30/03/2023

Welke system engineer skills verwachten we van jou?

Verwerf en verfijn jouw system engineer skills - harde én softe - voor een succesvolle toekomst in de technologie. Doe je het best bij Planet Talent!

geschreven door: Planet Talent
Essentiële checklist voor 2023 voor system engineer skills.
Deel blogpost:

Het digitale landschap verandert continu. Om een succesvolle system engineer te zijn of te worden is het essentieel dat je de juiste vaardigheden en goede kennis in huis hebt. Benieuwd welke de belangrijkste system engineer skills zijn die werkgevers van jou verwachten?

 

Lees verder en check meteen alle system engineer skills af die je al hebt. En wanhoop niet als je dat (nog) niet bij elke skill kan doen, want je kan ze altijd nog ontwikkelen. Bij Planet Talent zetten we daar trouwens sterk op in!

 

De vraag naar gespecialiseerde systeem engineers was nog nooit zo groot. Bedrijven hebben deze professionals nodig om hun netwerken en systemen efficiënt en nauwkeurig te beheren.

 

Even heel kort de drie belangrijkste soft system engineer skills

 

  • Als systeem engineer moet je kritisch kunnen nadenken over complexe problemen en creatieve oplossingen ontwikkelen.
  • Je moet ook voorbereid zijn om grote projecten met beperkte middelen aan te pakken.
  • En je moet – en dat is écht een must – jezelf op de hoogte houden van alle ontwikkelingen op technologiegebied.

 

Om een succesvolle systeem engineer te worden en uitdagende projecten tot een goed einde te brengen hoor je innovatie te omarmen en te worden gedreven door nieuwsgierigheid.

 

Andere vaardigheden, variërend van probleemoplossende skills over goede communicatievaardigheden tot een sterk technisch inzicht, helpen je je stempel te drukken in de branche.

 

Welke systeem engineer skills heb je nodig?

 

Je weet uiteraard wat een system engineer doet? Van jou verwachten we dat je deskundig bent in het onderhouden, configureren en beheren van computerhardware, systemen, netwerken en toepassingen. We sommen de basis even kort op.

 

Je moet:

 

  • kunnen werken met verschillende besturingssystemen zoals Windows, Linux en Unix
  • een brede IT-kennis hebben en een grondige kennis van de nieuwste technologieën en trends
  • in staat zijn problemen te diagnosticeren die verband houden met systemen en netwerken en ze ook op te lossen
  • kunnen werken met netwerkbeheer, serverbeheer en beveiliging
  • in staat zijn gebruikers te ondersteunen en hun problemen te begrijpen
  • een goede greep hebben op systeem- en softwareontwerp
  • oplossingen kunnen plannen en ontwerpen die de gebruikerservaring optimaliseren
  • routinetaken kunnen automatiseren en scripts schrijven voor complexe taken

 

Maar dat is uiteraard nog niet alles. Ook creativiteit en innovatie zijn belangrijke soft system engineer skills. Het is belangrijk dat je buiten de gebaande paden denkt als je zoekt naar oplossingen.

 

Bovendien moet je over sterke communicatieve vaardigheden beschikken om effectief te kunnen samenwerken met andere engineers en stakeholders, ook in grotere projecten.

 

En je moet de discipline hebben om alles volgende de geijkte procedures uit te voeren. Voor avonturiers is er in de sector helaas geen plaats.

 

Beschik jij over al deze system engineer skills? Dan ben jij de persoon die in staat is een waardevolle bijdrage te leveren aan werkelijk elke organisatie die met IT-technologieën werkt. En het nog mooiere nieuws? Je wordt daarvoor beloond met een behoorlijk riant system engineer loon.

 

Met welke vaardigheden goochel je als systems engineer?

 

Als system engineer heb je een breed scala aan vaardigheden nodig, zowel broodnodige kennis van IT als soft skills.

 

In onze vacature system engineer vind je alle nodige hard en soft skills mooi opgesomd. Hieronder vind je hetzelfde, maar dan in doorlopende tekst.

 

Wat zijn de technische systeem engineer skills?

 

Onder technische vaardigheden van een systems engineer verstaan we onder andere het begrijpen van netwerkinfrastructuur, serverconfiguraties, efficiënt beheer van bedrijfssoftware, implementatie van beveiligingsoplossingen, onderhoud en architectuur van systemen en het beheren van databases. Deze zaken heb je aangeleerd in je opleiding tot system engineer.

 

Dat breed scala aan technische vaardigheden gebruik je bij het ontwerpen en bouwen van systemen. Je kennis omvat ook verschillende software- en hardwaretechnologieën zoals servers, netwerken, databases, cloudoplossingen en meer.

 

Je hebt diepgaande kennis van de verschillende besturingssystemen waaronder Linux, Windows en MacOS. Daarnaast kan je je expertise en technische kennis gebruiken voor het ontwerpen van een beveiligingssysteem dat de privacy van organisaties beschermt tegen cyberaanvallen.

 

Je houdt je bezig met serveradministratie en het beheren van systemen door middel van onderhouds- en patchingtechnieken. Bovendien monitor je netwerken om storingen te detecteren er onderneem je juiste acties om de betrouwbaarheid te garanderen. De diversiteit in projecten is enorm.

 

Samengevat? System engineers hebben een aantal technische vaardigheden nodig om eenvoudige tot complexe systemen succesvol te implementeren.

 

Wat zijn de soft system engineer skills?

 

Om een succesvolle systeem engineer te worden zijn de volgende soft skills onontbeerlijk: communicatieve vaardigheden, creativiteit, probleemoplossend denken, leervermogen, analytisch en kritisch denken, flexibiliteit, organisatorische vaardigheden en klantgerichtheid, want ook contact met klanten is onderdeel van de functie.

 

Als systeem engineer moet je inderdaad goed kunnen communiceren met de andere leden van het engineeringteam, de klant en andere betrokken partijen. Je moet ook grote projecten kunnen managen door taken te verdelen, deadlines in te stellen en prioriteiten te stellen.

 

Je bent dus ook gedeeltelijk projectmanager, maar dat word je vooral op de langere termijn. Ook creativiteit is een must omdat je soms alternatieve oplossingen moet zoeken die aan de behoeften van de klant voldoen. Verder stellen je probleemoplossende vaardigheden je in staat complexe technische problemen op te lossen.

 

Bovendien moet je je als systeem engineer op de hoogte houden van alle nieuwe technologieën om up-to-date te blijven met de innovaties in de IT-industrie. Leergierigheid is zelfs één van de meest noodzakelijke system engineer skills.

 

Samengevat? System engineers moeten over goede communicatieve en probleemoplossende vaardigheden beschikken om hun werk effectief uit te voeren.

 

Conclusie: wat zijn de 8 beste system engineer skills?

 

  • Sterke kennis en vaardigheden op technisch vlak
  • In staat zijn complexe technische problemen gedisciplineerd op te lossen
  • In staat zijn kritische problemen snel te identificeren en op te lossen
  • Sterke communicatievaardigheden
  • In staat zijn om met verschillende teams samen te werken
  • Ervaring met netwerken, systemen en software
  • Ervaring met projectmanagement
  • In staat zijn om technische documentatie te maken en bij te werken

 

Beloftevol project: begin als consultant bij Planet Talent!

 

Alle bovenstaande system engineer skills zullen bijdragen tot jouw succes als systeemingenieur.

 

Bij Planet Talent boosten we al deze skills extra met opleidingen, trainingen, events, bootcamps en 150 uur persoonlijke begeleiding per jaar.

 

Alsjeblieft. Als dat geen mooi aanbod is.

 

Stel je nu kandidaat als system engineer. We kijken ernaar uit je te leren kennen.

Gerelateerde posts