30/03/2023

Wat is een system engineer? Dit is alvast wat hij doet

Wat is een system engineer precies? Kom meer te weten over deze veelgevraagde functie: van software engineering tot probleemoplossing & meer.

geschreven door: Planet Talent
Wil je een antwoord op de vraag: Wat is een system engineer? Hier lees je er alles over.
Deel blogpost:

Je stelt je de vraag 'Wat is een system engineer?' Of ‘'Wat doet een system engineer nu precies?' Kort luidt het antwoord als volgt: als system engineer ontferm je je over de IT-infrastructuur, de server en de onderlinge connecties tussen de systemen.

 

In andere woorden? Je bent verantwoordelijk voor het ontwerpen, implementeren, beheren, onderhouden én beveiligen van de IT-infrastructuur – inclusief hardware, software en netwerken – en dat zowel in de private als public cloud.

 

Verder sta je in voor het diagnosticeren en oplossen van problemen met computersystemen en netwerken voor eindgebruikers en/of ontwikkelaars. Eén ding is zeker: als system engineer, systeemingenieur of netwerkbeheerder – hoe je de functie ook noemen wilt – werk je met complexe systemen en garandeer je hun effectieve werking, onderhoud en ontwikkeling.

 

Dus, wat is een system engineer? Die speelt een rol die steeds belangrijker wordt in de technologische wereld van vandaag. In deze vacature voor system engineer lees je alvast wat Planet Talent van je verwacht.

 

Het antwoord op ‘Wat is een system engineer?’ luidt anders dan 20 jaar geleden

 

Jouw takenpakket als system engineer is enorm geëvolueerd door de jaren heen, zoals ook het geval is met het takenpakket van een software engineer.

 

Vroeger had elk bedrijf zijn eigen computer in zijn eigen lokale netwerk. Vandaag is dat niet meer het geval. De infrastructuur is nu veel meer met elkaar verbonden, ook en vaak in de cloud. De complexiteit van projecten is daardoor toegenomen met factor tien, alleen al op het vlak van cyber security.

 

Jouw taak is inderdaad heel uitdagend geworden. De IT-systemen moeten uiterst robuust zijn, bestand tegen veel transacties tegelijkertijd én aanvallen van buitenaf. Alles draait tegenwoordig rond complexe projecten, cyber security en grote volumes.

 

De man met de schroevendraaier die de hardware opent om te zien waar het probleem zich bevindt, verdwijnt meer en meer. Want ook de hardware heeft veel meer met virtualiteit en software te maken. Omdat de grens tussen hard- en software steeds vager wordt, zal je als system engineer dus ook af en toe moeten programmeren.

 

Lees verder want in dit artikel krijg je antwoorden op de vragen ‘Wat is een system engineer?’ en 'Hoe kan hij de organisaties waarvoor hij werkt helpen hun doelen te bereiken?', AAS dus, as a service.

 

Systems engineering is essentieel onderdeel van moderne technologie

 

Wat is een system engineer en wat doe je in die functie? Je ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt computernetwerken en systemen om ervoor te zorgen dat de infrastructuur van de organisatie correct en efficiënt werkt. Het coördineren van projecten maakt daar integraal deel van uit.

 

Met je technische kennis van systeemarchitectuur en complexe infrastructuren identificeer je gebieden waar je verbeteringen kan aanbrengen of nieuwe oplossingen implementeren. Als system engineer ben je verantwoordelijk voor het ontwikkelen van plannen voor toekomstige upgrades van het systeem, en voor het monitoren en optimaliseren van de huidige systemen.

 

Wat is een system engineer? Dat is iemand die:

 

  • goed bekend is met een verscheidenheid aan onderwerpen, van hardware en software tot netwerkbeveiliging,
  • begrijpt hoe deze componenten met elkaar interageren en in staat is problemen op te lossen,
  • up-to-date blijft over industrietrends, nieuwe technologieën en best practices.

 

Kwalificaties en competenties van een system engineer

 

Als gevolg van de complexiteit van je taken moet je over bepaalde kwalificaties en vaardigheden beschikken.

