24/04/2023

Bootcamp, de betekenis en onze aanpak ervan

Ontdek het belang en de betekenis van bootcamp en hoe het je lichaam en geest kan transformeren. Lees en waarom en hoe we die organiseren.

geschreven door: Planet Talent
Waarom bootcamp? Wat is bootcamp? Welke bootcamp betekenis houden we aan? En wat zijn de bootcamp ervaringen? Je leest er hieronder alles over.
Deel blogpost:

Waarom een bootcamp? Bij Planet Talent geloven we dat onze consultants het potentieel hebben om grote dingen te verwezenlijken en te bereiken. Daarom bieden wij ze bootcamps aan om hen te helpen de gewoonten en soft skills te ontwikkelen die nodig zijn voor succes, zowel persoonlijk als professioneel. We willen hen uitrusten met de tools die ze nodig hebben om hun beste zelf te zijn.

 

 

Bootcamp betekenis?

 

Laten we beginnen met de basis: wat is een bootcamp precies?

 

Een bootcamp is een intensief trainingsprogramma waarbij deelnemers hun vaardigheden en kennis over een bepaald onderwerp kunnen verbeteren. Vaak wordt hun in korte tijd veel informatie over een bepaald onderwerp aangeboden. Vervolgens krijgen ze de kans om hun vaardigheden in de praktijk te oefenen.

 

Bootcamps kunnen variëren van een paar dagen tot meerdere weken. Bij Planet Talent houden we het op drie fantastisch rijke én altijd weer succesvolle dagen per jaar.

 

 

Waarom bootcamp bij Planet Talent?

 

Planet Talent wil zijn consultants alle mogelijke tools geven om vanuit hun job de beste versie van zichzelf te worden. En daar bedoelen we niet alleen een goeie programmeur, engineer of analist mee. We zien het veel groter dan de job alleen.

 

Onze aanpak richt zich tot de totale mens – mind, body, spirit en hart – en dat vind je terug zowel in de inhoud als aanpak van ons bootcamp.

 

We willen van onze consultants betere mensen maken, niet alleen op professioneel vlak maar inderdaad ook in hun persoonlijke leven. Als mens ben je immers geen professional op het werk en thuis opeens iemand anders. Je bent één persoon. Je streeft er dus het best naar altijd de allerbeste authentieke versie van jezelf te zijn.

 

Jezelf kennen draagt daar zeker toe bij, en het besef dat er ook andere mensen zijn met wie je rekening moet houden, en dat dan ook doet. Dan pas word je een gelukkiger mens.

 

En dat is precies wat we beogen met onze bootcamps.

 

DSC07436-1

 

 

Hoe zag onze bootcamp 2023 er inhoudelijk uit?

 

Voor de eerste twee jaar werken we rond twee rode draden. Enerzijds werken we met 'The Seven Habits of Higly Effective People’ van Steven Covey, anderzijds met Insights als tool om inzicht in persoonlijkheden te krijgen.

 

Voor het derde en vierde jaar werken we met de inzichten van het boek ‘The Trusted Advisor’ van David Maister.

 

 

Bootcamp betekenis in het eerste en tweede jaar

 

Elk bootcamp is opgebouwd rond twee rode draden, Habits en Insights.

 

 

Habits vormen de eerste rode draad

 

We leren onze consultants zich bepaalde habits eigen te maken en die te integreren in hun leven. Die gewoontes maken hen effectiever als professional, ouder, partner, vriend(in) ... Ze hebben niet alleen impact op alle aspecten van hun leven, maar verhogen ook hun eigen impact op de wereld rond hen.

 

Het aanleren van gewoontes gaat veel dieper dan iets weten of trucjes aanleren. De meest effectieve manier om van iets een gewoonte te maken, is dat regelmatig te herhalen. En dat doen we doorheen het jaar, via opleidingen, events, workshops, professionele begeleiding en individuele coaching.

 

De eerste drie habits focussen op de impact op de consultants zelf, de volgende vier gaan meer over de impact op hun omgeving.

 

 

Insights vormen de tweede rode draad

 

Insights zijn gebaseerd op de theorie van Jung. Ze helpen onze consultants zich beter te organiseren, te communiceren en samen te werken. Deze insights komen trouwens ook terug in later geplande workshops als time management en communicatie.

 

Via deze insights krijgen onze consultants inzichten en technieken om zichzelf beter te leren kennen en te managen. Ook leren ze anderen beter te begrijpen om er uiteindelijk fijner en meer verbonden mee samen te werken. Zo leren ze beter te communiceren met de ander, afhankelijk van hoe die ander in elkaar zit. Ze leren hun manier van communiceren aan te passen aan het type dat ze voor zich hebben en hun eigen gedrag niet als norm te stellen.

 

Voor de insights geldt hetzelfde als voor de habits. Eerst leren onze consultants zichzelf beter kennen, vervolgens leren ze beter omgaan met de anderen.

 

Wie uitte er ook alweer de volgende gevleugelde woorden?

 

 

“Je moet eerst jezelf kennen voordat je iemand anders kunt kennen”.

 

 

DSC07508

 

 

Bootcamp betekenis in het derde en vierde jaar

 

Voor het derde en vierde jaar kozen we als rode draad voor de inzichten van het boek ‘The Trusted Advisor’ van David Maister. Dit boek geeft een aantal inzichten en methodes over hoe je een waardevolle adviseur wordt.

 

Vertrouwen is een van de basisbegrippen van een waardevolle adviseur. Vanuit vertrouwen creëer je een enorme meerwaarde. Zonder vertrouwen heb je geen impact.

 

Vertrouwen hebben, vertrouwen uitstralen en ervoor zorgen dat er vertrouwen heerst in een groep of werkomgeving is een enorm belangrijke soft skill.

 

Een trusted advisor is iemand die op een heel integere en juiste manier in de job staat, en dat inzicht geven we onze consultants via onze bootcamps mee.

 

 

Bootcamps door gespecialiseerde consultants

 

De trainingen en de bootcamps zijn in handen van gespecialiseerde consultants, vaste partners waar we al jarenlang mee samenwerken. Ze begrijpen onze cultuur en streven dezelfde waarden na als Planet Talent. Op die manier worden alle trainingen één harmonieus geheel en één grote leerervaring.

 

De inzichten uit de respectieve bootcamps worden verder uitgediept in workshops verspreid over het hele jaar. In de vorm van individuele coachings worden ze naar de concrete werkomgeving vertaald.

 

 

Onze aanpak is holistisch

 

Naast content besteden we inderdaad veel aandacht aan de totale ervaring, met onderlinge connectie, psychologische veiligheid, gezonde voeding, samen spelen, bewegen en mindfullness als belangrijke ingrediënten.

 

Traditioneel voorzien we ook een echte challenge. In de voorbije jaren lieten we onze consultants een aantal keer over vuur lopen. In 2023 kozen we voor een ijsbad, voor het tegenovergestelde dus. Ook dat bleek een succes en tegelijk een geweldig impactvolle ervaring om nooit te vergeten.

 

DSC07829

 

Gerelateerde posts