27/05/2024

Wardley Mapping

Leer alles over Wardley Mapping, een krachtige strategische tool voor bedrijfsanalisten. Ontdek hoe je waarde creëert voor eindgebruikers en strategische beslissingen neemt op basis van technologieontwikkelingen.

geschreven door: Consultant Michiel
Wardley Map
Deel blogpost:

Samen met enkele andere Planet Talent consultants, ging ik vorig jaar naar WeAreDevelopers, in Berlijn. Graag wil ik nog even blijven stilstaan bij wat we vorig jaar op de beurs geleerd hebben. Het grootste deel van de beurs was puur gericht op het programmeren zelf, maar er waren ook verschillende workshops over analyse en architectuurtechnieken.

 

Een van de meeste interessante methodieken die ik ben tegengekomen is Wardley Maps. Het was tot de beurs voor mij volledig onbekend, en ik denk dat het zeker een plaats heeft in de gereedschapskoffer van een business analist.

 

De presentaties over Wardley Maps werd gegeven door Markus Harrer, moest je interesse hebben kun je hier zijn presentatie vinden, ik zal ook doorheen deze blog verschillende slides uit zijn presentatie gebruiken.

 

 

Wie heeft Wardley Mapping uitgevonden?

 

Wardley Mapping is uitgevonden door Simon Wardley in 2005 toen hij voor Fotango wekte. Na Fotango, is hij de techniek verder gaan verbeteren bij Cononical, beter bekend als het bedrijf achter de Ubuntu Linux distributie. In 2010 werd de methodiek voor het eerst openbaar gemaakt in de paper "Better for less". Sinds 2010 werkte hij ook voor DXC.

 

 

Waarvoor gebruik je Wardley Mapping?

 

Wardley Mapping wordt gebruikt voor het brainstormen van bedrijfsstrategieën, met focus op samenwerking, en de noden van de eindgebruiker. Het is niet iets wat een analist op zijn eentje doet, maar iets wat gebeurt in groep tijdens een workshop om samen een strategie op te zetten.

 

Om te beginnen aan een Wardley Map, moet je eerst je scope bepalen. Het is de manier om de focus te bepalen van het model. In dit geval, met een voorbeeld uit de workshop, is dit een fotoservice:

 

 

Als we weten wat we willen mappen, brengen we eerst de gebruikers in kaart, dit zijn de groepen die je wilt aanspreken. Na de gebruikers, komen de noden van die gebruikers. Je probeert in groep te antwoorden op de vraag “Wat heeft de gebruiker nodig?". Deze noden plaats je dan op het model, afhankelijk van hoe waardevol(value chain), en hoe beschikbaar ze zijn (evolution) voor de gebruiker.

 

Vanaf dan voeg je zo veel mogelijk onderdelen toe, die nodig zijn om aan de noden van een gebruiker te voldoen. En je blijft deze onderdelen ontbinden tot je niet meer kan. Het is wel altijd belangrijk om niet te vergeten dat het om de noden van de eindgebruiker gaat.

 

 

Hoe maak je een Wardley Map?

 

Voor het maken van een Wardley Map heb je niet veel meer nodig dan een blad papier en een pen. Je kunt het natuurlijk ook digitaal doen, hiervoor raad ik Wardley Maps Online aan, maar bekijk gerust de website voor andere tools.

 

Wardley Mapping is niet alleen een visuele oefening, maar ook een strategisch denkproces. Het helpt je om de structuur van je bedrijf te zien en te begrijpen hoe alles met elkaar verbonden is. Het is belangrijk om tijdens het proces kritisch na te denken over elke stap.

 

 

In 6 stappen maak je een Wardley Map

 

  1. Bepaal de scope: Kies een specifiek product of dienst waarop je je wilt concentreren.
  2. Identificeer de gebruikers: Wie zijn de eindgebruikers van jouw product of dienst? Wat willen ze bereiken?
  3. Vind de behoeften: Wat hebben deze gebruikers nodig om hun doelen te bereiken? Schrijf deze behoeften op.
  4. Maak de keten: Plaats de behoeften in een logische volgorde, van de meest abstracte tot de meest concrete.
  5. Voeg componenten toe: Denk na over welke onderdelen nodig zijn om aan deze behoeften te voldoen en voeg deze toe aan je map.
  6. Ontbind verder: Breek elk onderdeel af in nog kleinere delen totdat je niet meer verder kunt.

