02/05/2021

Hoe als schoolverlater een succesvolle carrière starten in IT? 3 slimme tips

wat heb je als jonge starter nodig om in de dynamische wereld van IT het verschil te maken? Wij vroegen het aan Julie Scherpenseel, Young ICT Lady of the Year. Op een van onze evenementen over digitale transformatie sprak ze over de heilige drievuldigheid van ownership, empowerment en passie.

geschreven door: Planet Talent
Deel blogpost:

IT is een dynamische wereld vol innovatie. Bepaalde profielen doen het van nature goed in deze sector. In het boek How Google Works worden ze omschreven als smart creatives: mensen die technische skills, businessexpertise en creativiteit combineren om tot innovatieve oplossingen te komen die impact maken. Herken jij je daarin? Dan heb je als starter al een streepje voor. Maar hoe boost je jouw professioneel succes van bij de start?

 

 

3 tips voor een sterke start van jouw carrière

 

 

1. Neem ownership

 

In het bedrijfsleven maak je indruk als je niet alleen praat, maar ook handelt. Nike heeft niet voor niets als slogan Just Do It. In IT hebben we nood aan doeners. Wil je indruk maken als jong digitaal talent? Toon dan je ondernemingszin. Neem ownership over je werk, je mentaliteit en je carrière.

 

Ownership over je werk

 

Ownership nemen over je werk betekent dat je kansen ziet, ze grijpt en ze zelf creëert. Kruist een opportuniteit je pad? Pak ze dan vast en ga ermee aan de slag. Wacht niet tot kansen in je schoot vallen, maar ga er actief naar op zoek. Toon je gezicht op netwerkevenementen en spreek mensen aan. Stamp desnoods zelf iets uit de grond. Zie je iets dat beter kan? Start dan zelf een werkgroep op.

 

Ownership over je mentaliteit

 

Je mentaliteit is je sterkste wapen. Neem dus ook daar ownership over. Laat je door een tegenslag niet verlammen. Elke crisis is een kans om jezelf heruit te vinden. Loopt iets niet zoals jij het wil? Beschouw het dan als een leeropportuniteit: die fout maak je alvast geen tweede keer. Wat je ook doet: geef faalangst geen kans.

 

Ownership over je carrière

 

We zijn een van de eerste generaties die het geluk hebben om ownership te kunnen nemen over onze loopbaan. Onze ouders hadden een toekomst die al vroeg in hun leven vastlag. Op hun eerste dag in een bedrijf wisten ze meestal al waar ze tien jaar later zouden staan. Jij hebt de luxe dat je als starter mag experimenteren. Probeer dus verschillende dingen uit. Ontdek wat jij leuk vindt en waar je energie uit haalt. Laat je adviseren, maar maak uiteindelijk wel je eigen keuzes. Own je eigen carrièrepad.

 

vr

 

 

2. Empower jezelf en anderen

 

De tweede succesfactor is empowerment. Versterk elkaar. Samen bereik je veel meer dan alleen. De tijd van ellebogenwerk en elkaar tegenwerken is voorbij. Vandaag draait alles rond snel innoveren. En dat doe je met anderen. Samen kom je tot de sterkste ideeën en maak je impact.

 

Empower anderen

 

Doe moeite om elkaar te leren kennen, aan de koffiemachine of tijdens het eten. Weersta de verleiding om je lunch over te slaan. Aan de eettafel kun je ideeën aftoetsen. Zo ontdek je heel snel of het idee waar je mee rondloopt levensvatbaar is. Leer communiceren, ook met mensen die anders zijn dan jij. En ken jezelf genoeg om te weten hoe jij reageert onder stress. Het Insights kleurenmodel helpt je daarbij.

 

Empower jezelf

 

Jezelf empoweren begint met hulp leren aanvaarden. Het is normaal dat je als young professional wil bewijzen dat je het zelf kunt. Maar waarom het wiel opnieuw uitvinden? Zoek een mentor. Dankzij de tips, de ervaring of het netwerk van een meer ervaren partner ben jij straks misschien op de juiste plek op het juiste moment. Empower jezelf ook door een bedrijf te kiezen dat bij je past. Kies een organisatie met een cultuur en waarden die aansluiten bij die van jezelf.

 

inventivedesigners

 

 

3. Ga voor je passie

 

De derde succesfactor is drive: oprecht enthousiasme. Streef je passie na. Het grootste deel van je leven breng je door op het werk. Zorg dus dat je je amuseert.

 

Passie om te leren

 

Die passie uit zich in een drang naar kennis. In de digitale sector is stilstaan gelijk aan achteruitgaan. Je moet dus bereid zijn om altijd bij te leren. Maak je van je passie je beroep? Dan is levenslang leren geen opgave, maar een plezier. Wil jij altijd weten wat de laatste trends zijn? Praat jij geanimeerd over jouw vak? Dan weet je dat je op je plaats zit.

 

Passie om te inspireren

 

Het leven is ook gewoon een pak leuker als je iets doet dat je graag doet. Dan inspireer je anderen met je aanstekelijk enthousiasme. Maar vergeet ook niet om zelf af en toe inspiratie bij te tanken. Zoek naar rolmodellen in je sector en laat je inspireren door hun succes.

 

frederik

 

 

 

En jij? Ben jij klaar om jouw carrière te starten?

 

Dan is een carrière bij Planet Talent misschien iets voor jou! Bij Planet Talent start je jouw carrière binnen een exclusief ecosysteem van digitale transformatie en creëer je vanaf dag één impact op de professionele wereld van morgen. We geven de kans aan jong, hooggeschoold en digitaal talent om slim te navigeren tussen verschillende rollen en boeiende projecten, om duurzaam te groeien met een gepersonaliseerd opleidingsprogramma, en geven je toegang tot een bruisend netwerk waar je de rest van je leven de vruchten van plukt.

Gerelateerde posts