30/10/2023

Het zit ‘m in de soft skills: 8 voorbeelden van op de werkvloer

Met soft skills kan je op carrièrevlak snel vooruitgang boeken. De concrete voorbeelden in dit artikel tonen hoe je jouw onzekerheid omzet in sterktes.

geschreven door: Planet Talent
Een topstarter bekijkt de nieuwste blog van Planet Talent op haar telefoon
Deel blogpost:

Waarom zijn soft skills zo belangrijk?

 

Je diploma, ervaring en technische vaardigheden - kortom je hard skills - zijn belangrijk, maar het zijn je soft skills die het verschil maken. Als er drie kandidaten met dezelfde kennis en ervaring solliciteren, zal de kandidaat die het meest gedrevenheid, teamspirit en leervermogen toont, de job krijgen.  🤔

 

Ook verder in je carrière spelen ze een grote rol. Als het even wat minder gaat, is dat vaak te wijten aan een gebrek aan soft skills. Een project dat vastloopt, een manager met wie het niet klikt, je motivatie die daalt… het heeft allemaal een grote invloed op hoe je jouw job uitoefent.

 

Door aan je soft skills te werken, zal je merken dat je wél zelf aan het roer staat. Dat je wél zelf invloed kan uitoefenen op je succes. Vooral als je soms geen flauw idee hebt van wat je aan het doen bent, loont het om alles eens van de soft skills-kant te bekijken. 💡

 

 

Voorbeelden van soft skills, uit het kantoorleven gegrepen

 

soft skill werkethiek

 

 

 

Soft skill 1: sterke werkethiek

 

Een veelbelovende kandidaat komt al voor de tweede keer op gesprek. De recruiter legt uit dat er flexibele werkuren zijn. Dat betekent dat er verwacht wordt dat het werk af is, ook als je daarvoor soms wat extra uren moet presteren. Maar dat je in rustigere periodes gerust een uurtje vroeger kan doorgaan, voor een afspraak bij de tandarts bijvoorbeeld.

 

Oh maar dat is geen probleem”, antwoordt de kandidaat doodleuk. “De tandarts, kapper, carwash etc. plan ik gewoon in als ik thuis werk. Dat zijn echt ideale dagen om je huishouden nog eens op orde te krijgen hé (knipoog).”

 

 

🚫 Wat liep er mis? 

 

De kandidaat voelde zich duidelijk goed op zijn gemak en verheugde zich al op de voordelen van de flexibele uren. Maar toegeven dat je op thuiswerkdagen eigenlijk niet veel werkt, en vooral je persoonlijke to do’s in orde brengt, is een NO GO op elk sollicitatiegesprek.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Iemand met een sterke werkethiek zou aanhalen dat het voor hem/haar belangrijk is om goed werk af te leveren. En dat het dan geen probleem is om al eens wat langer op kantoor te blijven.

 

Er is niets mis met vermelden dat je een goede work/life balance belangrijk vindt. Maar toon dan ook aan dat je je verantwoordelijk voelt voor het resultaat dat je aflevert.

 

 soft skill betrouwbaarheid

 

 

 

Soft skill 2: betrouwbaarheid

 

Sam heeft een flard van een gesprek tussen zijn manager en de CEO opgevangen. Het ging over besparingen. Daaruit concludeert hij dat er binnenkort ontslagen zullen vallen.

 

Hij vertelt dit door aan een paar collega’s en het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje. Wanneer het team de manager confronteert, bleek dat het helemaal niet om ontslagen ging. Maar dat er bespaard zou worden op de aankoop van een nieuwe koffiemachine…

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Sam vergat zijn bronnen te checken. Hij zaait onrust door iets uit de context te halen en zomaar verder te vertellen wat hij hoort.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Sam had heel wat paniek kunnen vermijden door de kwestie eerst met zijn manager te bespreken. Als je met iets zit, zeg het dan tegen de persoon die er effectief iets aan kan doen.

 

 

Planet Talent

 

 

 

Soft skill 3: positieve attitude

 

De manager van Janne loopt haar ‘s morgens gewoon voorbij zonder gedag te zeggen. Janne vreest dat er iets niet klopt.

 

“Misschien is ze boos omdat ik dat rapport gisteren 5 minuten te laat binnengebracht heb? Misschien negeert ze me omdat ze slecht nieuws heeft? Ik zal toch niet ontslagen worden?”

