30/01/2023

Python programmeertaal

Python is een krachtige programmeertaal die wordt gebruikt voor softwareontwikkeling, webontwikkeling, scripting, kunstmatige intelligentie en meer.

geschreven door: Planet Talent
Python programmeertaal
Deel blogpost:

Wat is Python?

 

Python is een programmeertaal op hoog niveau die tegenwoordig een van de meest populaire programmeertalen ter wereld is geworden.

 

 

Programmeertalen op hoog niveau gebruiken een syntaxis die lijkt op die van de Engelse taal. Deze talen worden als "hoger" beschouwd omdat zij dichter bij menselijke taal staan en daarom gemakkelijker te begrijpen zijn door programmeurs.

 

Dankzij de eenvoudige syntaxis en de gemakkelijk te leren aanpak is het een geweldige keuze voor beginners, terwijl het ook een krachtig hulpmiddel is voor ervaren ontwikkelaars.

 

 

Een syntaxis is van een programmeertaal is in feite de verzameling van taalregels van die programmeertaal. De codes die een programmeertaal hanteert.

 

Python is een open source-taalgratis te gebruiken en te implementeren op elke computer. Het is een taal voor algemene doeleinden, wat betekent dat je deze kunt gebruiken voor elk type softwareontwikkeling, van websites tot complexe algoritmen.

 

 

Open source-taal is een programmeertaal waarvan iedereen de broncode van kan inspecteren, aanpassen en verbeteren.

 


Je kan Python gebruiken voor webontwikkeling, software-engineering, datawetenschap, kunstmatige intelligentie of zelfs voor gaming. Het kan voor bijna elk type programmeertaak worden gebruikt en wordt gebruikt door enkele van de grootste bedrijven ter wereld, zoals Google, NASA en vele anderen.

 

 

Lees meer over 8 softwarebedrijven van wereldklasse, die Python gebruiken

 

 

Door Python te leren, open je een wereld van mogelijkheden voor jezelf en kan je op professioneel vlak een mooie carrière uitbouwen. Of je nu webontwikkelaar, software-engineer, datawetenschapper of een ander type ontwikkelaar wilt worden, Python is een goede keuze.

 

Python ontwikkeling

 

Guido van Rossum

 

Python werd oorspronkelijk ontworpen door Guido van Rossum in 1991 en ontwikkeld door Python Software Foundation. Het is voornamelijk ontwikkeld om de leesbaarheid van code te benadrukken, en dankzij de syntaxis kunnen programmeurs concepten in minder regels code uitdrukken.

 

In december 1989 begon Guido van Rossum met toepassingsgericht werk bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Nederland. Het maken van Python is in eerste instantie begonnen als een hobbyproject omdat hij op zoek was naar een interessant project om hem bezig te houden tijdens de kerstdagen.

 

De naam Python

 

De inspiratie voor de naam kwam van BBC's tv-show - 'Monty Python's Flying Circus', omdat hij een grote fan was van de tv-show en hij ook een korte, unieke en enigszins mysterieuze naam voor zijn uitvinding wilde. Daarom noemde hij het Python!

 


Python-syntaxis en objectgeoriënteerde benadering

 

De syntaxis van Python is eenvoudig en gemakkelijk te leren, en gebruikt inspringing om het begin/einde van codeblokken aan te duiden, in plaats van haakjes of andere symbolen.

 

Aan het begin van elke regel zie je een inspringing van 4 spaties (of één tab). Dit wordt gebruikt om de structuur van de code aan te geven, wat betekent dat Python functionaliteit op een heel andere manier behandelt dan andere populaire programmeertalen.

 

In Python wordt elke regel behandeld als een "codeblok", wat betekent dat alles na de eerste inspringing wordt behandeld als onderdeel van dit codeblok. Daarom gebruiken we 4 spaties, zodat we in één oogopslag het begin en einde van elk codeblok kunnen zien.

 

Naast de syntaxis is Python een objectgeoriënteerde programmeertaal, wat betekent dat het "objecten" gebruikt om gegevens in code weer te geven. Deze zorgen voor meer georganiseerde, gestructureerde code, in tegenstelling tot het schrijven van lange "methoden" code. Dit maakt het gemakkelijker om met grote projecten te werken en is een groot verschil tussen Python en talen als C of C++.

 

Python toepassingen


Python in webontwikkeling

 

Webontwikkeling is een populaire keuze voor het gebruik van Python, en enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress of Drupal, e-commerceplatforms en webscrapingtools voor gegevensextractie.


Python voor automatisering en scripting

 

Automatisering en scripting zijn enkele van de meest populaire toepassingen voor Python en kunnen op veel verschillende gebieden worden gebruikt. Veelvoorkomende voorbeelden zijn gegevensanalyse waarbij je gegevens moet verwerken, websites schrapen en crawlen en andere gegevensintensieve taken.

 

Python wordt ook gebruikt in data-analyse, waar het kan worden gebruikt om enorme hoeveelheden data te verwerken en verschillende analytische functies uit te voeren. Dit wordt op verschillende gebieden gebruikt, zoals datawetenschap en machine learning.

