13/12/2022

Wat doet een business analist

Wat doet een business analist? Hij legt deskundig, analytisch én klantgericht de link tussen business en IT. Die soft skills geven we de nodige aandacht.

geschreven door: Planet Talent
Wat doet een business analist? Die maakt de brug tussen business en succes.
Deel blogpost:

Je af en toe even de volgende vraag stellen – ‘Wat doet een business analist’ – is best interessant. Want wat een bedrijfsanalist precies doet kan wel wat variëren. In deze tekst proberen we je duidelijk te maken wat hij/zij is en doet bij Planet Talent.

We zetten meteen de puntjes op de i. Planet Talent is geen rekruteringbureau, wel een consultancybureau dat hooggeschoolde talenten een springplank biedt naar duurzaam succes in een digitale wereld.

 

Wat doet een business analist of een business analyst?

 

De job van business analist kan verschillende invullingen hebben.

 

De meest gekende heeft vooral met de business an sich te maken en focust op een hoogwaardige analyse van de omzetcijfers. Denk aan beeldschermen waarop excel-lijsten vol getallen staan en aan het kleurrijke verslag dat een business analist op basis van die cijfers maakt om het bedrijf meer zakelijk inzicht te geven en het te helpen betere beslissingen te nemen.

 

Onze excuses uiteraard voor deze 'kort door de bocht'-omschrijving van dit toch wel belangrijke werk.

 

Wat doet een business analist bij Planet Talent?

 

Een business analist bij Planet Talent vertrekt eerder van de volgende vragen.

  • Wat zijn de belangrijkste businessprocessen?
  • Hoe tekenen we die uit?
  • Hoe maken we de bestaande behoeften helder zodat daaruit een uitstekend en efficiënt digitaliseringstraject kan ontstaan?

 

Als business analist bij Planet Talent vorm je dus de link tussen business en IT.

 

Je gaat in eerste instantie na wat de behoeftes van de business zijn, brengt de werkwijze en werkprocessen in kaart en vertaalt die naar bruikbare oplossingen, vooral op het digitale vlak.

 

Je maakt met andere woorden de IT-behoeften van het bedrijf concreet voor de toekomst.

 

Als schakel in de technische keten werk je nauw samen met mensen die de software zullen gaan gebruiken en zij die de software zullen gaan ontwikkelen.

 

Je houdt dus van een stevige intellectuele uitdaging. Bovendien ben je een talentvolle communicatieve duizendpoot die niet alleen actief luistert maar ook kritische vragen stelt. Want alleen zo behaal je een perfect resultaat.

 

 

Doet een functioneel analist niet net hetzelfde?

 

We geven het toe, beide titels vertonen veel overeenkomsten. Bij Planet Talent kiezen we echter bewust voor de formulering business analist. We focussen immers in de eerste plaats – maar niet uitsluitend – op jonge afgestudeerde economisten. En zij hebben toch nog altijd meer affiniteit met het woordje business.

 

Daarnet heb je gelezen dat onze analisten – we noemen ze ook onze Planet Talent consultants – zich vooral bezighouden met digitaliseringstrajecten.

 

 

"Wist je dat de helft van onze consultants geen IT-opleiding heeft genoten?"

 

De helft van onze consultants beschikt inderdaad niet over een diploma in de IT maar wel over het diploma van master in de economie. Als master in een economische richting kan je het werk zeker aan.

 

Jouw mogelijkheden in de wereld van business analyse kunnen we zelfs oneindig noemen. Jouw specifieke opleiding heeft je immers een goede en gepassioneerde kijk op bedrijfsprocessen gegeven. Wellicht ben je ook geboeid door technologische ontwikkelingen. Beide zaken zijn de basis om een succesvolle business analist te worden.

 

 

Geen nood dus als je weinig weet van IT

 

We leiden je op en leren je alles stapsgewijs aan. Terwijl je elders aan de slag bent investeren we per jaar niet minder dan 150 uur in je opleiding waarin we zowel je hard als je soft skills en business analist competenties – met nadruk op die laatste – perfectioneren.

 

Zo leer je in onze business analist opleiding onder meer hoe je businessprocessen uittekent met BPMN of UML, hoe je functionele vereisten, user stories en acceptatiecriteria opstelt en in een vorm giet die zowel gebruiker, softwareontwikkelaar als tester begrijpt.

 

Maar laat je vooral niet afschrikken door al die technische termen. Het enige wat je nodig hebt is een basisinteresse in IT. Voor de rest ondersteunen en begeleiden we je en maken je succesvol in alles wat je doet.

 

 

Wat is de rol van een business analist?