 

Wanneer ze haar manager, met een krop in de keel, vraagt wat er aan de hand is, reageert die verbaasd. Blijkbaar had de manager ‘s nachts slecht geslapen en was ze ‘s morgens nog in gedachten verzonken toen ze Janne voorbij liep. Er was dus totaal geen probleem.

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Janne interpreteert de situatie meteen op een zeer negatieve manier. Ze maakt allerlei veronderstellingen en verwacht het ergste. Waardoor ze met tranen in de ogen bij haar manager verschijnt - en zo zichzelf een beetje belachelijk maakt.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Met een positieve ingesteldheid geef je mensen het voordeel van de twijfel. Wanneer je niet zeker bent, geef dan de voorkeur aan een positieve interpretatie.

 

Spaar je energie voor het oplossen van echte problemen, in plaats van op voorhand te stressen over complicaties die er nog niet zijn.

 

 

Soft skill 4: gedrevenheid

 

Leander is ongeveer 4 maanden aan de slag in zijn eerste job. Hij vindt van zichzelf dat hij al heel wat gepresteerd heeft en dat dat toch wel een beloning verdient.

 

Na een positieve evaluatie vraagt hij aan zijn manager wanneer hij zijn bedrijfswagen krijgt. Die valt uit de lucht. Volgens de policy kan je pas na één jaar aanspraak maken op een bedrijfswagen.

 

Leander reageert enorm teleurgesteld. De volgende dag staat er een speelgoedauto op zijn bureau, een cadeautje van de manager. Leander kan er niet mee lachen.

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Leander denkt teveel vanuit zijn eigen perspectief. Hij zoekt bevestiging in de vorm van grote beloningen en is te weinig intrinsiek gemotiveerd. Daardoor krijgt hij veel teleurstellingen te verwerken en daalt zijn gedrevenheid.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Echte gedrevenheid en een sterke motivatie kunnen enkel uit jezelf komen. Streef niet naar een bedrijfswagen, maar naar trots kunnen zijn op je eigen werk. Zo haal je veel meer voldoening uit je job én volgen die beloningen later ook.

 

Gedrevenheid kan je niet (lang) faken en geen enkele job houdt je 100% gemotiveerd. Durf dus te kiezen voor een job die jou energie geeft, en dan komt het wel voor mekaar.. Meer weten? Check dan de Ted Talk van Daniel Pink.

 

 

 soft skill teamwork

 

 

 

Soft skill 5: teamspirit

 

Nina werkt samen met drie collega’s aan een belangrijk project. Ze gaat graag proactief te werk en rondt haar deel altijd een paar dagen voor de deadline af.

 

De andere teamleden hebben soms wat meer tijd nodig. Nina is bang dat ze niet op tijd zullen kunnen inleveren en doet alvast een deel van het werk van de anderen.

 

Trots op het resultaat, gaat ze hen vertellen dat het project al ingediend is. Ze had dankbare reacties verwacht, maar de collega’s reageren kwaad: “wie denk je wel dat je bent?”

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Nina ziet alleen de negatieve kanten van haar collega’s; dat ze soms niet zo stipt zijn. Terwijl elke collega ook sterke kanten en talenten heeft (die Nina’s sterktes misschien kunnen aanvullen).

 

In plaats van de meerwaarde van het team te zien, redeneert ze dat ze het zelf beter kan. Ook al was het goed bedoeld, door haar acties laat ze blijken dat ze haar collega’s eigenlijk niet vertrouwt.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Apprecieer ieders sterktes en zwaktes. Focus op wat je als team kan bereiken; samen kan je echt wel meer dan alleen.

 

Overleg en vertrouwen zijn de basis van goed teamwork. Als er toch frustraties zijn, spreek de juiste persoon er dan op aan.

 

 

Soft skill 6: organisatie

 

Michiel is een sloddervos, maar gaat er prat op dat hij orde vindt in zijn chaos. En meestal is dat ook zo. Maar bij het begin van zijn nieuwe job wordt hij overladen met informatie: paswoorden, instructies, bedrijfspolicies, contactgegevens… Het is allemaal wat veel tegelijk.

 

Om even te ontkomen aan deze overload, stuurt hij een paar pikante sms’jes naar zijn lief. Niet veel later is het zijn manager die antwoordt: “Michiel, ik vrees dat je mijn gsm-nummer onder de verkeerde naam hebt opgeslagen. Ik ben alleszins niet geïnteresseerd in een heet bad vanavond.” Oeps.

