over werk en carrière, hoe je als organisatie aantrekkelijk kunt zijn voor deze opkomende generatie en hoe je kunt zorgen voor een maximale ROI van Gen Z'ers vanaf dag één.


Dit webinar biedt niet alleen inzicht in de mindset van Generatie Z, maar ook praktische strategieën om je bedrijf future-proof te maken en je organisatie met de diversiteit en het talent van deze generatie te versterken.


Mis deze kans niet om voorop te lopen in het vormgeven van de toekomst van uw organisatie. Klik nu door naar ons webinar over Generatie Z en laat ons samen bouwen aan een veerkrachtige en succesvolle toekomst.

 

Gerelateerde posts