 

De rol van een business analist wordt met de dag belangrijker, net omdat de wereld van de business enorm sterk blijft evolueren. Nog minder dan vroeger is stilstaan een optie. Of de ROI (de return on investment) van een digitaliseringsproject slecht of geweldig is, hangt in hoge mate af van de kwaliteit van het werk zowel voor, tijdens als na het digitaliseringsproject.

 

Je merkt het, de verantwoordelijkheid van een business analist op het vlak van efficiëntie en winstgevendheid van het bedrijf is groot… Het business analist salaris reflecteert die grote verantwoordelijkheid.

 

 

1. Wat doet een business analist in het voortraject?

 

Voor de leesbaarheid gebruiken we hieronder het mannelijke voornaamwoord ‘hij,’ maar uiteraard geldt het onderstaande ook voor een ‘zij’ of een ‘x’.

 

 

Nu al zijn de helft van onze business analisten vrouwelijk.

 

Wat doet een business analist? Hij brengt niet alleen processen in kaart maar stelt ook verbeteringen voor en visualiseert businessprocessen met BPMN en/of UML. Nogmaals, laat je niet afschrikken door de technische termen en de nodige technische kennis. We leren je alles stap per stap aan.

 

Samen met het ontwikkelteam gaat hij na wat de beste technologische aanpak is. Vervolgens voert hij een haalbaarheidsstudie uit, stelt een budget op en toont de gebruiker aan de hand van voorbeeldschermen hoe de toepassing er zal uitzien en hoe die zal werken. Een heel belangrijke stap om alles concreet te tonen en te overtuigen.

 

 

2. Wat doet een business analist tijdens het digitaliseringproject?

 

Een goede business analist omschrijft functionaliteiten en stelt user stories op, geeft ontwikkelaars doelgericht advies, communiceert nauw en vlot met de eindgebruiker, begeleidt (test)workshops en verzamelt feedback. Verder stelt hij testscenario’s op en begeleidt hij acceptatietesten.

 

 

3. Wat doet een business analist na de oplevering van het project?

 

Hij stelt een user handleiding op, voorziet een training voor de gebruikers, blijft stand-by voor vragen en zorgt ervoor dat de digitale oplossing mee evolueert met de business.

 

 

De lat ligt hoog

 

We geven grif toe dat niet iedereen uit het juiste hout is geschreven om te doen wat een business analist doet.

  • Je hebt niet alleen een analytische kijk op de zaken nodig maar ook een kritisch denkvermogen.
  • Je social skills en je communicatieve vaardigheden moeten er bovenuit springen. Je moet optimaal kunnen samenwerken en vlot communiceren met veel mensen, zowel schriftelijk als mondeling, over de meest efficiënte oplossingen.
  • Even belangrijk is je talent om creatief en ‘out of the box’ oplossingen te vinden die de business kunnen transformeren.

 

 

Waarom je carrière starten bij Planet Talent?

 

Omdat je bij Planet Talent de kans krijgt om in de interessante wereld van IT te werken en in die functie te groeien, ook als je daar niet in de eerste plaats voor hebt gestudeerd. Terwijl je aan de slag bent in een extern bedrijf biedt Planet Talent je een uitgebreid gamma opleidingen aan waarvan je de meerwaarde meteen meeneemt en toepast in je huidige functie. Op 48 maanden bereik je het niveau van manager, consultant of expert.

 

  • Per jaar krijg je maar liefst 150 uur opleiding en persoonlijke coaching in een uniek trainingstraject dat de nadruk op de hard en soft skills legt.
  • In de workshops, events en onvergetelijke bootcamps wissel je interessante ervaringen uit met de andere jonge en like-minded mensen.
  • Je krijgt de kans een sterk communitynetwerk op te bouwen waar je je hele professionele leven lang kan op terugvallen.
  • Boven op een mooi en meegroeiend salaris ontvang je een dertiende maand, een fiscaalvriendelijke bonus, bedrijfswagen met tankkaart of mobiliteitsbudget, gsm met abonnement, maaltijd en ecocheques, nettovergoedingen en een groeps- en hospitalisatieverzekering.
  • Ook meegenomen? De 32 vakantiedagen per jaar.

 

Ons gedacht? Je zou gek zijn om niet voor dit aanbod van Planet Talent te kiezen.

 

Interesse in een springplank naar de functie van business analist?

 

Hebben we de vraag ‘Wat doet een business analist” voldoende beantwoord?

 

Heb je nog vragen? Zie je een baan als business analist zitten? Of heb je zin om meteen van start te gaan als onze nieuwste consultants?

Bekijk onze geschikte vacatures en stel je kandidaat! We bekijken graag of je uit het goede Planet Talent-hout gesneden bent.

Gerelateerde posts