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Michiel mag dan wel ‘op zichzelf’ georganiseerd zijn, wanneer hij begint te werken is er toch meer structuur nodig. Door dingen snel snel te willen afhandelen, verliest hij de controle en maakt hij fouten.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Vermijd de klassieke ‘ik onthoud dit wel, ik moet dit niet opschrijven’ fout. Niemand kan alles onthouden. Maak het jezelf gemakkelijk en koop een schrift/agenda wanneer je aan een nieuwe job begint.

 

Organisatietalent gaat vooral om plannen, om eerst denken en dan doen. Gebruik dit schrift om alles te noteren - van gsm-nummers over to do’s tot lunchadresjes - en creëer zo een structuur voor jezelf.

 

 

 

 

 

Soft skill 7: stressbestendigheid

 

Er staat vandaag een belangrijke presentatie op de agenda voor Martha, om 16u moet ze de nieuwe marketingstrategie voorleggen aan de topmanagers. ‘s Morgens zegt haar teamlead plots dat de presentatie verplaatst is… naar 11u!

 

Martha schiet in paniek, ze moet de slides nog afdrukken, was eigenlijk van plan om nog een laatste aanpassing te doen en wou de presentatie eerst eens voor haar collega opvoeren. Daar is nu allemaal geen tijd meer voor. Met een kloppend hart en klamme handen verschijnt ze voor de directie.

 

Om haar zenuwen in bedwang te houden, gesticuleert Martha nogal veel. Met veel enthousiasme en grote gebaren doet ze de strategie uit de doeken.

 

Tot ze plots een pen - die ze daarnet nog in haar linkerhand hield - door de kamer ziet vliegen… en landen op het hoofd van de CEO. Ze kan wel door de grond zakken van schaamte.

 

 

🚫 Wat ging er mis?

 

Martha was op zich wel goed voorbereid, maar door de plotse vervroeging schiet ze helemaal in paniek. Ze krijgt haar zenuwen niet onder controle en verknalt de presentatie.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

Je ‘cool’ bewaren is een belangrijke soft skill. Stressbestendigheid gaat niet om stress elimineren, maar om wat je doet ondanks de stress. Zelfzekerheid en doorzettingsvermogen spelen hierin een grote rol.

 

Zorg dat je goed voorbereid bent en heb vertrouwen in jezelf. Zeker bij presentaties gaat het eigenlijk niet om wat je vertelt, maar om de manier waarop. Het gevoel dat je bij de andere creëert: dat is waar je impact mee maakt.

 

PT_cartoon-communicatie

 

 

Soft skill 8: communicatie

 

Tim heeft het gehad met Jelle, de collega naast hem op het eiland. Die luistert continu naar ABBA. Weliswaar met een koptelefoon, maar de muziek staat zo luid dat Tim alles kan horen.

 

Tim steekt zijn ergernis niet onder stoelen of banken: hij zucht en draait met zijn ogen. Tijdens de lunch klaagt hij tegen een andere collega en lachen ze Jelle samen uit. Die komt net de keuken binnen. “Ik zet mijn muziek zo luid omdat jij heel de tijd smakkende geluiden maakt, ik kan me anders echt niet concentreren.” Karma?

 

 

🚫 Wat liep er mis?

 

In plaats van Jelle rechtstreeks aan te spreken, deelt Tim zijn frustraties met iemand anders, en niet erg subtiel. Door de vijandige manier van communiceren is de relatie tussen de twee collega’s nu helemaal vertroebeld.

 

 

✅ Hoe moet het dan wel?

 

De sfeer zou veel beter zijn als Tim op een respectvolle manier feedback had gegeven. Probeer altijd te focussen op het doel dat je met je boodschap wil bereiken.

 

Ergernis en achterklap hebben communicatie nog nooit verduidelijkt. Goed luisteren en sterke argumenten doen dat wél. Succesvol communiceren is een kunst, hier vind je 10 tips die je meteen kan toepassen.

 

 

Geen zin om het volgende voorbeeld te worden? 

 

Zijn de voorbeelden pijnlijk herkenbaar? Geen nood. Nu je weet wat je er aan kan doen, is de eerste stap naar minder twijfel en meer zelfvertrouwen gezet.

 

Het is immers veel gemakkelijker om aan deze soft skills te werken dan om in één keer uit te vogelen wat je nu eigenlijk wil doen met je leven.

 

Want, life hack, 99% van de mensen doet maar alsof hij/zij weet waar hij mee bezig is. Je doelen in vraag stellen en ervoor openstaan om continu bij te leren, is net wat je succesvol maakt. Zet dat maar op Instagram. 😉👊

Gerelateerde posts