03/08/2018

Sollicitatietips om uit te blinken

Bijvoorbeeld: wat doe je met ‘zwakke punten’ op je cv? Hoe bereid je je optimaal voor? Hieronder lijsten we met plezier een stappenplan met sollicitatietips voor je op van a tot z om van jouw sollicitatie een succesverhaal te maken.

geschreven door: Planet Talent
Sollicitatietips om uit te blinken
Deel blogpost:

 

Niet veel tijd? Hier vind je 10 sollicitatietips in snackformaat

  • Update je cv en maak het visueel aantrekkelijk met o.a. een profielfoto.
  • Google jezelf eens en gooi  weg wat niet in een werksetting past.
  • Bewaar je cv in de cloud, zo heb je het altijd bij.
  • Maak een LinkedIn-profiel aan, dit is hét kanaal wanneer je solliciteert.
  • Bestudeer de website van het bedrijf en check de social kanalen.
  • Bereid je voor op het gesprek door de meest gestelde vragen te overlopen.
  • Kom op tijd én verzorgd naar de sollicitatie.
  • Wees kalm en vooral jezelf tijdens een sollicitatie.
  • Wees eerlijk tegen een recruiter. Liegen zal je echt niet vooruithelpen.
  • Laat achteraf nog iets van je horen wanneer er niet direct nieuws komt.

 

Solliciteren is gelijk aan stress. Dat klopt. Voor een stuk. Je probeert  je van je beste kant te laten zien want je wil die felbegeerde job zo graag. Je mooiste kostuum aantrekken en op voorhand eens nadenken over wat je gaat zeggen zijn de tips die zelfs je grootmoeder je meegeeft. Er zijn nog tal van zaken waarop je kan letten.

 

 

Een goede voorbereiding is the key to success!

 

Alles staat of valt met een goede voorbereiding. Dat begint bij je cv. Je cv in orde brengen is een eerste aanzet. Je cv is belangrijker dan je denkt. Het is je eerste indruk, het is wie je bent en wat je hebt bereikt op papier. Een saai, droog A4’tje kan, maar daarmee val je niet op. De meeste vacatures zijn felbegeerd dus moet je proberen om eruit te springen. En dat zal zeker lukken met deze sollicitatietips!

 

 

MUSTHAVES OP JE CV

 

    • Persoonlijke gegevens zoals je woonplaats, nationaliteit, leeftijd,…
    • Profiel: dit is een korte inleiding van je cv waarin je je ambities vermeldt.
    • Opleiding: noteer natuurlijk wat, waar en wanneer je gestudeerd hebt.
    • Werkervaring: als starter heb je er nog geen. Vergeet dus zeker niet om vakantiejobs op je cv te vermelden. Horeca, fabriekswerk of in een winkel gewerkt? Zet het er zeker op, het toont je mentaliteit.
    • Interesses: laat zien wie je echt bent, ook in je vrije tijd. Vermeld dat je leider was  bij de scouts, vermeld je inzet voor de speelpleinwerking of dat je in het weekend pintjes tapte in het jeugdhuis. Een recruiter gaat daar graag verder op in, want dat toont je engagement. Daardoor kan de recruiter ook beter op zoek naar de juiste match voor jou.

 

Must haves op je cv

 

 

DO

 

Zet een foto op je cv. Mensen worden nu eenmaal aangetrokken door afbeeldingen. Een A4 gevuld met blokken tekst ziet er visueel ook gewoon iets beter uit met een foto bij. Tracht om ook je cv wat aantrekkelijker te maken. Je hoeft helemaal geen cursus Photoshop door te nemen om er iets van te maken.  Ga op zoek naar templates of vraag aan een vriend(in) met verstand van zaken om de opmaak van je cv te verzorgen. Een foto schept ook vertrouwen. Wanneer een recruiter je nadien eens online opzoekt en dezelfde foto komt naar boven, dan heb je een consistent professioneel imago. Wil je meer weten over welke foto je kan gebruiken, klik hier voor nog meer sollicitatietips.

 

Over online gesproken: update je Google cv! Google is natuurlijk de beste vriend van iedereen die op zoek is naar info. Google jezelf eens voor je sollicitatie.. Foto’s en video’s die zelfs je mama niet mag zien, verwijder je best. Analyseer ook je online profielen: je Facebook en Instagram-account tonen voor een stuk wie je bent. Hou daar zeker rekening mee. Openbare profielen zijn nu eenmaal ook een grote bron aan informatie. Je verschillende profielen wat opsmukken of verschillende zaken van je tijdlijn halen kan aan de orde zijn. Daarnaast is het mailadres ook van belang. Een e-mailadres gebruiken dat je maakte bij meester Peter toen je 10 was (je weet wel welke adressen we bedoelen) is een no-go. Zorg voor een neutraal mailadres.

 

Bewaar je cv in de cloud. Op een jobbeurs toekomen en je cv vergeten, het kan gebeuren. Heel veel bedrijven vragen om je cv achter te laten bij de registratie, wij ook. Wanneer je cv in de cloud zit, heb je hem altijd bij de hand. Alweer een zorg minder.

