22/01/2018

Stilzitten is slecht voor je! 5 tips om wat beweging in je dag te krijgen

De Belg zit gemiddeld 9 uur achter zijn computer en bij blokkende studenten is dat niet anders. Je kan wat last ondervinden van de hele tijd voorovergebogen voor de computer te zitten. Naast de klassieke symptomen bv. nek die wat stroef zit, zijn er ook heel wat andere gevolgen van langdurig stilzitten. Hieronder zetten we enkele feiten op een rijtje.

geschreven door: Planet Talent
Stilzitten is slecht voor je
Deel blogpost:

Stilzitten is slecht... echt slecht

 

Jongeren spenderen gemiddeld nog meer tijd achter een bureau in vergelijking met het nationaal gemiddelde ⇒ 10 uur! Door stil te zitten, vermindert de bloedcirculatie naar de hersenen. Hierdoor pakken de hersenen minder zuurstof op. Naast een verminderde bloedcirculatie is er ook een vertraging van de stofwisseling. Hierdoor nemen we meer suiker en vet op en komen we dus extra kilo’s bij.

 

Langdurig stilzitten verhoogt de kans op:

 

 • Diabetes
 • Hartziekten
 • Depressies
 • Rugpijn
 • Borstkanker
 • Prostaatkanker
 • ...

 

Langdurig stilzitten moeten we dus wel serieus nemen. Onderzoek toont aan dat 30 minuten sporten ter compensatie eigenlijk te weinig is. Op zich is dit zeker niet slecht, maar je moet toch trachten te streven naar een uur beweging per dag in totaal. Hieronder horen fietsen, wandelen, koken, ... (gamen wordt hier helaas niet gezien als sport).

 

 

ALAAAARM voor alle bingewatchers

 

Zij die 's avonds nog eens graag de zetel in ploffen om hun favoriete serie te bekijken, let op! Onderzoek toont aan dat 3 uur tv in de zetel even slecht is als 8 uur achter een bureau zitten. Probeer dus om geen uren gekluisterd naar het scherm te kijken zonder even te bewegen.

 

 

 

Tips & tricks 1. Strek geregeld de benen
  De beste remedie is op tijd en stond de benen strekken. Probeer om minstens elk uur toch eens recht te staan. Haal op uw gemak een koffie of een soepje zodat je spieren eens bezig zijn.

 

 1. Drink voldoende water
  Door veel te drinken moet je vaker naar het toilet, waardoor de lange periodes (onbewust) worden doorbroken. 2 liter per dag wordt aangeraden.

 

 1. Bel rechtstaand
  Telefoontjes naar medestudenten kunnen ook rechtstaand gebeuren. Door daar een gewoonte van te maken, sta je onbewust soms eens recht.

 

 1. Doe oefeningen aan je bureau
  Simpele oefeningen kunnen de spieren al eens stevig rekken. Office yoga bestaat echt en helpt niet alleen bij het lichamelijke aspect, maar ook het geestelijke. Je wordt er volledig zen van (in de mate dat dat kan in de blok).

 

 1. Investeer in een ergonomische bal
  Wie niet echt comfortabel zit op een stoel kan ook opteren voor een ergonomische bal. Door de ronde vorm zijn de spieren constant in beweging. Zo ben je in beweging zonder het te beseffen.

Gerelateerde posts