We stellen je graag Iron voor, software engineer in dienst van Planet Talent. Voor wie het zich afvraagt, de naam wordt inderdaad op zijn Engels uitgesproken én verwijst naar de muzikale idolen van Irons vader, Iron Maiden dus.
Iron werkt als software engineer consultant bij klant NSX. En hij vindt dat in één woord fantastisch.
Iron geniet van de topbegeleiding van Planet Talent
“Planet Talent biedt me de kans om snel te groeien naar een hoog professioneel niveau als software engineer, en dat vind ik echt fantastisch,” glimlacht Iron.
“Sinds juni 2022 werk ik voor Planet Talent, nu dus bijna een jaar. Ik ben in dienst bij NSX Normalized Systems, een spin-off van de universiteit Antwerpen. NSX is opgericht door twee professoren op basis van een studie over modulaire systemen. We ontwikkelen niet alleen code maar ook expanders.
Wat zijn expanders? Expanders of expanderbundels zijn in de basis codegenerators op basis van een datamodel van een applicatie. Zoals bij de meeste codegenerators geniet een developer van verhoogde productiviteit, maar de echte kracht van expanders komt vooral door hun doordachte structuur.
Expanders zijn een enorm sterk gestructureerde bundel van individuele, fijnmazige sjablonen die elk simpel zijn in hun ontwerp. Hierdoor wordt een doorheen de tijd typisch toenemende complexiteit van zowel gegenereerde code als de expanders vermeden, en zo vermijdt men ook op hol geslagen onderhoudskosten.
“Om leken uit te leggen wat expanders precies zijn, gebruik ik vaak de volgende vergelijking,” vertelt Iron. “Een expanderbundel is een hulprobotje dat je iets nieuws aanleert.
"Vaak is dat bepaalde taak die je op dezelfde manier uitvoert, zoals gegevens ophalen en tonen in een applicatie, of authenticatie gebruiken. Nadat je de hulprobot die taak hebt aangeleerd kan je dat dan delen met anderen. Iedereen die ook een robot heeft, kan dat nieuw aangeleerde ook gebruiken.”
“We implementeren een bepaalde taak een aantal keer custom en maken er een algemeen sjabloon van dat rekening houdt met het datamodel,” legt Iron uit."
“Ik vat het proces even in mensentaal samen. We maken een universeel sjabloon voor een applicatie die we kunnen hergebruiken in andere applicaties. Nadat een datamodel is gemaakt voor een applicatie kan je gewoon op een knop drukken en het grootste deel van de applicatie staat voor je klaar. Je dient dan nog enkel op bepaalde plaatsen code toe te voegen die niet gegenereerd kan worden. Enkel deze manuele code dient onderhouden te worden in een project."
"Naast directe projecten voor klanten bieden we onze (inter)nationale klanten een lowcodeplatform aan, en de code daarvoor ontwikkelen we zelf.”
Wat doe je precies als software engineer bij NSX?
“Ik werk er als front-end expert aan het gedeelte dat de eindgebruiker ziet en gebruikt. Ik moet dus rekening houden met gebruiksvriendelijkheid, lay-out, de duidelijkheid van de knoppen ... Vroeger was NSX voornamelijk bezig met back-end applicaties, maar nu hebben ze ook aandacht voor het front-end gedeelte. En dat is waar ik me prioritair op focus.”
“Achter de front-end bevinden zich een heleboel lagen die een bepaalde taak hebben en mooi samenwerken. Bij expanders zijn die lagen heel fijnmazig. Een van de projecten waar ik aan werk telt bijvoorbeeld 50.000 bestanden. Het grootste doel van een expander is te vermijden dat je een rimpeleffect krijgt. Is er dus een wijziging, aanvulling of correctie nodig aan een van die lagen, dan is het niet nodig aanpassingen door te voeren op heel veel verschillende plekken. Een druk op één knop volstaat om de wijziging te implementeren.”
Als software engineer moet je dus vooral heel gestructureerd werken?
“Inderdaad, gestructureerd werken is een must om een werkelijk perfecte expander te creëren. Het is gebruikelijk dat je eerst lokaal een aantal projecten maakt, kijkt naar wat het best werkt en die dan samenbrengt. Op die manier heb je al een heel robuuste basis om op verder te werken.”
“In het begin maakte ik custom made pagina’s op voor UQalify, een platform waarbij je op basis van een aantal tests een persoonlijkheidsprofiel krijgt. Nu gaat de prioriteit naar de kick-off van het front-end gedeelte van NSX. Een heel capabele collega heeft me alles geleerd over expanders, want wat dat precies is, leer je niet op school. Dat komt enkel aan bod in het vak software architectuur van Professor Mannaert.”
Wat heb je eigenlijk gestudeerd?
“Eerst Latijn-Wetenschappen in het middelbaar, dan twee jaar polytechnische opleiding aan de Koninklijke Militaire school die ik om medische redenen heb moeten stopzetten.
Vervolgens kwam ik het eerste jaar Burgerlijk ingenieur in Gent in aanraking met Python en dat wakkerde mijn passie voor programmeren aan", herinnert Iron Van den Branden zich. "Ik ben toen toegepaste informatica gaan studeren aan HoGent en na het afstuderen ben ik meteen gestart bij Planet Talent.”
Wat vind je ervan om consultant te zijn?
“Dat is echt heel aangenaam. Ik wist eigenlijk niet dat er een bedrijf als Planet Talent bestond dat actief naar pas afgestudeerden speurt en ze dan op een traject zet van coaching, begeleiding en workshops om ze sneller professioneel te doen groeien. Voor mij was die aanpak zeker interessant in het licht van mijn vertraagde studietraject.”
“Ook de klant waarvoor ik werk en het werk dat ik daar precies doe, is op mijn lijf en interesse geschreven. Planet Talent is echt op zoek gegaan naar een functie die honderd procent bij me past. Ik kreeg twee mogelijke opdrachten aangeboden. Een bij Atos, en een andere bij NSX. Ik koos voor NSX omdat ik er effectief de slag kon als front-end developer. Dat ligt me toch meer.”
Hoe is Iron in contact gekomen met Planet Talent?
“HoGent organiseerde een business day waarop we konden kennismaken met verschillende bedrijven in de branche. Planet Talent was er ook aanwezig, ik ben hun stand binnengestapt en was meteen verkocht. Ik heb niet anders dan lovende woorden voor hun aanbod en aanpak.”
“Ik zou eigenlijk niet weten waarom pas afgestudeerden niet op het aanbod van Planet Talent zouden ingaan, want er zijn alleen maar voordelen aan verbonden. Je leert zoveel bij, ook over jezelf, en krijgt een budget om bepaalde opleidingen gaan volgen. Deze zomer gaan we bijvoorbeeld met een aantal software engineers naar het WeAreDevelopers World Congres in Berlijn. Daar zullen we alles horen over wat er up and coming is in de wereld van de software.”
Wil je net zoals Iron ook aan de slag als software engineer én consultant?
Of wil je meer weten over wat een software engineer doet? Interesse in de vacature van software engineer? Laat dan van je horen!