27/03/2023

Welke projectmanager competenties heb je nodig om te slagen?

Ontdek welke projectmanager competenties je nodig hebt om een succesvol exemplaar te worden en je sleutelrol in het bedrijfsleven te vervullen.

geschreven door: Planet Talent
Enkele van projectmanager competenties die je nodig hebt om te slagen? Talent om te communiceren, coördineren, organiseren en problemen op te lossen.
Deel blogpost:

Pas als je écht weet wat een projectmanager doet, begin je te beseffen welke vaardigheden of skills je nodig hebt om zulke complexe taken tot een goed einde te brengen. In deze tekst maken we je duidelijk welke projectmanager competenties je nodig hebt om een écht goede te worden.


Ga zitten, want er zijn er veel, en het zijn niet van de minste.

 

 


Je zou kunnen stellen dat een projectmanager een feitelijke en zakelijke duizendpoot is die werkelijk alles kan.

 


Wat doet een projectmanager in het kort?


Een projectmanager die volledig in zijn rol zit van een groot IT-project heeft best wel een complexe rol. Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het opgeleverde werk, de planning, het budget én je moet op een goede manier met mensen samenwerken.


Als projectmanager begeleid je een IT- of transformatieproject van a tot z, je bent verantwoordelijk voor het toezicht op de volledige cyclus én fungeert als aanspreekpunt.


Je zorgt ervoor dat alle aspecten van het project op tijd en binnen het budget worden afgerond, ziet toe op alle details en deadlines, houdt voortdurend de klant én de mensen met wie je samenwerkt tevreden, behaalt resultaten en respecteert het budget. En al die verschillende projectmanager competenties, skills, vaardigheden en talenten – hoe je ze ook noemt – moet je constant combineren.

 

 


Dat voortdurend verschillende ballen in de lucht houden en de juiste balans vinden wordt enorm onderschat in de functie van projectmanager.

 


Wist je dat onze vacature voor projectmanager het meest in de smaak valt?


Het valt op dat we bij Planet Talent het grootste aantal sollicitaties krijgen van pas afgestudeerden in de richting economie, ingenieurswetenschappen en techniek op de vacature van junior projectmanager.


Jonge mensen kicken blijkbaar op de naam 'manager', maar beseffen niet ten volle wat daar allemaal bij komt kijken.


Eén ding is zeker. Eén keer succesvol een fuif te hebben georganiseerd volstaat niet om alle nodige projectmanager competenties en skills in huis te hebben. Was het maar zo makkelijk.


Deze 5 projectmanager competenties heb je alvast in huis


Werken als projectmanager is een uiterst complexe taak die veel skills vereist. Soms komen er onverwachte moeilijkheden op je pad en die oplossen vergt veel energie. Veel mensen haken daarom na een tijdje af en gaan op zoek naar een andere rol, zoals business analist(xxx). Dat kan en dat mag.


Aanvankelijk zien ze alleen het mooie van de job, de variatie, de vele contacten, de rollen die ze spelen, de interessante meetings... Maar er komen ook heel wat verantwoordelijkheden bij kijken, zeker op het financiële vlak.


Het voortdurend centen tellen is een heel belangrijk onderdeel van de job. Vaak beheer je mooie en grote projecten maar als ze niets opbrengen of meer kosten dan vooraf gebudgetteerd, dan ben je niet goed bezig.


Je kijkt dus voortdurend toe op de cijfers en zodra je merkt dat het budget zal ontsporen, grijp je in. Maar omdat je als projectmanager eigenlijk niet het gezag hebt om mensen tot de orde te roepen, is dat vaak moeilijk.


In dat geval komen de volgende projectmanager competenties of essentiële vaardigheden van pas.


1. Je bent een organisatietalent 


Als projectmanager is het jouw verantwoordelijkheid om de verwachte doelstellingen te halen. Daarom moet je de juiste aanpak kiezen, een tijdschema opstellen en de voortgang regelmatig controleren.


Daarbij moet je voortdurend vooruit denken en anticiperen op alle mogelijke problemen. Je zorgt ervoor dat alle processen correct worden gevolgd en potentiële problemen vroeg worden gesignaleerd zodat ze snel en op de juiste manier worden aangepakt.


