ICT-specialist, generalist of T-profiel?
Hoe zie jij jouw toekomst? Wil jij je kennis van het programmeren vooral onderhouden en verder uitdiepen? Dan schuilt er een IT-specialist in jou. Maar je kunt jouw ICT-inzichten ook gebruiken om een andere discipline te verrijken. Zo ontstaan er mooie kruisbestuivingen wanneer jij jouw ervaring met systemen, concepten, processen, relaties en associaties toepast op iets totaal anders zoals strategie, sales, marketing of projectmanagement. Ben jij zo iemand met meerdere interesses? Dan ben je een generalist. Sommige mensen zijn een beetje van beide. Herken je je daarin? Dan beschik jij over het gegeerde T-profiel. Het liggende streepje van de T staat voor de breedte van je interesseveld en het verticale streepje symboliseert je kennis in de diepte. Elk van deze drie profielen kan een belangrijke rol spelen in de digitale transformatie van een bedrijf.
Ikigai: ken jij jouw sterktes en passies?
Uiteraard wil je graag een job vinden waar je gelukkig van wordt. Maar hoe vind je jouw unieke pad? In Japan hebben ze daar een woord voor: Ikigai. Het betekent letterlijk ‘reden om te leven’. Het Ikigai-model helpt je om je sterktes, passies en je marktpositie in kaart te brengen. Visueel ziet dat er zo uit:
Visuele voorstelling van het Ikigai-venndiagram (Bron: Ronald Faas)
Jouw ideale job is er eentje waarbij de vier cirkels elkaar overlappen. Met andere woorden, wanneer je iets doet:
-
- dat je leuk vindt
- waar je goed in bent
- waar vraag naar is
- waar je geld mee verdient
Zijn de vier gebieden niet in evenwicht? Dan dreigen deze valkuilen:
-
- niet blij worden van het werk dat je aflevert (leegte)
- stress krijgen omdat je niet goed bent in je job (onzekerheid)
- vinden dat je geen verschil maakt in de wereld (nutteloosheid)
- iets doen waar niemand voor wilt betalen (armoede)
Maak dus deze oefening eens voor jezelf. Maak voor elke cirkel een lijstje, en vind de plek waar de vier cirkels elkaar overlappen. Dat vertelt je veel over de job die bij je past. Wees niet te braaf bij het maken van deze oefening. In deze fase van je leven is alles nog mogelijk. Leg jezelf dus niet te veel beperkingen op.
Chaos of structuur?
De kans is groot dat je als junior consultant in een omgeving terechtkomt waar diensten of producten ontwikkeld worden. En elk ontwikkelingsproces kent verschillende fases, elk met hun eigen kenmerken. Het is dus goed om te weten welke fase past bij jouw persoonlijkheid. Voel jij je in je element tijdens die eerste chaotische brainstormsessie? Of houd jij je liever bezig met het perfectioneren van de laatste details? Met andere woorden, vraag jezelf af: waar zit jij op het chaos/structuur-spectrum?
Bron: The Design Squiggle By Damien Newman - Design Thinking Process Line
Designing the right thing or designing things right?
De Britse Design Council introduceerde het idee om het ontwerpproces uit te beelden als een dubbele diamant. De eerste diamant staat voor Designing the right thing en de tweede voor Designing things right. Ook dit beeld kan je helpen om jouw zone of genius te vinden. Met andere woorden: vind jij het leuk om “het juiste ding te ontwerpen” door noden en problemen in kaart te brengen en daar dan de juiste oplossing voor te bedenken? Bijt jij je graag vast in onderzoek en analyse? Of verkies jij om “het ding juist te ontwerpen”? Help jij liever om een reeds gekozen oplossing zo goed mogelijk uit te werken? Houd jij meer van implementeren, testen, onderhouden en verbeteren? Dan voel jij je meer thuis in de tweede diamant.
Credits afbeelding: Double Diamond Design Process Model - Wikipedia
Ben jij een thinker of een maker?
Nog een andere manier om het idee achter de dubbele diamant te formuleren is: ben je een denker of een maker? Word je blij van de praktische uitvoering van een project? Krijg je er energie van iets te bouwen en te kijken hoe gebruikers ermee aan de slag gaan? Dan ben je een maker. Of kijk jij liever naar het grote plaatje? Denk je graag strategisch na over het concept, en laat je de praktische uitwerking liever aan anderen over? Dan ben je een denker.
Klaar voor een succesvolle start van jouw ICT-carrière?
Planet Talent begeleidt pas afgestudeerd digitaal talent bij hun carrièrestart in ICT en digitale transformatie. Is het iets voor jou? Lees de ervaringen van andere Planet Talent consultants zoals jij en solliciteer voor één van onze vacatures