Frank van Dyckelaan 7b, 9140 Temse

Tel. 03 226 48 28

Email: info@planet-talent.com

Hoe verwerk je soft skills op je cv?

4 minuten leesplezier
Geschreven door
Planet Talent

Werk zoeken, gaat dat ongeveer zo? Je maakt een cv op. Steekt hart en ziel in je motivatiebrief. Denkt uren na over de aanspreking in een mail. Je checkt je gemiste oproepen 20 keer per dag. Eindelijk verlossing: een antwoord in je mailbox! Na ‘uw cv is helaas niet weerhouden’ lees je al niet meer verder... Wat een lijdensweg! Niet getreurd, het ligt niet aan jou. Het ligt aan een gebrek aan soft skills op je cv.

cv soft skills

 

Soft skills op je cv zorgen ervoor dat je opvalt in die berg cv’s waarin je terecht komt. Want tussen kandidaten met gelijkaardige hard skills en ervaring, valt diegene met sterke soft skills het meeste op. Maar hoe integreer je deze nu juist?

De basisprincipes

Show, don’t tell

Iedereen beweert dat hij of zij flexibel, creatief en goed georganiseerd is. Maar wie deze claims ook kan bewijzen met een voorbeeld, heeft meteen een streepje voor. Leg daarom altijd in een paar zinnen uit waarom jij uitblinkt in die bepaalde soft skill. Bijvoorbeeld:

 • Creatief:
  Voor de jaarlijkse spaghettiavond van de vrijwilligersvereniging waar ik lid van ben, was ik verantwoordelijk voor de publiciteit. Daarvoor heb ik de poster, flyers, menu’s en enkele banners ontworpen. Met deze afbeeldingen heb ik vervolgens ook een ludieke social media campagne opgezet.

 • Teamplayer:
  Sinds mijn 7de ben ik lid van de volleybalclub. De laatste vier jaar speelden we telkens kampioen in onze divisie. Bij ons is teamspirit enorm belangrijk: we stellen een team samen gebaseerd op ieders sterktes, voor egotrippers is er geen plaats. Together Everyone Achieves More!

 • Verantwoordelijkheidszin:
  Tijdens het derde jaar op de universiteit moesten we in groep een nieuwe applicatie ontwerpen. In onderling overleg werd ik aangesteld als eindverantwoordelijke voor het project. Ik stond in voor de communicatie, planning, werkverdeling en voor het schrijven van het rapport. We behaalden een 17/20 voor deze opdracht.

 

Weerspiegel de vacature

Pas de soft skills op je cv aan de vacature waarvoor je solliciteert aan. Zoeken ze iemand met kritisch inzicht en sterke communicatieve vaardigheden? Gebruik dan exact deze woorden als je het over je soft skills hebt. Je moet natuurlijk niet elke skill die ze zoeken op je cv vermelden. Maar als er overeenkomsten zijn met jouw sterktes, kan het geen kwaad om die extra in de verf te zetten.

Gebruik actieve werkwoorden

Trap niet in de val van ‘zoveel mogelijk adjectieven gebruiken’. Er zijn al genoeg flexibele, ondernemende, creatieve en resultaatgerichte experts. Gebruik in de plaats daarvan actieve werkwoorden in je beschrijving/ervaring die jouw rol in de kijker zetten. Bijvoorbeeld:

 • 2012-2017: vakantiejob zaalverantwoordelijke in feestzaal Den Tybeert
  Uurroosters opstellen, vrijwilligers coördineren, bedankingsetentje organiseren, samenstelling team verbeteren.
 • 2015: stage bij IT dienst Coca Cola
  User stories analyseren, verslagen scrum meeting opmaken, nieuwe functionaliteiten intranet ontwikkelen, plc programmeren.

 

Stoefen mag, liegen niet

Het voelt soms ‘stoeferig’ aan om je soft skills in de kijker te zetten op je cv, maar daar moet je niet van wakker liggen. Zolang je oprecht blijft en aantoont waarom dit je sterktes zijn, spreken ze in je voordeel. Maar let op: overdrijven of liegen brengt echt niet op. Recruiters zullen doorvragen op alles wat in je cv vermeld staat. Kan je tijdens het gesprek geen voorbeeld geven? Dan val je door de mand.

 

Maak de juiste indruk tijdens het eerste gesprek

Met onze sollicitatiegids krijg je tips over:

✔️ Een aantrekkelijk cv opmaken
✔️ Een stevige motivatiebrief schrijven
✔️ Het eerste gesprek voorbereiden

Toon me de sollicitatiegids

 

Welke soft skills vinden werkgevers belangrijk?

Elke job komt met andere vereisten. Dat geldt ook voor soft skills. Maar er zijn er een aantal die het bij élke werkgever goed doen. Nochtans verschillen jongeren en werkgevers sterk van mening over het belang van deze soft skills. KU Leuven stelde vast dat werkgevers de soft skills van jongeren vaak lager inschatten dan de jongeren zelf. Het is voor hen soms moeilijk om van het ‘verwende millennial’ imago af te raken.