Je sterke organisatorische skills stellen je in staat ondersteunende structuren op te zetten, doelstellingen en taken te verduidelijken, middelen efficiënt te beheren, adequaat te delegeren, alle tussentijdse deadlines in het oog te houden en een succesvol project te realiseren.


Om de productiviteit te verhogen en het proces beter beheersbaar te maken, splits je grote doelen op in kleinere taken en coördineer je de activiteiten voor meerdere teams. Je concentreert je op de grote lijnen van het project en houdt tegelijk gedetailleerde gegevens bij over budgetten, tijdschema's, agenda's, e-mails, rapporten en andere documenten.


Een goede opleiding tot projectmanager helpt, maar eigenlijk moet je als organisatietalent geboren zijn.


2. Je bent een keigoede communicator


Als projectmanager heb je contact met eindgebruikers, ontwikkelaars, leveranciers en management. De juiste communicatiestijl hanteren is cruciaal om alle neuzen in dezelfde richting te houden.


Als aanspreekpunt van alle mensen die bij een project komen kijken houd je alle details in de gaten. Met je uitstekende communicatieve vaardigheden breng je alle betrokkenen op de hoogte van de voortgang van het project en eventuele wijzigingen.


De mensen met wie je samenwerkt houd je gemotiveerd en gefocust op het project. Dat betekent dat je je team inspireert, aanmoedigt en leidt, dat je dus talent hebt voor intrinsiek leiderschap. Maar dat is gemakkelijk gezegd dan gedaan, je hebt immers geen rechtstreeks gezag over mensen. Alles moet komen uit je eigen motiverende vermogen.


3. Je bent een probleemoplosser, troubleshooter en fixer


Enkele van de belangrijkste vaardigheden en projectmanager competenties is het talent problemen te identificeren en te analyseren. Hier komen dus ook je analytische competenties aan bod. Projecten stuiten inderdaad vaak op issues en problemen die je snel en efficiënt moet weten op te lossen.


Projecten en zeker digitale transformatieprojecten worden vaak opgestart om de business te verbeteren. Afhankelijk van het type project moet je over technische kennis en inzicht beschikken om alles effectief te kunnen bijsturen en goede oplossingen te vinden.


Bovendien moet je in staat zijn meerdere taken tegelijk te beheren en taken te prioriteren op basis van belangrijkheid.


4. Je bent een administratieve en zakelijke duizendpoot, ook belangrijke projectmanager competenties


Het beheren van planningen, budgetten, dashboards, SLA’s, KPI’s en reporting vormen een belangrijk onderdeel van je takenpakket.


Als succesvolle projectmanager heb je naast de bovengenoemde projectmanager competenties ook het vermogen flexibel te zijn. Projecten kunnen immers snel veranderen. Als projectmanager pas je dus je plannen en strategieën dienovereenkomstig aan, en zeker ook administratief.


5. Ten slotte ben je een uitgesproken commercieel talent


Als projectmanager sta je in direct contact met de interne of externe klant, je bouwt met hen een businessrelatie uit en onderhandelt de impact van veranderingen op de initiële planning en het budget.


Als projectmanager praat en onderhandel je met veel mensen. Bij elk IT-project wordt een bepaalde scope gedefinieerd. In de loop van het proces kan het gebeuren dat de klant vraagt iets bij te sturen. Je zal er hem dan moeten op wijzen dat elke bijsturing een meerprijs betekent. Je speelt dus een heel commerciële rol en moet voortdurend afwegen en onderhandelen, zeker ook financieel.


Ook is het jouw verantwoordelijkheid om de voortgang te bewaken en ervoor te zorgen dat alles goed en binnen het budget wordt uitgevoerd.


Hoe zit het, heb jij alle nodige projectmanager competenties in huis?


Ben jij zowel boekhouder, verkoper, coach, psycholoog als troubleshooter. Dan verwelkomen we je graag als een van onze toptalenten.


Bij ons krijg je alle nodige opleidingen, trainingen en begeleiding die de projectmanager competenties die je al hebt nog sterker maken. Daar komt nog een mooi loon als projectmanager bovenop, naast heel wat extralegale voordelen.


Solliciteer vandaag nog als eerste stap naar een meer dan boeiende toekomst.

Gerelateerde posts