 

Een andere manier om Python te gebruiken voor data-analyse is het scrapen en crawlen van websites. Dit wordt gebruikt wanneer u gegevens van websites wilt extraheren en in een database of spreadsheet wilt plaatsen. Dit wordt vaak gebruikt voor gegevensanalyse, bijvoorbeeld wanneer u gegevens van verschillende websites moet verzamelen.


Python voor kunstmatige intelligentie

 

AI is een van de meest veelbelovende en opwindende toepassingen voor Python en heeft een breed scala aan toepassingen. AI wordt in alles gebruikt, van autonome voertuigen tot computerspellen, en Python is een geweldige tool voor het maken van AI.

 

Een van de meest populaire toepassingen voor Python in AI is het maken van chatbots en virtuele assistenten. Je kan conversatie-interfaces programmeren met Python en apps maken die natuurlijke taal kunnen begrijpen en op opdrachten kunnen reageren.

 

Een ander veelgebruikt gebruik van Python in AI is machine learning. Je kan Python gebruiken voor machine learning wanneer je grote hoeveelheden gegevens moet verwerken en analyseren. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om te "leren" en voorspellingen te doen over toekomstige gegevens.

 

Python voor game-ontwikkeling

 

Game-ontwikkeling is een van de meest creatieve en leuke toepassingen van Python en het is een geweldige manier om meer over programmeren te leren.

 

Game-ontwikkeling met Python kan op verschillende manieren worden gedaan, met tools zoals Pygame, Panda3D of Unreal Engine. Dit zijn game-engines die Python als hun programmeertaal gebruiken, zodat je je kan concentreren op het maken van een game in plaats van tijd te besteden aan het leren coderen.

 

 

Games zoals Civilization, Battlefield en The Sims werden met Python gemaakt. Lees hier meer over 7 bekende games die met Python zijn gemaakt.

 

 

Je kan ook eenvoudige spellen maken door Python te gebruiken om de functionaliteit van het spel te programmeren, en door bibliotheken zoals Pygame te gebruiken om 2D-spellen te maken. Door dit te doen, kan je leren hoe verschillende game-engines werken en leer je enkele basisprincipes van programmeren.


Voordelen van het leren van Python

 

Zoals we hebben gezien, is Python een veelzijdige programmeertaal die in veel verschillende industrieën en toepassingen kan worden gebruikt. Het is een algemene taal, waardoor het geschikt is voor bijna elke taak.

 

De flexibiliteit, het open source-karakter en de grote bibliotheek met bibliotheken maken Python nuttig voor veel verschillende toepassingen.

 

Er zit een grote community van gebruikers en ontwikkelaars achter Python, wat betekent dat er altijd ondersteuning is als je vastloopt of meer wilt weten over een specifiek onderwerp. Het gebruik van Python geeft je de vrijheid om elke gewenste software of applicatie te maken. Het is gemakkelijk te leren en er zijn tal van bronnen om je op weg te helpen.

 

Met Python beginnen

 

Python bronnen

 

Als je net begint met Python, zijn er verschillende geweldige bronnen beschikbaar om je op weg te helpen. Je kunt gratis online tutorials en cursussen bekijken om een idee te krijgen van hoe Python werkt en om de basis te leren. Er zijn ook veel boeken en handleidingen beschikbaar om thuis of onderweg te leren.

 

Enkele online cursussen beschikbaar voor Python

 

  • DataCamp biedt online interactieve Python Tutorials voor Data Science.

  • W3Schools heeft een Python tutorial die je kan volgen.

  • Daarnaast biedt Coursera 973 Python-cursussen van topuniversiteiten en bedrijven om je te helpen bij het starten of verbeteren van je carrièrevaardigheden in Python.

  • Udemy biedt ook verschillende online Python-cursussen aan, zoals de Python Beginners Programming Guide met Jack Donaldson en Programming for Everyone.

  • Ten slotte biedt LearnPython.org een interactieve Python-tutorial, evenals tutorials over Data Science en andere Python-onderwerpen.

 

Python communities

 

Als je met een community wilt leren, zijn er veel online bronnen waar je hulp en advies kunt krijgen van andere Python-gebruikers. De community van Python is enorm, divers en wil groeien.

 

Python is open source en wordt ondersteund door geweldige mensen, en er zijn veel geweldige Python-websites waaronder hier al enkele:

 

 

Verder is er een Python-bibliotheek voor het detecteren van gemeenschapsstructuur in grafieken, die de Louvain-methode en het Girvan-Newman-algoritme implementeert.

 

Daarnaast is er een Python forum voor discussies met betrekking tot de operaties van Python Programming Language, Python Community en Python Software Foundation.


Conclusie

 

Als je software-engineer wilt worden, zijn er veel verschillende talen waaruit je kunt kiezen.

 

Python is echter een van de meest populaire opties en wordt in een breed scala van industrieën gebruikt. Het is een krachtige taal die voor veel verschillende toepassingen kan worden gebruikt en die dankzij de eenvoudige syntaxis gemakkelijk te leren is.

 

Ongeacht wat je met Python wilt doen, het is een nuttige vaardigheid om te hebben en kan je helpen een baan in software engineering te vinden, ongeacht voor welk type bedrijf je wilt werken. Nu je weet waarom je Python zou moeten leren en hoe je aan de slag kunt, hoef je alleen nog maar je handen vuil te maken en te beginnen met coderen!

Gerelateerde posts