 

 

Tips voor succes

 

  • Focus op waarde: Onthoud dat alles draait om de waarde voor de eindgebruiker.
  • Wees dynamisch: Een Wardley Map is nooit echt 'af'. Het is een levend document dat verandert als jouw begrip van de situatie groeit.
  • Betrek anderen: Maak je Wardley Map samen met collega's om verschillende perspectieven te krijgen.
  • Experimenteer: Wees niet bang om dingen uit te proberen en aan te passen. Fouten maken is onderdeel van het leerproces.

 

 

Volgende stappen

 

Na het maken van je Wardley Map, kun je beginnen met het plannen van acties. Waar liggen de grootste kansen? Welke gebieden hebben aandacht nodig? Gebruik je map om slimme, geïnformeerde beslissingen te nemen.

 

Probeer het zelf: Pak een pen en papier, en begin met het in kaart brengen van je eigen waardeketen. Of ga digitaal aan de slag met een van de vele tools die beschikbaar zijn. Wat je ook kiest, onthoud dat het proces net zo belangrijk is als het eindresultaat.

 

 

Wardley Mapping vs andere frameworks

 

Wardley Mapping is slechts een van de vele frameworks die worden gebruikt om bedrijfsstrategieën te ontwikkelen en te begrijpen. Elk framework heeft zijn eigen sterke punten en toepassingsgebieden. Hier is een vergelijking van Wardley Mapping met enkele andere relevante frameworks voor bedrijfsstrategie:

 

 

1. Wardley Mapping vs. SWOT-analyse

 

- Wardley Mapping: Wardley Mapping richt zich voornamelijk op het begrijpen van de evolutie van de waardeketen en de positionering van componenten. Het is sterk gericht op technologie en helpt bij het nemen van strategische beslissingen op basis van de ontwikkeling van technologieën en markten.

 

- SWOT-analyse: SWOT-analyse identificeert de interne sterke en zwakke punten van een organisatie en externe kansen en bedreigingen. Het is breder van toepassing en helpt bij het identificeren van factoren die van invloed zijn op alle aspecten van een organisatie, niet alleen technologie.

 

 

2. Wardley Mapping vs. Balanced Scorecard

 

- Wardley Mapping: Wardley Mapping is gericht op het begrijpen van de waardeketen en technologieontwikkeling. Het biedt een visuele manier om technologische strategieën te ontwikkelen.

 

- Balanced Scorecard: De Balanced Scorecard meet prestaties aan de hand van financiële, klantgerichte, interne proces- en leer- en groeiperspectieven. Het is meer gericht op prestatiemanagement dan op het begrijpen van technologieontwikkeling.

 

 

3. Wardley Mapping vs. Business Model Canvas

 

- Wardley Mapping: Wardley Mapping richt zich op de evolutie van de waardeketen en de technologieën die daarbij betrokken zijn. Het is nuttig voor het begrijpen van de technologische aspecten van een bedrijfsmodel.

 

- Business Model Canvas: Het Business Model Canvas helpt bij het begrijpen van alle aspecten van een bedrijfsmodel, inclusief klantsegmenten, waardepropositie, kanalen, kostenstructuur en inkomstenstromen. Het is breder en omvat bedrijfsstrategieën naast technologische strategieën.

 

 

4. Wardley Mapping vs. Ansoff Matrix

 

- Wardley Mapping: Wardley Mapping is gericht op technologische strategie en innovatie, vooral in technologiegedreven bedrijven.

 

- Ansoff Matrix: De Ansoff Matrix richt zich op groeistrategieën, zoals marktpenetratie, productontwikkeling, marktontwikkeling en diversificatie. Het is breder in gebruik en kan in verschillende sectoren worden gebruikt. Het juiste framework om te gebruiken hangt af van de specifieke behoeften en doelen van een organisatie. Sommige organisaties kunnen meerdere frameworks combineren om een uitgebreid beeld van hun strategie te krijgen.

 

Wardley Mapping is vooral nuttig voor organisaties die technologie-intensieve bedrijfsmodellen hebben en zich richten op technologische innovatie. Het kan ook dienen als aanvulling op andere frameworks om de technologische dimensie van strategische planning te versterken.

 

 

Whats next?

 

Wardley Mapping is nog veel breder dan wat ik hier heb getoond. Er is ook nog een optie om evolutie toe te voegen aan het schema, dus wil je graag meer info, op de Wardley- website kun je het boek gratis terugvinden in pdf- of audioboek vorm

Gerelateerde posts