Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Hoe win je het vertrouwen als junior consultant?

5 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Yes! Je mag voor de eerste keer aan de slag als junior consultant. Maar na de euforie komt meteen de realiteit. Hoe maak je een goede indruk bij jouw eerste werkgever? Welke eigenschappen bezitten succesvolle starters? Deze slimme tips geven de start van jouw carrière een flinke boost waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.

Hoe win je vertrouwen als junior consultant

4 belangrijke eigenschappen van elke junior consultant

Als startende IT-consultant is vertrouwen één van de meest bepalende factoren voor het succes van je carrière. Maar hoe verdien je dat vertrouwen? In het boek The Trusted Advisor beschrijven David Maister, Robert M. Galford en Charles H. Green hoe vertrouwen wordt opgebouwd. Ze gebruiken daarvoor een formule die we de Trust Equation-formule of de vertrouwensformule noemen. Die bestaat uit vier variabelen: geloofwaardigheid, betrouwbaarheid, intimiteit en zelfgerichtheid.

 

 1. Geloofwaardigheid
  Je bent geloofwaardig wanneer mensen het gevoel hebben dat ze kunnen geloven wat je zegt. Daarbij is het als junior consultant niet alleen belangrijk om blijk te geven van je kennis, maar ook van je eerlijkheid. Weet je iets niet? Geef dat dan toe in plaats van te bluffen. Zo toon je aan dat je altijd de waarheid vertelt en dat je bereid bent om bij te leren.

 2. Betrouwbaarheid
  Je betrouwbaarheid blijkt uit je handelingen. Wie op het laatste moment een afspraak annuleert, niet komt opdagen of een deadline mist, plant een zaadje van wantrouwen. Als je er een gewoonte van maakt, zullen mensen ervan uitgaan dat dat je normale gedrag is. Dan rekenen ze er uiteindelijk niet meer op dat je je verplichtingen nakomt.

 3. Intimiteit
  Intimiteit verwijst naar hoe veilig mensen zich voelen in jouw aanwezigheid. Scoor jij hoog op het vlak van intimiteit? Dan durft een zakenrelatie gevoelige informatie aan jou toe te vertrouwen, wetende dat jij die niet zomaar gaat delen met anderen.

 4. Een lage zelfgerichtheid
  Ben je vooral bezig met jezelf of sta je eerder ten dienste van anderen? Dat blijkt uit hoe je je aandacht verdeelt. Krijgt je gesprekspartner jouw volledige aandacht, of kijk je tijdens een meeting de hele tijd op je telefoon? Voer jij het hoge woord of betrek je anderen? Zelfgerichtheid is dus de enige factor in de vertrouwensformule die je best zo laag mogelijk houdt als je een toekomst wil uitbouwen als junior consultant.

Al die factoren samen vormen de Trust Equation-formule. Die ziet er zo uit:

Trust Equation Formula

Wil je het vertrouwen van anderen verdienen? Werk dan aan een hoge geloofwaardigheid, betrouwbaarheid en intimiteit, en verlaag je zelfgerichtheid. Dan heb je de basis gelegd voor een succesvolle carrière als junior consultant in ICT.

 

Benieuwd hoe goed jij scoort op andere belangrijke skills voor jouw carrière?

In onze soft skills gids test jij jouw:

✔️ Kritisch inzicht
✔️ Leergierigheid
✔️ Veerkracht

Ja, ik test mijn soft skills

  •  

6 goede gewoontes van een junior consultant

Maar hoe ziet een carrière in consultancy eruit in de praktijk? Dat lees je in de getuigenissen van onze topstarters. Wil jij straks ook uitblinken als junior consultant? Dan zijn dit goede gewoontes waar je nu al aan kunt werken.

 1. Verdien je strepen
  Als starter begin je vaak met kleinere, ondersteunende taken. Daardoor krijgt je ego misschien even een deuk. Laat je niet ontmoedigen, maar zie het als een kans om jezelf te bewijzen. Je IT-carrière is een marathon, geen sprint. Hoe beter je deze taken nu uitvoert, hoe meer verantwoordelijkheid je in de toekomst krijgt.


 2. Besteed aandacht aan details
  Controleer je werk, en nog eens en dan nog eens. Let op je spelling, grammatica en berekeningen. Doe je research? Dubbelcheck dan de betrouwbaarheid van je bronnen. Maak een lijstje met zaken die je moet controleren vooraleer je iets oplevert. Zo kun je afvinken wat je al gedaan hebt. 

 3. Bouw een naam op voor jezelf
  Succesvolle junior consultants hebben naast een goede basis ook altijd een gebied waarin ze echt uitblinken - een talent dat niemand anders lijkt te hebben. Werk aan die vaardigheden. Zorg ervoor dat mensen automatisch aan jou denken in een bepaalde situatie.


 4. Durf mee te denken
  Kijk niet alleen naar de taak die je moet uitvoeren, maar ook naar het grotere geheel. Hoe draag jij bij tot het succes van het bedrijf? Als starter heb je een frisse blik die kan leiden tot nieuwe inzichten. Misschien doet een bedrijf iets al jaren volgens dezelfde procedure, en weet jij een manier om het sneller of efficiënter te doen. Je blindstaren op de wat in plaats van het waarom is een van de valkuilen die je als junior consultant beter vermijdt.


 5. Blink uit in crisismomenten
  Vroeg of laat doet er zich een crisis voor. Hoe je daarmee omgaat, is bepalend voor je reputatie als junior consultant. Sla de paniekfase over, verlies geen tijd met vingerwijzen en ga meteen in oplossingsmodus. Laat zien dat je inventief bent. Never waste a good crisis.

 6. Durf vragen te stellen
  Heb je meer context nodig? Durf dan door te vragen. Het bespaart je een hoop misverstanden achteraf. Maar wees niet lui of irritant. Met andere woorden: vraag alles in één keer in plaats van iemand tien keer opnieuw lastig te vallen. Vraag ook niets waarop je het antwoord eenvoudig zelf kunt vinden.

De smaak te pakken?

Dan is een carrière bij Planet Talent misschien iets voor jou! Bij Planet Talent boost je jouw carrière waar je de rest van je leven de vruchten van plukt. We geven de kans aan jong, hooggeschoold en digitaal talent om slim te navigeren tussen verschillende rollen en boeiende projecten, op basis van een gepersonaliseerd opleidingsprogramma, en geven je toegang tot een bruisend netwerk. Naast het ontwikkelen van je technische kennis, focus je ook op je persoonlijke groei en management skills. Zo word je klaargestoomd voor een rol als technische expert of leidinggevende.

Interesse? Ontdek onze expertisedomeinen: Business & technology, IT infrastructure of IT development.

Start je carrière bij Planet Talent Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen