09/04/2021

De vijf meest uitdagende ICT jobs voor starters

Hieronder vind je het overzicht van de 5 ICT jobs voor starters met de meeste uitdaging. Nee, niet de vijf best betaalde. Al scoort de ICT sector nooit slecht op de loonbarometer. Met een diploma in IT ben je sowieso een gegeerde werkkracht. Maar met de innovatiegarantie van vijf onderstaande jobs kan het loon toch niet op tegen de uitdagende jobinhoud.

geschreven door: Planet Talent
ICT jobs voor starters
Deel blogpost:

Netwerken & systemen

 

uitdaging

 

Infrastructuur klinkt misschien niet als de meest uitdagende tak van de ICT, maar dit imago moeten ze dringend kwijtspelen! Het komt minder voor dat je als junior in een supportfunctie moet starten, deze taken migreren immers steeds meer naar offshore. Tegenwoordig kom je direct in een functie met veel meer verantwoordelijkheid terecht.

 

Dat zijn jobs voor ICT’ers die snel veel complexe informatie kunnen verwerken. Want klantencontact wordt ook in deze jobs steeds belangrijker, dus moet je op korte tijd een echte expert worden zodat je proactief kan meedenken met de klant. Wie een goede systeem & netwerkingenieur wil worden, moet dus technisch grondig werk leveren én communicatief sterk staan. Uitdaging verzekerd!

 

 

Mobile development

 

uitdaging

 

We moeten het je niet meer vertellen: alles is mobile. Tegen 2021 zal mobile 20% uitmaken van het totaal aantal IP traffic. Geen enkel bedrijf kan eigenlijk nog zonder eigen applicatie, laat staan zonder een website die ook op smartphones is afgesteld. Aan jobs voor mobile developers dus geen gebrek.

 

Het leuke aan deze job is dat je niet alleen moet coderen, maar dat je ook creatief uit de hoek moet komen. Het moet functioneel allemaal goed zitten, maar soms is het voor de eindgebruiker eigenlijk nog belangrijker dat het er gewoon goed uitziet. Photoshop- en andere graphic designskills komen dan goed van pas. Daarnaast moet je altijd op de hoogte blijven van de nieuwste technologieën, zodat je de klant steeds de beste oplossing kan presenteren.

 

 

Automatisatie

 

uitdaging

 

Jobs in de automatisatiesector zijn hot hot hot. Nochtans hoor je overal dat automatisatie onze jobs net bedreigt. Ja, maar niet voor diegenen die deze automatisatie moeten implementeren en/of er strategisch over moeten nadenken.

 

Wie graag analytisch denkt, PLC’s kan programmeren/configureren en liefst regelmatig met de klant in contact komt, kan hier zijn/haar hart ophalen. Nog een pluspunt: je mag voor deze job vaak ook naar het buitenland reizen voor de integratie bij internationale klanten. Zeker geen job voor wie graag binnen zijn comfort zone blijft…

 

 

Data & Security

 

uitdaging star wars

 

Wie met data en security werkt, moet expertise en betrouwbaarheid uitstralen. Geen makkelijk gegeven voor wie net van de schoolbanken komt. Dit is dan ook een job met héél hoge verwachtingen. Er wordt vaak een masterdiploma en extra certificaten gevraagd. Maar als de lat zo hoog ligt, krijg je er een job met enorm veel uitdaging voor in de plaats.

 

Data/security analisten of ingenieurs moeten zowel procesmatig kunnen denken als snel kunnen handelen. Het wordt als vanzelfsprekend gezien dat je continu bijblijft met de laatste technologische ontwikkelingen én met de (internationale) regelgeving. Ook flexibiliteit is een must: crisissen manifesteren zich niet enkel tussen 9 en 5.

 

 

Product consultancy

 

uitdaging suits

 

De salesjobs in de ICT wereld worden ten onrechte als minder technisch beschouwd. Zeker wanneer je als product consultant werkt moet je het (software)product van binnen- en van buiten kennen. De uitdaging ligt hier dan ook in het combineren van een uitgebreide technische kennis met overtuigende presentatie- en communicatie skills.

 

Als product consultant ben je dé schakel tussen één of meerdere klanten en het bedrijf. Je draagt dus een grote verantwoordelijkheid en moet zeer zelfstandig kunnen werken. Als starter moet je een groot absorptievermogen en zin voor initiatief  hebben. Wie graag analyse, configuratie en implementatie afwisselt met presentaties geven, eindgebruikers opleiden en de klant tevreden houden, zit hier op zijn/haar plaats.

 

 

Uitdaging versus bedrijfscultuur

 

Natuurlijk hangt de inhoud van deze jobs altijd af van het bedrijf zelf. Hou dus ook steeds rekening met de cultuur van het bedrijf waar je solliciteert. Want uitdaging vind je niet alleen bij startups, net zoals een groot bedrijf niet altijd garant staat voor interessante doorgroeimogelijkheden.

Gerelateerde posts