In 'the interview that broke the internetdoet Simon Sinek uit de doeken waar dit imago vandaan komt en wat de jeugd van tegenwoordig nu echt definieert. Het verklaart deels waarom er soms zo’n grote kloof is tussen de verschillende generaties op de werkvloer.

Een voorbereide m/v is er twee waard, dus wij verklappen je alvast welke soft skills belangrijk zijn in de ogen van je (toekomstige) werkgever:

 • Teamwork
 • Flexibiliteit
 • Feedback geven en ontvangen
 • Creativiteit
 • Probleemoplossend denken
 • Zelfinzicht
 • Leiderschap
 • Leervermogen
 • Communicatie: spreken en luisteren
 • Assertiviteit
 • Stressbestendigheid
 • Emotionele intelligentie (EQ)
 • Gedrevenheid
 • Kritisch denken
 • Toekomstgericht denken/proactiviteit

Niet gevonden wat je zoekt? Bekijk hier de volledige soft skills lijst.

Welke soft skills vinden werkgevers belangrijk

 

Hoe zet je ze best op je cv? 

Integreer soft skills in je profielbeschrijving

De profielbeschrijving is een essentieel onderdeel van een aantrekkelijk cv. Het vat jouw karakter en ambities samen in een paar zinnen. Zo trek je de aandacht en prikkel je iemand om verder te lezen. Pas de beschrijving altijd aan de functie waarvoor je solliciteert aan en gebruik uitsluitend positieve verwoordingen. Dit is de ideale plaats om alvast een paar van je sterke soft skills op te lijsten.

Bijvoorbeeld:

“Een vat vol enthousiasme en goesting om uw merk in de markt te zetten. In de scouts kreeg ik de totem ‘monter stokstaartje’. Dit betekent dat ik spontaan en optimistisch ben, me makkelijk aanpas en sterk ben in creatief en probleemoplossend denken. Deze eigenschappen stimuleren me om resultaten te behalen en steeds uit te kijken naar nieuwe opportuniteiten om mijn expertise verder te ontwikkelen.”

Werk met scores

Net zoals bij talen, is het overzichtelijk om je soft skills scores te geven van hoe goed je ze onder de knie hebt. Kies er een paar en evalueer jezelf; 3, 4 of 5 sterren? Let op! De kans dat je als starter een bepaalde skill al 5 sterren kan geven, is miniem. Aan het begin van je carrière heb je immers nog veel te leren. Zelfs wanneer je al 18 jaar lid bent van de jeugdbeweging, ben je nog geen expert in leiderschap. Geef jezelf dus maximum 4 van de 5 sterren. Ook soft skills met drie sterren en de vermelding dat je ze graag wil ontwikkelen, geven een goede indruk.

Bijvoorbeeld: 

teamplayer          
creativiteit          
kritisch inzicht          
organisatie          
feedback*          

 * ingeschreven voor cursus assertiviteit

Kleur buiten de lijntjes

Wees origineel! Een cv hoeft geen droog document te zijn. Ook zonder een diploma grafische vormgeving kan je een aantrekkelijke layout maken. Zo zet je meteen je creativiteit in de verf. En ook voor je andere soft skills loont het de moeite om eens out of the box te denken:

 • doorzettingsvermogen
  “Ik heb alle levels van Angry Birds uitgespeeld én drie sterren behaald”  + bewijs het met een screenshot.
 • stressbestendigheid
  “Dokter Bibber is my middle name.” + bewijs het met een filmpje.
 • teamwork
  “Tijdens het spelen van Fortnite leerde ik allianties te vormen en samen naar een doel toe te werken.” + recommendation van een medespeler als bewijs.

Zet je soft skills op je cv

Practice what you preach

Denk verder dan je cv: integreer je soft skills ook in je motivatiebrief en zorg ervoor dat ze aan bod komen tijdens het sollicitatiegesprek. Verlies daarbij het totaalplaatje niet uit het oog. Als je bijvoorbeeld beweert dat je ‘aandacht voor details’ hebt, maar je cv vol dt-fouten staat, belandt dit stante pede in de vuilbak.

 

5 tips bij het schrijven van je motivatiebrief

Wil jij een motivatiebrief schrijven die opvalt?
Volg dan de 5 tips uit onze sollicitatiegids:

Toon me de sollicitatiegids

 

Tijdens elke stap van het sollicitatieproces is het belangrijk dat je jezelf blijft, ook op je cv. Zo kunnen recruiters het best inschatten of jij bij het bedrijf past of niet. En een groot deel van die ‘klik’ hangt af van je visie, waarden en soft skills. Dat noemen ze cultural fit. Hoe eerlijker je bent op je cv, hoe groter de kans dat je terechtkomt in een bedrijf dat écht bij je past.

Start je carrière bij Planet Talent Geschreven door Planet Talent

Misschien wil je dit ook lezen