 

Een bachelor- of masterdiploma in IT of computerwetenschappen, of een ingenieursdiploma elektronica/ICT is basis, naast een passie voor infrastructuur, maar daar komen nog een aantal zaken bij:

 

  • basiskennis van verschillende besturingssystemen
  • specialisatie netwerken en complexe IT-systemen
  • goede kennis van hardwareonderdelen en het beheer van netwerken
  • analytisch vermogen om problemen op te lossen, samengestelde systemen te ontwerpen en hardware-upgrades uit te voeren
  • organisatorisch sterke en goede communicatieve vaardigheden om een team te kunnen leiden
  • bereid zijn op de hoogte te blijven van nieuwe technologieën door middel van workshops, seminars, opleidingen en certificeringstraining

 

Beschik je over al die system engineer skills? Dan liggen er eindeloze mogelijkheden voor jou in het verschiet.

 

Wat is een system engineer? Hij werkt in vier expertisegebieden

 

Hier zijn alvast vier gebieden waarop je je als system engineer kan focussen.

 

1. Onderzoek en analyse van de IT-behoeften voor bedrijfsprocessen

 

Als system engineer ben je verantwoordelijk voor het identificeren van de juiste technologische oplossing die nodig is om organisatiedoelstellingen te realiseren.

 

2. Ontwerp en implementatie

 

Meestal werk je samen met ontwikkelaars aan het ontwerpen, bouwen en configureren van systemen voor bedrijven. Je zorgt ervoor dat alle hardware- en softwarecomponenten niet alleen samenwerken maar ook optimaal functioneren, en dat systemen krijgen tot de benodigde informatie. Je test ook alles uit om ervoor te zorgen dat alles werkt zoals het hoort.

 

3. Beheer en onderhoud

 

Je zorgt ervoor dat de systemen goed draaien en up-to-date blijven door problemen te diagnosticeren, upgrades uit te voeren, beveiligingsmaatregelen te implementeren en technische diensten te leveren aan eindgebruikers en klanten.

 

4. Strategisch advies en innovatieve oplossingen

 

Als system engineer geef je strategisch advies aan bedrijven over hoe ze hun ICT-infrastructuur kunnen optimaliseren om de productiviteit, veiligheid en betrouwbaarheid van hun systemen te verbeteren.

 

Je brengt ook nieuwe ideeën aan over de verbetering van bestaande processystemen door automatisering of implementatie van nieuwe technologische oplossingen zoals cloud computing of artificiële intelligentie (AI).

 

Samengevat, wat is een system engineer dus? Een systeemingenieur is een persoon met een grote verantwoordelijkheid die een heel belangrijke rol speelt in het helpen van bedrijven bij het uitvoeren en optimaliseren van hun taken.

 

Loopbaanperspectief

 

Jouw carrièremogelijkheden als system engineer zijn enorm en je toekomst in system engineering ziet er alvast veelbelovend uit.

 

Door de altijd groeiende vraag naar technologie en het veranderende ICT-landschap is er een sterke toename van vacatures voor systeemingenieurs. Je zal dus kunnen kiezen uit een breed scala aan opties, zowel qua specialisatie als branches, van cyberbeveiliging tot cloud computing.

 

De vacatures voor system engineer die we hebben bij Planet Talent zijn alvast niet van de minste.

 

Tegelijk zal je kunnen profiteren van de vele mogelijkheden voor persoonlijke groei en een meer dan behoorlijk system engineer loon dat je financiële stabiliteit biedt.

 

Persoonlijke groei krijg je vast en zeker bij Planet Talent

 

Hebben we je vraag 'wat is een system engineer' afdoend beantwoord? Dan rest er maar één extra vraag. Waar begin je die mooie loopbaan het best?

 

Bij Planet Talent natuurlijk! Want wie bij ons aan de slag gaat als consultant, krijgt niet alleen een uitdagende eerste job, maar ook de nodige opleidingen, coaching, training, bootcamps..., me slechts één doel: jou te helpen groeien. Je wordt deel van een fantastische community van gelijkgestemden die je levenslange vriendschappen én succes opleveren.

 

Stel je nu kandidaat.

Gerelateerde posts