 

Maak een profiel op LinkedIn aan. LinkedIn is hét medium wanneer je op zoek bent naar werk. Ook wanneer je al aan het werk bent en je professioneel netwerk wil uitbouwen. Nog geen profiel op LinkedIn? Maak er snel werk van. Heb je er al één, super! Zet er dan in de header zeker bij dat je op zoek bent naar werk. Zo kunnen recruiters je gemakkelijk vinden en je helpen met je zoektocht naar dé job. Dit is waarschijnlijk, naast je cv, één van de belangrijkste sollicitatietips. LinkedIn wordt heel veel gebruikt door recruiters.

 

 

DON'T

 

Lieg niet. Je valt gegarandeerd door de mand wanneer je cv wat pimpt. Wanneer een recruiter doorvraagt sta je met je mond vol tanden, dus liegen is gewoon een no-go.

Vermeld niets omtrent je loonsverwachtingen op je cv. Dat is iets voor op het gesprek.

 

 

Sollicitatietips voor een geslaagd gesprek

 

Een voorbereid man is er 2 waard

 

Zoek informatie op over het bedrijf. De site bevat meestal heel veel info en toont ook meestal welk soort bedrijf het is, via de kleuren, de tekst, de foto’s… De site van een jong en dynamisch bedrijf ziet er helemaal anders uit dan een oude, logge multinational.

 

Wat op de site van het bedrijf komt, bepaalt het bedrijf zelf. Maar wil je wat meer info van ‘achter de schermen’? Check dan ook de social kanalen van het bedrijf, het management en eventueel de medewerkers. Zij vormen een bron van info over de cultuur op het werk en de omgang met collega’s.

 

Weten waarvoor je gaat solliciteren is natuurlijk ook een belangrijk aspect. Vergeet dus niet om de vacature de dag voor je sollicitatie nog eens door te nemen. Dit kan je een paar gênante euh’s en ah’s besparen.

 

Zoals daarnet aangehaald moet je op voorhand nadenken wat je nu precies allemaal gaat zeggen. Dat kan je best door eens de meest gestelde vragen van recruiters te overlopen en daar zinvolle antwoorden op te geven. Leer deze antwoorden zéker niet uit het hoofd.. Een gesprek met een recruiter is geen opstel, het gaat erom wie je bent en hoe je overkomt.

 

 

ALERT: Een héél goed voorbereid man is er misschien wel 3 waard!

 

Zorg dat je je cv nog eens meeneemt naar het gesprek. In vele gevallen zal je die niet meer nodig hebben, maar dit toont dat je goed voorbereid bent. Kies op D-day voor de gepaste kledij. Dat hangt natuurlijk af van bedrijf tot bedrijf. Bij sommige wordt een deftig pak verwacht, bij andere is een hemd, lange broek en geklede schoenen ook in orde. Weet waar je naartoe moet. Stippel je route de dag ervoor uit, zodat je toch een kwartier voor tijd op je afspraak aanwezig bent. 

 

Sollicitatietips om uit te blinken

 

 

D-day: Go get ‘em tiger!

 

Zorg ervoor dat je verzorgd en op tijd aankomt bij je sollicitatie. Blijf tijdens het gesprek vooral rustig. Nogmaals, het is helemaal geen mondeling examen. Een recruiter is geen prof en er komen geen punten bij voor gesofisticeerde antwoorden. Met gewoon jezelf zijn en een goede voorbereiding kan er weinig misgaan. Net als op je cv heeft het ook geen zin om te liegen tijdens het sollicitatiegesprek. Eerlijk duurt het langst.

 

Zit je met enkele zwakke punten op je cv? Een jaartje extra over je studies of een slechte stage achter de rug? Ook hier geldt de regel dat je best eerlijk bent. Overall: maak er een positief (maar eerlijk) verhaal van.

 

Stel ook zeker zelf vragen aan de recruiter. Bijvoorbeeld: wat is de verdeling qua mannen en vrouwen op de werkvloer? Worden er activiteiten georganiseerd onder de collega’s?  Je komt daarmee zeker niet verkeerd over, integendeel. Dat toont aan dat je interesse hebt in de job en in het bedrijf waarvoor je solliciteert.

 

 

Wat na D-day? Lekker niksen of proactief te werk gaan?

 

Neem na de sollicitatie even de tijd om het gesprek te overlopen. Welke waren de goede en de zwakke punten? Schrijf ze zeker op want ze zijn een grote bron van informatie voor een eventuele volgende sollicitatie.

 

Stuur een mailtje wanneer er je achteraf nog iets te binnen schiet. Dit toont nog maar eens je interesse in de job. Stuur er nu ook geen 5, dat is er inderdaad een beetje over. Hoor je niets na de beloofde periode, bel zelf eens. Ook dit is zeker niet onbeleefd en toont nog maar eens je drang naar de job.

 

Dus… klamme handjes op je sollicitatie? Zeker, maar met deze sollicitatietips is stress voor niets nodig. Als je deze tips allemaal hebt toegepast, heb je zeker een stapje voor op de rest en bombardeer je jezelf tot topkandidaat! Good luck, go kick some ass en vergeet niet, je cv up to date zetten en een LinkedIn-profiel aanmaken is o zo belangrijk!

Gerelateerde posts